Alcatel OneTouch Watch: van de zijkant gezien.

Review: Alcatel OneTouch Watch, goedkope smartwatch met iOS-app

iCulture testte de Alcatel OneTouch Watch, een smartwatch met iOS-app. Deze goedkope smartwatch is een alternatief voor de Apple Watch. Je kunt er notificaties op ontvangen en er staan apps op, maar is het een bruikbare budget-smartwatch?

Niet iedereen heeft budget voor een Apple Watch. Als je weinig geld hebt en toch een slim horloge wilt hebben, dan ga je dan al snel kijken naar goedkopere alternatieven. De Alcatel OneTouch Watch is een voorbeeld van zo’n goedkopere smartwatch. Omdat deze smartwatch ook geschikt is voor iOS, probeerden we op verzoek van de fabrikant een exemplaar uit.


Alcatel OneTouch Watch: de wijzerplaat met analoge klok.

Alcatel-horloge: niet Frans maar Chinees

Het is wat lastig om Alcatel als fabrikant te plaatsen. Dit wereldwijd actieve bedrijf brengt ook smartphones op de markt maar is vooral (onder de naam Alcatel-Lucent) actief in telecommunicatie en netwerken. Volgens de Wikipedia-pagina zijn ze onderdeel van Nokia maar volgens de eigen webpagina is de merknaam Alcatel OneTouch in licentie gegeven aan TCL Corporation, een Chinees bedrijf.

Nou komen de meeste gadgets tegenwoordig uit China en zullen mensen die een budgethorloge zoeken zich niet zo druk maken over de herkomst, de vestigingsplaats of de designfilosofie van het achterliggende bedrijf. Je wilt een product dat waar voor z’n geld biedt en verder geen gezeur. Maar het is misschien toch interessant om te weten dat de OneTouch Watch volledig bedacht en geproduceerd is door een Chinees bedrijf, ondanks de Franse oorsprong van de merknaam Alcatel.

Design en uiterlijk van de Alcatel OneTouch Watch

De OneTouch Watch ziet er best goed uit: het horloge heeft een stevige metalen kast met een rubberen bandje en wekt redelijk de indruk van een conventioneel horloge. Het bandje heeft een metalen clipsluiting en is nogal robuust. Met een simpel verstelbaar klemmechanisme is ervoor gezorgd dat je het bandje op verschillende polsdiktes kunt instellen, waardoor wel 20 groottes mogelijk zijn zonder dat er geperforeerde gaatjes in het bandje nodig zijn. Het geborsteld metaal van de horlogekast geeft je niet de indruk dat je met een Chinees prul te maken hebt. Dankzij de IP67-certificering (‘volledig stofdicht’ en ‘dompeldicht’) hoef je niet bang te zijn voor stof en water. Je kunt er niet mee gaan zwemmen, maar het horloge overleeft wel onderdompeling in water op een diepte van 1 meter met een tijdsduur van maximaal 30 minuten.

Voor mijn pols vind ik de OneTouch Watch iets te grof uitgevoerd. De horlogekast heeft een dikte van 10,5 mm, vergelijkbaar met de Apple Watch, maar toch zit er een behoorlijk ‘blok’ op je pols. Je kunt kiezen uit twee kleuren: zwart of wit.

Alcatel OneTouch Watch: van de zijkant gezien.

Geen alternatieve horlogebandjes
Mechanisch is het horloge stevig uitgevoerd, maar dat heeft ook meteen consequenties voor het draagcomfort: het robuuste bandje is zo stug, dat het eigenlijk niet lekker draagt. Het is een heel verschil met de zachte, flexibele bandjes van de Apple Watch. Het lukte me daardoor niet om de OneTouch meerdere dagen achter elkaar te dragen. Zelfs als je het bandje wat ruimer om je pols doet, begint het na een paar uur toch te knellen. Je voelt ‘m zitten, terwijl je bij de Apple Watch na verloop van tijd vergeet dat je iets om je pols hebt.

Een nadeel van zo’n goedkopere smartwatch is dat er geen alternatieve horlogebandjes verkrijgbaar zijn. Accessoirefabrikanten zien er geen brood in om extra bandjes te maken; die storten zich liever op de lucratieve markt van Apple-gebruikers, waar mensen veel gretiger zijn om extra spullen te kopen. Als je al een mindset hebt van ‘het mag niets kosten’ geef je ook geen geld uit aan een extra bandje. Je zult dus tevreden moeten zijn met het standaard meegeleverde horlogebandje.

Oplader in de horlogeband

Dat je het horlogebandje niet kunt vervangen (ook niet door een universeel bandje) heeft nog een andere reden: de oplader zit erin verwerkt. Dat is een slimme oplossing, want het zorgt ervoor dat je overal en altijd je horloge kunt bijladen. Elke stekker of computer met USB-aansluiting is geschikt om de OneTouch Watch op te laden. Dat is een groot voordeel ten opzichte van de Apple Watch, waarbij je altijd vastzit aan Apple’s eigen lader, die nogal prijzig is en waar geen goedkopere alternatieven voor op de markt zijn. Aan het uiteinde van het horlogebandje van de OneTouch zit een klepje, waarin de USB-oplader is verstopt. Alcatel maakt ook een iets luxere variant van deze smartwatch met een metalen bandje. Ook daarbij zit de oplader in de polsband verwerkt.

Alcatel OneTouch Watch: oplader is in de horlogeband verwerkt.

OneTouch Watch in gebruik

Het scherm van de OneTouch Watch is helder en toont mooie kleuren. De resolutie van het scherm is 240 x 204 pixels, maar in werkelijkheid is het aantal pixels lager door het ronde beeldscherm. Ook ontbreekt er langs de onderrand een strookje, net als bij de Moto 360. Op zich is het niet erg dat de schermresolutie zo laag is, omdat je geen apps kunt installeren op dit horloge. Je zit vast aan de standaard-apps die Alcatel zelf heeft meegeleverd. Dit zijn een weerapp, muziek- en camera-app, wekker, kompas, stappenteller en hartslagmeter.

Om met de laatste twee te beginnen: je kunt zien hoeveel stappen je hebt gelopen, welke afstand je hebt afgelegd en hoeveel calorieën je (ongeveer) hebt verbrand. Als je de OneTouch ‘s nachts draagt kun je ook slaapdata vastleggen, maar ik vermoed dat maar weinig mensen dat zullen doen vanwege het draagcomfort. Via de iOS-app stel je fitnessdoelen in. De apps voor camera en muziek heb ik eigenlijk niet gebruikt, omdat ze wat te omslachtig in gebruik zijn. Je kunt sneller de iPhone erbij pakken en de instellingen wijzigen, dan wachten tot de verbinding via Bluetooth wordt gelegd. Deze functies voegden voor mij daarom niet zoveel toe. Wat me tijdens het gebruik opviel, is dat de Bluetooth-verbinding wel eens wegvalt en dat het synchroniseren van data niet altijd werkt, waardoor deze smartwatch als ‘notificatiehulpje’ voor de iPhone wel eens tekort schiet. Als losse smartwatch met eigen besturingssysteem en apps biedt het ook weer niet genoeg mogelijkheden.

Het scherm staat standaard uitgeschakeld. Wil je de tijd raadplegen, dan moet je net als bij de Apple Watch je arm optillen en naar je gezicht kantelen. Dat gaat helaas wat moeizaam: soms moet je meermaals je pols ronddraaien voordat er iets op het scherm verschijnt. Drukken op de knop aan de zijkant werkt ook niet altijd. Er zijn drie wijzerplaten beschikbaar: twee analoge en een digitale wijzerplaat. Je hebt niet de mogelijkheid om aanvullende informatie via complicaties op de wijzerplaat in te stellen. Via de iOS-app kun je een eigen foto als wallpaper instellen. Een andere grappige functie (die je kunt uitschakelen) is dat de OneTouch waarschuwt wanneer je je iPhone ergens achterlaat. Handig als je je iPhone in een café hebt laten liggen, maar minder handig als je gewend bent om zonder iPhone naar de wc te lopen. Spraakbediening is niet mogelijk bij deze smartwatch.

Alcatel OneTouch Watch: alleen standaard apps.

OneTouch: alleen standaard-apps

Omdat Alcatel voor een eigen besturingssysteem heeft gekozen (dus geen Android Wear of Tizen) zijn er geen extra apps beschikbaar. Je zult dit horloge daarom vooral gebruiken voor notificaties. Wat me opviel, is dat die notificaties netjes per type worden gerangschikt, maar dat je niet door het hele bericht kunt scrollen. Je zult dus de iPhone moeten pakken om te reageren op berichten, of om te kijken of de melding dringend genoeg is om meteen in actie te komen. Bij de Apple Watch krijg je notificaties meteen op het scherm te zien; bij de OneTouch Watch is dat niet het geval. Je voelt alleen een trilling en moet daarna over het scherm vegen om de meldingen te zien. Door links en rechts te vegen beweeg je door verschillende soorten meldingen van bijvoorbeeld e-mail en WhatsApp. Je bepaalt zelf van welke apps je notificaties wilt ontvangen, zoals Twitter, Facebook, Skype, Instagram, Viber en dergelijke. Maar je hebt geen vrije keuze, want Alcatel bepaalt welke apps notificaties mogen sturen. Daardoor zijn vooral de populaire internationale apps aanwezig (behalve Snapchat) en ontbreken Nederlandse apps. De ontwikkelaars kunnen dat niet zelf regelen. Dit werkt anders dan bij de Pebble (en de Apple Watch) waarbij ontwikkelaars zelf bepalen of ze een bepaalde smartwatch willen ondersteunen met hun app.

Bekijk ook
Pebble: alles over deze vroege smartwatch voor iPhone-gebruikers

Pebble: alles over deze vroege smartwatch voor iPhone-gebruikers

Pebble was een van de eerste smartwatches, die voor de komst van de Apple Watch mateloos populair was onder iPhone-gebruikers. Wat kun je er nu nog mee, welke modellen zijn er verschenen en wat moet je weten over de Pebble-smartwatches?

Notificaties openen zich niet vanzelf. Je zult bij het optillen van je pols vanaf de onderkant van het scherm naar boven moeten vegen om de notificaties te zien. Wil je daarna verder lezen op de iPhone, dan zul je de notificatie (of de app) handmatig moeten opzoeken en openen. Uiteraard is er geen Handoff/Continuity zoals bij Apple-producten die met elkaar samenwerken. Binnenkomende telefoontjes laat de OneTouch niet zien, wel de gemiste telefoontjes en sms’jes.

Bekijk ook
Handoff tussen Apple Watch en Mac: zo laat je beide apparaten samenwerken

Handoff tussen Apple Watch en Mac: zo laat je beide apparaten samenwerken

Je Apple Watch is een verlengstuk van je iPhone, maar werkt ook handig samen met je Mac dankzij de Handoff-functie. In deze tip leggen we uit hoe je Handoff op de Apple Watch instelt en welke apps het ondersteunen.

Batterijduur van de OneTouch Watch: meerdere dagen

De batterij van de OneTouch Watch gaat 3 tot 4 dagen mee, flink langer dan de Apple Watch. Het lukte me maar moeilijk om dit te testen, vanwege het eerder genoemde probleem van het draagcomfort. Daardoor viel het niet mee om drieënhalve dag onafgebroken met het horloge rond te lopen. Wel is het erg handig dat je altijd een lader bij je hebt. Je hoeft maar een usb-poort op te zoeken om weer even te kunnen bijladen. Omdat je de OneTouch Watch niet gebruikt als fitnesstracker maakt het ook niet uit dat hij een tijdje van je pols is. Je hoeft immers geen ‘cirkels vol te maken’, zoals bij de Apple Watch.

Fitnessfuncties op de OneTouch Watch

Ik zou de OneTouch Watch niet zo snel als fitnesstracker gebruiken. Daarvoor zijn betere alternatieven zoals de Fitbit Charge HR. Maar de functies zitten er wel in. Je kunt aantal stappen, afstanden (zowel lopen als hardlopen), aantal actieve minuten en geschatte aantal calorieën meten. Je krijgt echter geen waarschuwingen dat je aan je doel moet werken, felicitaties dat je je doel hebt gehaald of herinneringen dat je wat vaker moet opstaan. Aan de achterkant van de horlogekast vind je een hartslagmeter, die qua techniek iets anders is dan die van de Apple Watch (geen groen lampje). De hartslagmeter liet bij mij tijdens het sporten wat wisselende metingen zien en die ervaring hoorde ik ook van andere testers. Je moet deze functie dan ook vooral zien als een leuk speeltje, niet als een serieus hulpmiddel om je training op te baseren. De hartslagfunctie schijnt vooral bedoeld te zijn voor momenten dat je stilzit, maar dat valt moeilijk te combineren met sporten. De stappenteller op de OneTouch bleek qua metingen wel goed bruikbaar. Het aantal stappen op een dag kwam goed overeen met de metingen van een Fitbit One.

Alcatel OneTouch Watch: achterkant met de oplader.

Verschillen OneTouch en Apple Watch

Als de fabrikant vindt dat de OneTouch Watch best een alternatief is voor de Apple Watch, kunnen we het natuurlijk niet laten om ze te vergelijken. Op deze punten verschillen de twee van elkaar:

1. Prijs

Alcatel is duidelijk goedkoper dan de Apple Watch. Voor €129 haal je deze smartwatch in huis, nog niet eens éénderde van de prijs van een Apple Watch. Maar alles is relatief. Stel, je betaalt €420 voor de goedkoopste Apple Watch. Over een jaar kun je ‘m verkopen voor €320. Bij de Alcatel weet je niet of iemand over een jaar deze smartwatch nog van je wil overnemen en het levert misschien een paar tientjes op. Voor hetzelfde geld (ca. €100 op jaarbasis) had je ook met een Apple Watch kunnen rondlopen. Persoonlijk vind ik dat er dan betere budget-smartwatches zijn die beter hun waarde behouden, zoals de Pebble. Die kost ook rond de €100 en levert bij tweedehands verkoop nog redelijk wat op omdat het een populair merk is.

2. Keuze
Elke Apple Watch is in 38mm- en 42mm-variant verkrijgbaar, in drie verschillende materialen en in acht verschillende kleuren. Gecombineerd met de verschillende horlogebandjes heb je keuze uit honderden varianten. Bij Alcatel heb je keuze uit vier modellen: wit of zwart, met een rubberen of metalen horlogebandje. Op zich is dat niet erg, want de vier opties zien er netjes en stijlvol uit. Er zullen genoeg mensen zijn die helemaal niet zitten te wachten op verwisselbare bandjes in lavendelpaars en ijsblauw. Het formaat van de horlogekast is bij alle modellen gelijk. Heb je een pols van doorsnee formaat, dan zit je prima met de Alcatel. Wil je meer opties, dan is de Apple Watch echt een betere keuze.

Alcatel OneTouch Watch: 4 verschillende modellen.

3. Functies
Omdat Apple zowel de hardware als de software maakt, levert dat veel meer functies op. Bij de OneTouch Watch krijg je notificaties, kun je je hartslag meten en stappen tellen. Voor veel mensen zal dat genoeg zijn (maar dan kun je ook een Pebble nemen). Wil je ook apps kunnen gebruiken, op notificaties reageren en profiteren van alle vormen van samenwerking tussen iOS, watchOS, tvOS en OS X, dan ben je beter af met de Apple Watch.

4. Specs
De Alcatel OneTouch Watch heeft een 1,2 inch kleuren-touchscreen en een behuizing van 10,5 mm dikte. De schermresolutie is 240 x 204 pixels. De horlogekast van de Apple Watch is net zo dik: ook 10,5mm. De kast meet 38,6 x 33,3mm voor het kleine model en 42,0 x 35,9mm voor het grotere model. Het scherm is respectievelijk 340 x 272 pixels en 390 x 312 pixels groot. De Apple Watch heeft dus meer pixels; dat komt ook omdat het scherm van de OneTouch Watch rond is en er een zwart strookje onderin het scherm ontbreekt (zoals ook bij de Moto 360 het geval is).

5. Apps
De Apple Watch draait op watchOS 2, waar inmiddels duizenden apps voor beschikbaar zijn. Bij de OneTouch Watch is gekozen voor een eigen besturingssysteem (geen Android Wear). Dit beperkt ook meteen de mogelijkheden om er apps op te installeren, want ontwikkelaars zullen niet geneigd zijn om voor niche-merk apps te gaan maken. Voorzover wij weten heeft Alcatel ook geen SDK voor ontwikkelaars uitgebracht en gaat het vooral om de standaard meegeleverde apps en het ontvangen van notificaties. Prima als je je smartwatch alleen wilt gebruiken voor de standaardfuncties, maar je bent daardoor wel beperkt.

6. Batterijduur
De Apple Watch gaat ruim een dag mee op één batterijlading. Kies je het 42mm-model dan kun je zo’n 1,5 dag met de batterij doen. De OneTouch Watch gaat flink wat langer mee: zo’n 3,5 dag. Het is echter afhankelijk van je gewoontes of dat handig is: zelf hangen we de Apple Watch elke avond op een dock op het nachtkastje. Dat is een automatisme geworden, waardoor je er verder niet meer over nadenkt en toch elke dag met een volle batterij kunt beginnen. Bij de OneTouch Watch moet je eraan denken dat je om de zoveel dagen je horloge oplaadt.

7. Compatibiliteit
Voor mensen met een oudere iPhone kan de OneTouch Watch een uitkomst zijn. Deze smartwatch werkt niet op Android Wear, maar is wel compatibel met Android- en iOS-toestellen. Op de iPhone heb je minimaal iOS 7 nodig, dus ook met een iPhone 4 zou je deze smartwatch nog kunnen aanschaffen. Voor mensen die graag het nieuwste van het nieuwste hebben, is daarmee ook meteen duidelijk dat je niet de nieuwste iOS 9-functies hoeft te verwachten. Je kunt beter voor een smartwatch kiezen die is aangepast voor iOS 9. Twijfel je of je op termijn naar Android gaat overstappen, dan kun je beter de Alcatel-smartwatch (of een Pebble of Android Wear-horloge) kiezen omdat die met beide smartphone-besturingssystemen samenwerken.

8. Levensduur
De Apple Watch en de Alcatel OneTouch Watch wekken qua robuustheid de indruk dat je er makkelijk 3 tot 5 jaar dagelijks gebruik van kunt maken. Slijtage zal niet het probleem zijn, wel de veroudering op functioneel gebied. Zoek je alleen maar een klokje met notificaties, dan kun je met beide smartwatches jarenlang vooruit. Wel is het zo, dat je met de Apple Watch een iets beter toekomstperspectief hebt. De Apple Watch is een belangrijk nieuw product van Apple, waar de de komende jaren ook verder mee zullen blijven ontwikkelen. Bij TCL Corporation moet je dat maar afwachten: het bedrijf kan zomaar overgenomen worden, de focus verleggen of de licentie met Alcatel-Lucent opzeggen. De overname van Alcatel-Lucent door Nokia kan ook plotselinge gevolgen hebben, bijvoorbeeld wanneer Nokia besluit om zelf smartwatches te gaan maken en de licentie aan TCL Corporation intrekt. Bovendien zien we bij dit soort bedrijven vaak dat ze meeliften op tijdelijke productsuccessen. Als volgend jaar alle techbedrijven opeens hoverboards gaan maken, doet Alcatel waarschijnlijk ook mee en stopt de ontwikkeling van de smartwatch.

Conclusie Alcatel OneTouch Watch review

De OneTouch Watch is een goedkope smartwatch die het vooral van de lage prijs zal moeten hebben. De smartwatch zal door de ronde horlogekast eerder liefhebbers van standaardhorloges aanspreken, ook al zie je meteen dat het niet de verfijnde design heeft van een conventioneel merkhorloge. De horlogekast is vrij fors uitgevoerd en de grote cijfers rondom de wijzerplaat wekken de indruk van een budget-smartwatch (wat de OneTouch Watch uiteindelijk ook is). Gezien het draagcomfort en het ontbreken van apps zou ik deze smartwatch alleen niet zo snel aanbevelen. Zoek je een polsbandje waarop je notificaties ontvangt en het tijdstip kunt aflezen, dan ben je beter af met een sportarmband (als je ook je hartslag wilt meten), een Pebble of Moto 360. Opladen via het horlogebandje vinden we wel een slimme oplossing, maar het zorgt er tegelijk voor dat het horlogebandje nogal stug is en daardoor minder prettig draagt.

Zoek je een smartwatch met beperkingen, dan zit je goed met de OneTouch Watch. Maar je kunt je afvragen of je met een tweedehands Apple Watch (of met een Apple Watch die je over een jaartje weer doorverkoopt) niet beter af bent. Er zijn te veel alternatieven op dit prijsniveau die óók notificaties op je pols kunnen tonen en die een stuk prettiger zijn qua draagcomfort. Wil je een smartwatch die er ook nog goed uitziet, dan kun je behalve de al eerder genoemde alternatieven ook eens naar de Withings Activité Pop kijken.

Pluspunten

  • Lage prijs van €129.
  • Werkt zowel met iOS als met Android (ook met oudere toestellen met iOS 7 en Android 4.3).
  • Helder en kleurrijk scherm.
  • Ingebouwde usb-lader, nooit meer de lader kwijt.
  • Goede batterijduur van 3,5 dag.

Minpunten

  • Weinig keuze qua uitvoeringen (2 kleuren, 2 verschillende horlogebandjes).
  • Draagcomfort laat te wensen over.
  • Geen mogelijkheid om apps te installeren.
  • Er zijn in deze prijsklasse betere alternatieven, met meer functies die beter toekomstproof zijn.
  • Waarschuwt niet bij binnenkomende telefoontjes.
  • Notificaties verschijnen niet op het scherm als ze binnenkomen.
  • Polsbeweging werkt niet altijd.
  • Problemen bij synchroniseren en in stand houden van de Bluetooth-verbinding.

Alcatel OneTouch Watch kopen

Deze Alcatel-smartwatch is inmiddels bij heel wat winkels te koop. Vrijwel alle winkels rekenen een prijs rond de €129. Hier zijn een aantal bekende namen: