‘Apple overweegt 24-bit bestanden in iTunes Store aan te bieden’
Volgens CNN is Apple momenteel in gesprek met verschillende platenlabels om de geluidskwaliteit van muziekbestanden in de iTunes Store te verbeteren. Het bedrijf zou 24-bit audiobestanden in de iTunes Store willen introduceren, mogelijk voor een meerprijs zoals dat eerder met de hogere kwaliteit iTunes Plus-bestanden ook het geval was.
De meeste muziekproducers nemen op in een 24-bits formaat, dat voorafgaand aan fysieke (CD’s) en digitale distributie wordt omgezet naar een 16-bits formaat. Naast Apple zijn ook andere aanbieders van digitale muziek in gesprek met de platenlabels.
Hoewel het 16-bit formaat door alle apparatuur kan worden afgespeeld, is dat niet altijd het geval met bestanden in het 24-bit formaat. Mogelijk moet de gebruiker dus in nieuwe hardware investeren om de bestanden van hogere kwaliteit te kunnen afspelen. Dit geldt ook voor Apple’s eigen hardware. De meeste Macs evenals Apple’s eigen iTunes-software ondersteunen momenteel het afspelen van 24-bit audioformaten, maar dit zou volgens CNN niet gelden voor iPods en iPhones.
Apple krijgt voor zijn plannen in ieder geval steun van Universal, een van de grootste platenmaatschappijen, zo meldt CNN. Jimmy Iovine, voorzitter van Universal Music Group’s Interscope-Geffen-A&M record label:
We’ve gone back now at Universal, and we’re changing our pipes to 24 bit. And Apple has been great. We’re working with them and other digital services — download services — to change to 24 bit. And some of their electronic devices are going to be changed as well. So we have a long road ahead of us.
De iTunes Store bood aanvankelijk alleen 16-bit audiobestanden met een bitrate van 128 kbps aan, die tevens waren voorzien van een kopieerbeveiliging (DRM). Na een testperiode met platenmaatschappij EMI introduceerde Apple de hogere kwaliteit 256 kbps iTunes Plus-bestanden zonder DRM, wat later de standaard voor de gehele iTunes Store werd. De ongecomprimeerde 24-bit bestanden zou de muziekverkoop onder audiofielen kunnen stimuleren, die ontevreden zijn met de huidige kwaliteit van muziekdownloads, zo stelt CNN.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
iTunes
Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac en in februari 2024 bracht Apple officieel drie opvolgers voor iTunes op Windows uit. iTunes voor Windows bestaat echter nog wel. Ook is er nog de iTunes Store nog voor het kopen van muzieknummers en albums en het aanschaffen en huren van films.

- Alles over iTunes
- Alles over de iTunes Store
- iTunes alternatieven voor Windows en Mac
- Sneltoetsen in de iTunes screensaver
- Wat is iTunes Connect?
- iTunes in de Cloud
- iTunes Match
- iPhone en iPad synchroniseren met je Mac
- De opvolgers van iTunes op de Mac
- Drie opvolgers van iTunes op Windows
- Muziek en films uit de iTunes Store cadeau geven
- Beltonen in de iTunes Store
- iTunes Store in de Muziek-app op de Mac
Zonde van het geld, het verschil hoor je toch niet. En degene die beweren van wel: placebo-effect.
lekker genuanceerd. Je vindt het vast niet erg als ik en vele met mij een andre mening zijn toegedaan.
@prana: je hoort t verschil inderdaad niet als je een simpel logitech home cinema hebt.. Als je werkt met studio monitors, je eigen muziek maakt (geen mix, maar elke lijn zelf produceerd) je slaat ze op in standaard 24bit en dan ga je ze comprimeren tot mp3 (16bit) om het te luisteren op je hifi, hoor je toch zeker geluidsverschil, hoe goed je boxen ook zijn.. (zelfs op de monitors hoor je t..) dus jou placebo is niet waar, kom gerust een keer langs, of bij een andere studio..
in zoverre heeft Prana gelijk, dat hij het met zijn matige geluidsinstallatie waarschijnlijk inderdaad niet hoort. Maar als je een goede installatie hebt waar echt kwaliteit doorheen gaat, hoor je het verschil wel degelijk.
nee, ik hoor het verschil ook niet!
Ben ik absoluut niet met je eens.
Ikzelf hoor het niet, maar ik vergelijk het met koken op niveau.
Jij proeft aardappelpuree
Een redelijk goede kok proeft dat er iets van een knol is toegevoegd.
Een sterrenkok proeft welkje knol, waar en wanneer die geoogst is etc. dit heet smaak nuances.
Het komt er op neer dat je er aanleg voor moet hebben en getraind in moet zijn.
En natuurlijk in geval van muziek de juiste apparatuur.
Bij hujn moet je niet aankomen met de koptelefoon van apple. Welke voor mij echter voor dagelijks gebruik goed genoeg is.
Ik denk dat dat te maken heeft met de muzieksoort. Bij klassiek zul je het WEL horen, bij hardstyle of hardrock zal dat minder zijn…
Prana heeft gelijk. Dit hoor je alleen met goede professionele apparatuur (en dan bedoel ik nog niet eens zo’n hele dure particuliere set). Zelfs dan hoor je het nog niet eens met zekerheid, want dan ligt het nog aan de manier van produceren en masteren.
Muziek wordt qua dynamiek zo verkracht tegenwoordig om de muziek zo luid mogelijk te laten klinken. 24bit heeft daarom veelal geen zin. 16bit heeft namelijk al een dynamisch bereik van 96dB. Veel meer dan 96dB dynamisch bereik heeft een muziekstuk sowieso vrijwel nooit. Dus ook al heb je meer bereik om het af te spelen is het hoogst hoogstwaarschijnlijk dat er nog steeds geen verschil te merken is.
Hierbij laten we even buiten beschouwing dat de oren van de meeste mensen niet zo goed zijn om verschil te onderscheiden, tussen het huidige aanbod van muziek in de iTunes Store en hun 24bits tegenhangers.
Groot voordeel is wel dat als dit aangeboden wordt, het in 1 klap een enorm lossless aanbod zal genereren, wat voor mij veel meer waard is dan de 16bit-24bits verandering.
@leon: dat hoeft niet, er kan net zoveel (of zo weinig) dynamiek in een hardstyle stuk zitten als in een klassiek stuk
@Chris: dat op productieniveau 24bit goed is om te produceren, wil niet zeggen dat het uiteindelijke formaat wat in de iTunes Store staat ook nog verschil zou hebben met de 16bits versie. Dat is juist het probleem met veel hedendaagse mastering.
“ongecomprimeerde 24-bit bestanden”
Dat lijkt me stug. Lossless gecomprimeerd lijkt me logischer. Zou wel erg cool zijn (lossless), maar natuurlijk geen flac 🙁 (maar Apple eigen lossless formaat)
@julian: Met ongecomprimeerd wordt dus lossless bedoeld hier. En als het lossless is kun je het dus zonder kwaliteitsverlies omzetten naar flac als je dat zou willen. Dus dat is helemaal niet zo 🙁 🙂
Tip: koop een dure aparte DAC converter en je hoort het wel.
DOEN!
http://gizmodo.com/#!5768446/why-24+bit-audio-will-be-bad-for-users
Klopt. Vooral bij akoestische muziek hoor je het wel degelijk. Juist hele subtiele nuances maken het dynamische verschil tussen stilte of muziek. Vooral strijk- en snaarinstrumenten hebben veel baat bij 24-bits weergaven. Hoef je niet eens een high end installatie of wonderoren voor te hebben hoor! Maar belangrijk hierbij is ook dat het lossless is. Je moet maar een een mp3tje beluisteren van een akoestisch gitaarstuk onder de 320 kbps, is niet om aan te horen en zit vol met artifacts.
Ja laat maar doorkomen die 24-bits versies!