Omdat de meeste nieuwe diensten van Apple in het najaar van start zijn gegaan, betekent het ook dat er relatief veel jubilea te vieren zijn. Eén van die diensten heb je waarschijnlijk nog nooit gebruikt: Apple Pay. De mobiele betaaldienst van Apple bestaat twee jaar en heeft in toenemende mate te maken met concurrentie, bijvoorbeeld de eigen betaaldiensten van supermarkten en andere winkelketens. In de VS heeft Apple te maken met concurrentie van warenhuis Kohl’s, supermarkt Wal-Mart en drogist CVS. Allemaal hebben ze hun eigen betaalmethode uitgevonden, vaak met gebruik van QR-codes en gekoppeld aan de eigen klanten- en kortingskaarten. Apple Pay is in veel gevallen veiliger en geavanceerder maar heeft de strijd nog niet gewonnen.

Apple Pay 2 jaar
De afgelopen twee jaar heeft Apple steeds meer Amerikaanse banken aangesloten en het aantal landen waar je met Apple Pay kunt betalen is gestegen naar tien. Bedrijven bieden wel Apple Pay aan, maar ze ontwikkelen vaak ook nog hun eigen betaalsysteem. Apple kan ook uitbreiden, bijvoorbeeld door betalingen met Apple Pay mogelijk te maken in het openbaar vervoer, bij benzinestations en snoepautomaten en in webshops. Bij elke betaling krijgt Apple een percentage, dat waarschijnlijk niet zo groot is maar door de grote aantallen transacties wel bijdraagt aan Apple’s omzet in diensten.
Betalen in het openbaar vervoer is al mogelijk in Londen en sinds kort ook in Japan. Apple heeft zelfs een speciale chip in de iPhone ingebouwd zodat reizigers bij East Japan Railway Co. kunnen betalen. Er zijn ook plannen om het aan te bieden in New York en Boston.
Op zich heeft Apple niets te klagen: afgelopen mei was Apple Pay goed voor 9 procent van alle creditcardbetalingen in de winkels. Van massaal gebruik is echter nog geen sprake. Gebruikers zien vaak het voordeel niet ten opzichte van betalen met hun gewone creditcard. Om toegevoegde waarde te kunnen bieden zou Apple moeten zorgen voor betere integratie met kortingsbonnen, klantenkaarten en puntenspaarsystemen. Samsung doet dat al wel: je kunt bijvoorbeeld cadeaubonnen winnen bij Dunkin’ Donuts als je met Samsung Pay betaalt. Google is ook bezig met de eigen klantenkaart, Tap 10. Apple heeft nog niets.
En in Nederland? Er zijn mobiele betaalsystemen en contactloos betalen met je bankpas is al behoorlijk doorgedrongen. Ondertussen is nog geen mobiele betaalmethode erin geslaagd om de markt in handen te krijgen, voordat Apple (eindelijk een keer) van start gaat.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Weekend kijktips: Jane, Amsterdam Centraal 24/7, The Last of Us en meer (19-04)
- Waarom je geen Apple Intelligence kan gebruiken in WhatsApp en Instagram (en andere apps) (17-04)
- Game over voor Mythic Quest: langlopende Apple TV+ serie stopt plotseling (maar met een nieuw einde) (15-04)
- Weekend kijktips: Doctor Who, Friends & Neighbors, Black Mirror en meer (12-04)
- Apple TV+ vanaf nu via Amazon Prime Video af te sluiten in Nederland (met een flinke korting) (09-04)
Apple Pay
Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

- Alles over Apple Pay
- Apple Pay FAQ: antwoorden op veelgestelde vragen
- Apple Pay vergelijken
- Apple Pay instellen: zo doe je dat
- Apple Pay gebruiken: zo betaal je ermee
- Apple Pay op Apple Watch
- Problemen met Apple Pay
- Apple Pay in het ov
- Express-ov met Apple Pay
- Apple Pay en privacy
- Apple Pay-transacties bekijken
- Meerdere Apple Pay kaarten van dezelfde bank herkennen
- Apple Pay blokkeren
- Welke winkels accepteren Apple Pay?
- De beste Apple Pay tips
Gaat dit netals Siri ook 4 jaar duren?
Ik zou gewoon graag zien dat Apple de NFC openstelt voor derden. Dan kan ik betalen via ING, m’n OV kaart eraan koppelen en allerlei andere dingen doen. Maar ja, dat levert Apple niks op per transactie…
Hoop dat het snel naar Nederland komt!
Inderdaad!
Er is gewoon geen enkele eenheid. Er zijn zoveel oplossingen, aangeboden door zoveel verschillende spelers (banken, betaalproviders, supermarkten (zoals hier aangehaald), hardware/software bedrijven die proberen met een oplossing voor de dag te komen (Apple, Google en co), PayPal, Square, …
Je moet maar eens de top 3 van België met die van Nederland, laat staan de US, vergelijken 🙁
Hoe gaan we hier ooit uit geraken?
Op een heel simpele manier. Apple moet veel meer investeren in ApplePay. In plaats van er alleen maar aan te willen verdienen (per transactie krijgt Apple een klein percentage) zou Apple de betaalmethode veel meer moeten promoten door mooie samenwerkingen met grote retailers, lage kosten (gratis terminals?) voor kleinere ondernemers en keihard onderhandelen met OV aanbieders om een poot tussen de deur te krijgen. Je ontkomt niet aan meerdere systemen (niet iedereen heeft Apple hardware) maar als Apple echt een serieuze speler wil zijn in de financiële dienstverlening dan zullen ze veel harder moeten gaan lopen en investeren. Beetje halfbakken gedoe in de rest van de wereld ben ik wel een beetje klaar mee. Siri is eindelijk een beetje bij in Nederland maar zaken als QuickType is nog steeds in geen velden of wegen te bekennen. En Maps kan ook nog 10x beter gevuld worden.
Zoveel cash moet toch goed geïnvesteerd kunnen worden.