Apple heeft bekendgemaakt dat er, sinds de Mac App Store gisteren haar deuren opende, meer dan een miljoen applicaties zijn gedownload. De Mac OS X-applicatiewinkel is een variant op de App Store die we al van de iPhone (en iPad) kennen, maar dan gevuld met applicaties voor de Mac. Het bevat betaalde en gratis apps, verdeeld over diverse categorieën. Bij de lancering gisteren waren er meer dan duizend applicaties verkrijgbaar, waaronder verschillende applicaties van Apple zelf.
Met de Mac App Store wordt het eenvoudiger om Mac-applicaties te installeren. Als je al een iTunes-account hebt, kun je hetzelfde account ook voor de Mac-applicatiewinkel gebruiken. Ook kun je applicaties die je gedownload hebt op meerdere Macs gebruiken en zelfs opnieuw downloaden als je de app bijvoorbeeld per ongeluk hebt verwijderd. Overigens is de Mac App Store een alternatief voor het installeren van applicaties en niet de enige manier, zoals Apple-topman Steve Jobs tijdens de introductie ervan ook al onderstreepte.
De eerste reviews en feedback op Apple’s nieuwste project zijn lovend. Analisten verwachten dat zowel gebruikers als ontwikkelaars de Mac App Store zullen omarmen. Ook denken zij dat veel ontwikkelaars hun applicaties via de Mac App Store voor minder dan de originele retailprijs zullen aanbieden. Apple geeft zelf al het goede voorbeeld door bijvoorbeeld de professionele fotobewerkingssoftware Aperture voor slechts 63 euro aan te bieden; de retailprijs van het pakket is 199 euro. Apple-topman Steve Jobs zegt zelf het volgende over de lancering:
We’re amazed at the incredible response the Mac App Store is getting. Developers have done a great job bringing apps to the store and users are loving how easy and fun the Mac App Store is.
Toch ging niet alles van een leien dakje. Zo bleek het voor veel gebruikers aanvankelijk onmogelijk om aankopen te doen in de Mac App Store. Na het in- en uitloggen van hun Mac bleek dit probleem echter meestal te zijn opgelost. Ook werd de kopieerbeveiliging — die moet voorkomen dat applicaties naar anderen doorgestuurd worden — na één dag al gekraakt. Met een valse handtekening zou het mogelijk zijn om illegale kopieën van software te installeren, zo meldt AppleInsider. Toch werkt ook deze methode niet altijd. Blogger John Gruber ontdekte dat Sommige ontwikkelaars, zoals die van het spelletje Angry Birds, niet het aanbevolen controlesysteem gebruiken om te controleren of een applicatie via de legale weg is verkrijgen.
Ook verloopt het herkennen van reeds geïnstalleerde software — die ook in de Mac App Store staat — nog niet helemaal vlekkeloos. Soms wordt reeds geïnstalleerde software door de Mac App Store wel als geïnstalleerd herkend, maar het bijwerken ervan is niet mogelijk, aldus ontwikkelaar Panic van onder meer Coda en Things. De versie in de Mac App Store verschilt namelijk meestal van de reguliere versie. Kritiek is er ook. Zo vindt men het storend dat applicaties na installatie meteen in de Dock geplaatst worden. Het is (nog) niet mogelijk om dit uit te schakelen.
De populairste gratis applicaties in de Mac App Store zijn momenteel Twitter, de officiële Twitter-client voor de Mac (voorheen Tweetie), gevolgd door het spelletje Solitaire Greatest Hits en het tekenprogramma SketchBook Express. Bij de betaalde applicaties zijn dat de Mac-versie van Angry Birds, Apple’s eigen iPhoto ’11 en het actiespel Chopper 2. Net als bij de iOS App Store krijgt Apple 30 procent van de verkopen en is de overige 70 voor de ontwikkelaar. Het merendeel van de applicaties valt momenteel in de categorie ‘Games’ met gevarieerde prijzen, zo blijkt uit een analyse. Sommige apps worden echter in meerdere categorieën tegelijk weergegeven.
De Mac App Store is alleen beschikbaar voor gebruikers van Mac OS X 10.6 (Snow Leopard) en vereist de gratis update Mac OS X 10.6.6, die los en via Software Update kan worden gedownload. De applicatiewinkel zal ook deel uitmaken van Mac OS X Lion, de opvolger van Snow Leopard die deze zomer uitkomt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.
- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Reacties: 28 reacties