Jij beschermt je nieuwe iPhone met een hoesje en bent als de dood dat er een krasje op komt. Maar daar denkt niet iedereen zo over. Bij elke nieuwe iPhone zijn er wel mensen die het nieuwste model in een badkuip of blender gooien, in een bankschroef vastklemmen, met een stanleymes of slijptol bewerken of uit een helikopter gooien. Kijk en leer ervan, zodat je weet wat je vooral niet moet doen.
Het enige voorbeeld in bovenstaand lijstje dat je zonder risico kunt nadoen, is in een badkuip gooien. De iPhone 7 is namelijk prima bestand tegen een paar uur in ondiep water. Een paar uur in een glas water zou dan ook geen enkel probleem moeten zijn.
Zo probeert Apple op meerdere manieren te zorgen dat iPhones nog duurzamer wordt, zodat ongelukjes uit het dagelijks leven niet meteen het einde betekenen voor je iPhone.
Bij de iPhone 6s had Apple al gezorgd dat het toestel beter bestand is tegen vallen en dat is bij de iPhone 7 nog eens verbeterd, zo blijkt uit de valtest van EverythingApplePro. Misschien komt omdat Apple meer lijm en andere bevestigingsmaterialen heeft gebruikt, om te zorgen dat alles op z’n plek blijft. Terwijl bij de iPhone 6s het scherm al snel uit het toestel steekt na een paar keer hard op de grond smijten, zit ‘ie bij de iPhone 7 nog netjes op z’n plek.
Op de grond smijten… of uit een helikopter
Het kan extremer. Je gooit de iPhone 7 gewoon uit een helikopter:
iPhone 7 vs Samsung Galaxy S7
Ook altijd leuk is het vergelijken met de concurrentie. De mensen in onderstaande video gooiden de iPhone 7 eerder al meermaals in het water, maar hij wilde niet kapot gaan. Daarom pakken ze het in deze video iets radicaler aan, waarbij meteen een vergelijking wordt gemaakt met de Galaxy S7. Welke van de twee wint, kun je al wel raden. In ieder geval is de iPhone 7 nog waterbestendiger dan Apple zelf zegt.
Over Samsung gesproken: de iPhone 7 is zelfs in staat om de concurrentie finaal af te branden. In onderstaande snelheidstest komt de iPhone 7 tegenover de Galaxy Note 7 te staan – je weet wel, het toestel dat spontaan in je hand ontploft. Op papier lijkt de Note 7 veel krachtiger, dankzij z’n quadcore processor en 4GB RAM. Maar de iPhone met A10 Fusion-processor en 2GB RAM kan dezelfde taken veel sneller uitvoeren. De iPhone is al in 1:40 minuten klaar, de Samsung doet er 3:14 minuten over.
Een wat extremere test is te vinden bij SquareTrade. Zij keken naar de iPhone 7 in vergelijking met de Samsung Galaxy Note 7. Die laatste belooft een stof- en waterbestendigheid IP68, nog net iets beter dan de IP67 van de iPhone 7. Beide toestellen overleefden te test, maar na afloop bleek de audiokwaliteit wel verminderd.
Ook interessant is de vraag of de iPhone 7 steviger is geworden nu de koptelefoonaansluiting is verdwenen. Het antwoord is nee. Wel weten we nu dat mensen die licht van gewicht zijn gewoon het toestel in hun kontzak kunnen houden. Bij de iPhone 7 hoef je je pas bij een druk vanaf 77 kilo zorgen te maken en bij de iPhone 7 Plus kun je met een gewicht tot 82 kilo erop gaan zitten. De Samsung Note 7 brak overigens bij 82 kilo. Daardoor dreigt dit overzicht meer te gaan lijken op een wedstrijdje Samsung kapotmaken.
Linksonder gaat het eerst kapot
Stop je de iPhone in een TumbleBot (een ronddraaiende bak), dan blijkt dat de iPhone 7 Plus heel wat minder beschadigd raakt dan de iPhone 7, die als snel beschadigingen aan de zijkanten en op de cameralens heeft. Waarom de iPhone 7 Plus robuuster is, weten we nog niet. Wel is het opnieuw de Galaxy Note 7 die met de zwaarste beschadigingen uit de trommel komt.
Bij de valtest sneuvelen alle drie toestellen. Na twee keer vallen kun je de iPhone 7 niet eens meer inschakelen. Alle drie apparaten hebben al na de eerste val zware schade aan het display. Opvallend is dat de 7 en 7 Plus vooral linksonder snel kapotgaan.
In een aquarium
Zelfs de techneuten van iFixit besloten er dit jaar aan mee te doen en gooiden de iPhone 7 in een aquarium:
Hier zijn nog twee. In een glas water:
Of in de oceaan:
Het goede nieuws: je iPhone gaat niet kapot tijdens het surfen en je Apple Watch kan ook gewoon om je pols blijven.
Je vraagt je misschien af waarom mensen zo’n duur toestel kapotmaken. Aandachttrekkerij speelt daarbij misschien mee, maar ook omdat zo’n filmpje soms miljoenen kijkers trekt. Als de reclame-inkomsten hoger zijn dan de kosten van een iPhone is de beslissing snel gemaakt: hij moet kapot. Desnoods met een bijl:
https://www.youtube.com/watch?v=ZsBoPTzNZJU
Dezelfde figuren gaan met een slijptol aan de slag:
En als je die niet bij de hand hebt, met een hamer:
Of gewoon met je blote handen:
Na deze video ontstond de vraag of de homeknop en de cameralens-cover niet meer van saffierglas zijn gemaakt. Apple’s marketingbaas Phil Schiller antwoordde daarop dat het nog steeds saffier is. Dus daar kan het niet aan liggen.
De meest effectieve manier om je iPhone te vernielen is door het toestel in een hydraulische pers te stoppen. Daarmee kun je zoveel druk uitoefenen dat er weinig meer van de iPhone 7 over blijft.
iPhone 7: will it blend?
En hoe zit het ondertussen bij Blendtec, het bedrijf dat de iPhones altijd in hun high-performance blender gooide? Ze hebben nog wel een filmpje van de iPhone SE gemaakt, maar het is nog wachten op de iPhone 7. Afgaande op eerdere filmpjes weet je al wel hoe het afloopt: met een grote berg gruis.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- watchOS 11.2 beta 3 beschikbaar: wat brengt deze aankomende update? (20-11)
- Gerucht: 'Dit wordt de iPhone 17 line-up van 2025 (met de dunste iPhone ooit)' (19-11)
- Derde beta tvOS 18.2 is uit voor ontwikkelaars (18-11)
- 'Apple denkt opnieuw na over uitbrengen eigen televisie' (18-11)
- Overzicht: deze Apple-producten zijn in 2024 uitgebracht (en komt er nog meer aan?) (14-11)
Reacties: 12 reacties