De motion co-processor in de iPhones en iPads is een extra chip die je beweging vastlegt, zonder dat dit belastend is voor de batterij. Deze chip wordt onder andere gebruikt om te bepalen of je iPhone omgekeerd op tafel ligt, zodat meldingen automatisch uitgeschakeld kunnen worden. De chip kan ook bepalen of je stil zit of in beweging bent. De Apple M-serie heeft als doel om sensordata te verzamelen van de ingebouwde versnellingsmeters, gyroscopen en kompas. Ook zorgt de M-processor voor de verwerking van data, zodat de CPU minder belast wordt. Sinds de iPhone XS lijkt de motion processor te zijn verdwenen, maar dat is toch niet helemaal het geval. Hoe zit dat? Je leest het hier!
Motion processor: een Nederlands product
Er zijn meerdere generaties van de M-serie motion processor verschenen, te beginnen met de M7 met codenaam Oscar in de iPhone 5s (2013). Deze is net als zijn opvolger M8 ontworpen door het Nederlandse bedrijf NXP Semiconductors. Ze zijn respectievelijk gebaseerd op de LPC18A1 en LPC18B1 van NXP. De productie is uitbesteed aan Samsung en TSMC.
Deze generaties zijn verschenen:
- M7 (2013): iPhone 5s
- M8 (2014): iPhone 6 (Plus)
- M9 (2015): iPhone 6s (Plus), iPhone SE 2016
- M10 (2016): iPhone 7 (Plus)
- M11 (2016): iPhone 8 (Plus), iPhone X
- M12 (2017) en verder: geïntegreerd in de A-processor.
Vanaf de iPhone XS is Apple gestopt met het apart benoemen van de motion processor, omdat de chip nu volledig is geïntegreerd in de hoofdprocessor (A-serie), te beginnen met de A12 Bionic. Bij deze toestellen en hun opvolgers wordt geen M-naamgeving meer gebruikt.
Dit heeft ermee te maken dat Apple in 2020 is beginnen met een compleet andere reeks M-processoren, bedoeld voor de Mac en Apple Silicon. Deze hebben echter niets te maken met de motion processors uit eerdere iPhones.
De M-serie processors is ook te vinden in de iPads en iPod touch, maar voor de overzichtelijkheid hebben we dit weggelaten. Op Wikipedia vind je een volledige tabel.
De M-serie loopt gelijk op met de A-serie processoren van Apple. Je vindt de M7 motion processor dan ook in combinatie met de A7-processor, enzovoort.

Wat doet de motion processor met bewegingsdata?
Het grote voordeel van de motion processor is dat deze chip op een energiezuinige manier data kan verzamelen, waardoor niet elke app dat afzonderlijk hoeft te doen. Door deze dataverzameling centraal te laten plaatsvinden voorkomt Apple dat diverse apps continu je locatie en beweging hoeven te tracken. Je hoeft dus niet meerdere sport- en bewegingsapps op de achtergrond te laten draaien.
Alle informatie die de motion processor verzamelt is toegankelijk voor geïnstalleerde apps, maar alleen als je daar toestemming voor geeft. De meeste data zal via HealthKit in de Gezondheid-app verschijnen, waarna andere apps er gebruik van kunnen maken.
Daardoor is het mogelijk dat je bij het installeren van een nieuwe stappenteller-app meteen de bewegingsdata van de afgelopen maanden te zien krijgt, ook al had je op dat moment de app nog niet.
Uiteraard waren al langer iPhone-apps zoals Human en Moves, die je dagelijkse beweging al in de gaten hielden. Maar die moesten continu je locatie volgen en omdat Moves is overgenomen door Facebook vonden mensen dat niet meer zo’n prettige gedachte. Apps zoals Move maakten gebruik van het GPS-signaal om te bepalen hoe snel je van A naar B bewoog, om bijvoorbeeld te kunnen bepalen of je liep, fietste of in een voertuig zat. De motion processor neemt dit werk uit handen, zodat apps zoals Moves zelf geen metingen meer hoeven doen. Moves is overgenomen door Facebook en bestaat sinds 2018 niet meer.
Motion processor concurreert met Fitbit, Garmin en meer
De functionaliteit van de motion processor lijkt erg op de mogelijkheden van activiteitentrackers zoals die van Fitbit, Garmin en andere fabrikanten. Deze armbanden houden ook bewegingsactiviteit bij en synchroniseren deze informatie met bijbehorende apps. Er is echter wel een verschil: dergelijke fitnessarmbanden draag je op je lichaam en meten dus ook je beweging als je op kantoor even van je bureau wegloopt. Als je je beweging met alleen de iPhone zou willen meten, zou je elk moment dat je opstaat de iPhone in je broekzak moeten stoppen. De motion processor kan daarom minder compleet zijn bij het verzamelen van bewegingsdata.
Motion processor uitschakelen
Wil je de werking van de motion processor uitschakelen, zodat niet meer op de achtergrond je beweging wordt vastgelegd. dan kan dat. Je doet dit via de instellingen voor beweging en conditie.
Zo kun je de motion processor uitschakelen:
- Open de Instellingen-app op je iPhone.
- Ga naar Privacy en beveiliging > Beweging en conditie.
- Zet de schakelaar uit bij Houd conditie bij.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Activiteit
Ontdek alles wat je kunt doen met de Activiteit-app op de Apple Watch. Daarmee kun je je drie activiteitsringen volgen, medailles bekijken en meer. Trainingen die je doet met de Workout-app of andere apps die werken met de Gezondheid-app op de iPhone, tellen mee voor de activiteitringen in de Activiteit-app. Op de iPhone heet het de Conditie-app. Bekijk je workouts, check welke routes je hebt gelopen en kijk of je voldoende beweging hebt gehad.

- Activiteitenringen op de Apple Watch
- Activiteit-app voor beginners
- Conditie-app op de iPhone gebruiken
- Activiteitstrends op de Apple Watch
- Weekoverzicht van activititeiten bekijken
- Wedstrijden in de Activiteit-app
- Apple Watch sportmetingen kalibreren
- Doelen voor Activiteit-app wijzigen
- Persoonlijke uitdagingen in de Activiteit-app
- Apple Watch activiteiten delen
- Activiteitenringen op de wijzerplaat zetten
- 5 manieren om met de Apple Watch beter te sporten
- Cardioconditie op de Apple Watch
- Workout-app op de Apple Watch gebruiken
Kan je hem ook uit zetten ?? Apple hoeft niet heel de dag te weten waar ik ben en doe ook niet aan fitness Apps
Geweldig voor sport, hardlopen, fietsen en dergelijken kan je dan met bijbehorende apps je prestaties en afstanden geweldig bijhouden.
Natuurlijk houd apple de locaties en activiteiten niet bij van iedereen. Al zouden ze dat doen wat moet je met een giga hoeveelheid data? Wat een mankracht zou je nodig hebben om daar specifiek per gebruiker iets mee te doen.
Het is allemaal lokaal.
Super handig! Hele mooie toevoeging aan de iphone.
En wat heb je er aan als je niet aan die sporten doet? Voor mij geen reden om een 5s te kopen…
@Fliep: Misschien gebruiken als motivatie om te gaan sporten? Het is echt gezond hoor!
De M7 chip icm. de magnetometer wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor astronomie en kosmologie apps. En ook voor apps zoals Plane Finder, Plane Finder AR, enz. Maar daar zal je waarschijnlijk ook niet aan doen. Koop dus maar geen iPhone 5S.
@Bastiaan
Voor het overige weer eens een uitstekend artikel. Hartelijk dank. 😉
Allemaal leuk en aardig, maar zorg dan ook voor goede vochtbestendige armbanden. De Iphone 5 was volgens de verkoper erg gevoeliger voor vocht vergeleken met eerdere versies. Mijn Iphone 5 was na een paar keer hardlopen met een “Apple” sportarmband al overleden…
Ik zeg: deze M7 zal gebruikt worden in combinatie met de iWatch die dus gedurende de “lifespan” van de 5S zal verschijnen.
Gokje: voorjaar 2014.
Interessant. Een aparte zuinige M7 processor die precies bij de (toekomstige) iWatch past en een 64bits A7 processor met een supersnelle GPU, perfect voor een nieuwe Apple TV cq gameconsole…
Dit is gedeeltelijk waar. Het aantal stappen dat je zet wordt in Moves niet geschat mbv het gps-signaal. Het is de beweging die de iphone maakt die Moves een stap erbij doet tellen. Sta of zit maar eens stil en beweeg je iphone op en neer in een schokkende beweging alsof je een stap hebt gezet en hij telt er eentje bij.
Ben benieuwd hoelang Nike en Apple nog vriendjes blijven als Apple zelf met een soort van fitness armbandje komt…
Precies, je haalt de woorden uit m’n mond!
Wat denk je van toepassingen zoals de Wii icm Apple tv?
Wil niet zeggen dat je je telefoon moet gebruiken net zoals je Wii remote maar wellicht dat Apple daar ook mee bezig is.
Apple tv zou een interessante console kunnen worden
@Barend: Even wachten tot er een jailbreak uitkomt op de 5s en dan heb ik een antwoord voor je.
@Mike: Voorjaar? Nee, dan eerder eind 2014, zodat het nog nieuw is tijdens de kerstperiode. Ik verwacht het niet voor deze kerst en in het voorjaar is er geen cadeaufest… Eigenlijk zou er voor een bedrijf als Apple nooit iets uitgebracht hoeven worden buiten de periode september – december. Minder populaire apparaten en niet-consument apparaten zoals de Mac Pro en de Mac Mini (Server) zouden in het voorjaar de nodige extra inhoud voor een Keynote kunnen opleveren.
@iSponge: Aangezien Nike ook nu weer als partner is aangehaald tijdens de Keynote zit dat wel snor…
Pfff jij hebt zeker ook geen bonuskaart om dezelfde redenen…
Het word nog lastig in de toekomst voor je.
@Bubbly: Ik kan je argumentatie volgen, maar omdat in het najaar van 2014 vast weer een nieuwe iPhone verschijnt, zouden deze twee producten elkaars aankopen in de weg kunnen zitten. Niet iedereen kan zich twee van dergelijke uitgaven in een korte tijd veroorloven.
Plus, indien een iWatch na de introductie in het voorjaar hoge ogen zou gooien, dit wellicht weer anderen over de streep trekt om in het najaar toch maar een iPhone aan te schaffen.
Maar wat weet ik er nou van? 😉
@Mike: Dat maakt Apple weinig uit denk ik zo. Momenteel lijken Apple’s release cycli niet erg consistent, maar er is wel een trend te zien bij sommige apparaten van mid-jaar naar einde-jaar. Maar dat wordt spannend om te zien 😀
Er is nu overigens net een OS X update uit, de eerste sinds begin juni. Hopelijk de laatste en zien we volgende maand of in november Mavericks verschijnen samen met iOS 7.1 (AirDrop activatie).
Goed artikel
Worden Navigatieapps nu ook energiezuinig of hebben die toch de main CPU nodig ?
Maar Apple raadt toch zelf af om je iPhone op je lichaam te dragen ivm straling? Wel gek dat ie nu dan met een stappenteller wordt uitgerust.
Ik zie het niet direct als concurrentie voor bv een Fitbit Flex. Fitbit meet ook jouw slaapgedrag, iets wat de iPhone niet kan doen op jouw nachtkastje.
Ik heb ook vaak mijn iPhone niet op zak. Thuis ligt die vaak op tafel terwijl ik wel rondloop, in de tuin werk, enz.
Niks zo handig als een bandje om je arm waar je niks van merkt en alles registreert.
Het iWatch concept, dat is pas enorme concurrentie! En heeft volgens mij heel veel potentieel. Misschien testen ze de M7 chip nu uit voor het grote publiek in de iPhone en nadien bouwen ze die in in een iWatch?
@Wim: Daarom leg je dan ook de iPhone op je matras 😉