Apps en films uit andere landen downloaden: EU wil geen regioblokkades meer
Je wilt een film via iTunes bekijken, maar hij blijkt alleen te downloaden in bepaalde landen? Of je wilt vanuit België een bepaalde app gebruiken maar moet daarvoor een Nederlands iTunes-account aanmaken? Als het aan de EU ligt, komen deze situaties in de toekomst niet meer voor. De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan, waarbij bedrijven niet langer geografische blokkades mogen opleggen voor digitale producten en online diensten. Het gaat om de zogenaamde Digital Single Market.
Europa heeft al een gezamenlijke markt voor goederen, maar bij digitale producten zoals apps en films worden nog wel eens regionale blokkades toegepast. Dat moet veranderen.
Als het voorstel doorgaat, ben je niet langer gedwongen om te downloaden of te streamen via een landgebonden dienst. Zit je in Nederland en wil je naar de Franse versie van Netflix kijken, dan moet dat mogelijk zijn. Het is nog wel de vraag in hoeverre de EU dit kan afdwingen. Voor sommige digitale content zijn licentieafspraken gemaakt, die maar voor een beperkt gebied gelden. Het uitgeven van die licenties gebeurt vaak per land. Nieuwe regels voor auteursrecht zouden daarbij wel eens kunnen helpen.
Julia Reda, lid van de piratenpartij in het Europese Parlement, maakt zich sterk voor een bredere beschikbaarheid van digitale goederen. Ze trekt een vergelijking met fysieke goederen: kan je Fins brood buiten Finland kopen? Jazeker, want er is geen licentiesysteem om te verbieden dat mensen buiten Finland brood van Finse bakkers kunnen kopen. Bij digitale goederen zouden mensen ook vrij moeten zijn om te kopen, ongeacht in welk Europees land ze wonen. Reda schreef mee aan een rapport voor het Europese Parlement, waarin het huidige auteursrecht in de EU wordt geëvalueerd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 12 reacties