Een succesje scoren op de iPhone heeft een formule gekregen sinds het overdonderende succes van Angry Birds en Cut the Rope. Een iPhone-spel dat miljoenen exemplaren wil verkopen moet aaibaar zijn en een vogeltje bevatten. Dat wisten ze bij ontwikkelaar Sharp Creative Agency ook, waar ze besloten de twee succesvolle spellen
schaamteloos te jatten als inspiratie te gebruiken. En jawel hoor: inmiddels prijkt het spelletje al hoog in de Nederlandse top 25 van best verkochte apps. Een waarschuwing is nu wel op z’n plaats.
Boerderijen of dozen?
Drop the Chicken is namelijk helemaal niet zo goed als haar voorbeelden. Het spel lijkt in de basis vooral op Cut the Rope, waarin je moet zorgen dat een stukje snoep in de bek van een schattig groen monstertje onderaan het scherm moeten landen. In Drop the Chicken prijkt aan de onderkant van de iPhone een vogelnestje. Helemaal bovenaan staat een naamloos geel kuiken dat in het nest moet landen. Dat is je taak in vier verschillende boerderijen die vanaf de tweede boerderij wel héél erg op de binnenkant van een doos lijken. En goh, dat is toevallig, want Cut the Rope speelt zich juist af in dozen.
Er zijn nog meer overeenkomsten. Net als zoveel hippe spelletjes zijn er 15 levels per wereld. Drop the Chicken gooit er per wereld nog wel een bonusleveltje bovenop. Voor elk level kun je een maximale score halen van drie sterren. Als je in het nestje terecht komt haal je één ster, als je onderweg alle groene vliegjes opeet (ja, ook dit beesie heeft honger) twee sterren en de ultieme waardering krijg je als je het nestje bereikt en de beestjes eet met behulp van minder objecten dan er in totaal zijn.
Ja, objecten. Dáár zit het verschil. Cut the Rope is een actiespelletje waarin het vooral aankomt op timing en begeleiding met je vinger. Drop the Chicken (zie je dat zelfs het patroon in de naam hetzelfde is?) is meer een puzzelspelletje waarin je objecten naar een plaats moet schuiven. Als je dat hebt gedaan, haal je de hendel in de rechter bovenhoek van het scherm over en valt het kuiken naar beneden. En dan… dan begint de ellende.
- Drop the Chicken logo
- Splashscreen
- Uitdaging
- Teleports en zagen
- Bonuslevel
- Kuiken zit vast
- Instructies met pijltje
Ellende
Het lijkt allemaal nogal willekeurig wat je doet. Al na de eerste paar levels liggen er bommen in het veld die je moet ontwijken en heb je een paar elastieken en lopende banden die je kan plaatsen om het kuiken veilig naar het nest te begeleiden. Het zal vaak genoeg voorkomen dat die niet goed met elkaar corresponderen. Zet een lopende band naast een elastiek en het kuiken duikelt eindeloos tussen de twee objecten in – maar verhoog de lopende band één pixel, probeer het nog eens en opeens bereikt het kuiken wel de eindbestemming. Al kost het hem soms een seconde of tien (!) om uit zo’n duikeling terecht te komen. Hetzelfde gaat op met de elastieken. Als je er twee naast elkaar zet en ze onveranderd laat staan, duikt het kuiken een tweede poging doodleuk nét iets anders. Je kan puzzelen wat je wil in Drop the Chicken, maar soms kan je gewoon niet van de benodigde mechanismen op aan. Nog zoiets: in het bonuslevel moet je zoveel mogelijk vliegjes eten, maar er is geen nest te bekennen. Blijkt het dus dat het kuiken na het eten van vliegjes het scherm uit moet vliegen om het level te halen. Tja. Normaal gaat ie daar dood aan.
Nu is het ook niet zo dat Drop the Chicken compenseert met haar schattigheid. Het kuiken ontbeert duidelijk de emotie die hoofdrolspeler Om Nom uit Cut the Rope zo vertederend maakt en je zelfs door frustrerende momenten heen kan slepen. Het kuiken in Chicken leest soms een krant en jongleert dan weer met drie eitjes die kapot vallen in een eenvoudige animatie. Nee, met zo’n motoriek win je het grote publiek niet voor je, uilskuiken.
- Drop the Chicken logo
- Splashscreen
- Uitdaging
- Teleports en zagen
- Bonuslevel
- Kuiken zit vast
- Instructies met pijltje
Conclusie
Hoe gejat het ook is, Drop the Chicken is in idee een aardig spel. En het heeft z’n momenten hoor. Als je een elastiek zo plaatst dat het kuiken precies de drie vliegjes eet en tussen alle bommen door springt, geeft dat best een fijn gevoel. Maar daar staat dan weer het opzien tegen elk volgende level tegenover, waarbij je eerst mag puzzelen hoe het zou moeten werken, en dan moet puzzelen hoe het preciés werkt. Met name dat laatste maakt dit een irritant spel. Drop the Chicken, het is een heerlijk retorische naam: laat dat uilskuiken maar door de schaamteloos gejatte grond zakken.
Info: Drop the Chicken
- Ontwikkelaar: Sharp Creative Agency
- Applicatie: Drop the Chicken
- Te koop via: App Store
- Prijs: €0,79
- Geteste versie: 1.0
- Bestandsgrootte: 38MB
- Cijfer: 6
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Jullie kunnen het niet beter zeggen!
Idd.. Ik had et spel gedownload, maar was het na 5 levels al zat.. Deze review zegt waar het om staat!
Ik heb het niet gespeeld, dus ik weet niet hoe het spel is… Maar de aankondiging van het spel op iphoneclub was wat negatief. Dit is ook erg negatief. Nu vraag ik me af of dit wel onbevooroordeeld is gedaan? Want volgens mij zit er een lichte irritatie achter dat ze het zo jatten?
Mooie review en ik hoop dat je nog veel leuks mag schrijven als vaste schrijver voor iPC;)
Heerlijk, een flink artikel volgestouwd met sarcasme. Zo hoort het!
Hmmz, teleports… Die zaten ook in de Holiday Gift van Cut the Rope. Zouden ze wat mee moeten doen overigens.
Ik neem een behoorlijk zure ondertoon waar. Net een citroen gegeten mijn beste recensent?
Inderdaad echt saaie game, na 5 levels al geen zin meer.
@hyperspeed: Nee, wel een spel gespeeld dat wel héél hevig leentjebuur speelt bij beproefde concepten en zelf aanzienlijk minder leuk is. Maar dat had je al gelezen natuurlijk.
@Bart Breij: Eerst een heel artikel over het falen van dit spelletje, en vervolgens toch een zes geven. Laat dan de volgende keer wat meer ‘positive’ aspecten van het spel zien.
Toch nog een 6?
@Nick: Recenseren is selecteren. Ik denk dat niemand behoefte heeft aan een nóg langere tekst over een spelletje van tachtig eurocent. Maar vooruit, ik wil je er best een geven: het spel ziet er aardig uit. Hoopte dat je dat al zag op de screenshots. 😉
Nee, jatters daar hou ik niet van, daar zijn er inmiddels al veel te veel van. En als je dan toch jat doe het dan goed, prutsers.
Inderdaad Kevin. Ik heb ook de indruk dat deze review met een licht irriterend toontje is geschreven. Selecteren is één ding, objectief blijven is dan weer iets anders.
(Red.) Verwijderd.
Ik kan me vinden in alle punten plus dat het slepen van sommige objecten al een frustratie op zich kan zijn en de graphics langs niet zo smooth zijn als de genoemde voorbeelden…
Nee, een 6 slaat nergens op.
Haha leuke en mee eens 🙂
Bijna alles van de concepten in de App Store is gejat van elkaar, wat overigens ook al was in de jaren daarvoor met bv PC titels. Dus meer positiviteit zou geen kwaad kunnen in een review
Leuk spel
Leuke schrijfstijl, lekker scherp! Mooie uiting van de frustratie die de lezer had gehad wanneer die het spel zelf had aangeschaft 😀
Haha mooie review, hier hou ik van!
Wat mickey wss bedoelt, is dat het lijkt alsof de recensent al voor het spelen zijn mening klaar had staan (of dat zo is weet ik niet, maar het komt wel zo over als je de review leest). Een reviewer hoort het spel juist op een objectieve manier te spelen en dáárna pas een mening te vormen.
Waarom krijg ik steeds vaker het idee dat bij iPc als er over apps geschreven word er met vergoedingen van de ontwikkelaars word gewerkt???
Hahaha en dat zeg je uitgerekend bij deze review???
we schrijven toch ook geen negatieve review in de appstore over de grootste van de benelux als ze nog niets eens mogen praten over het duistere kantje van jailbreaken.
reactie verwijderd en opgejorist?
Toen ik het promofilmpje zag dacht ik èxact hetzelfde als deze review: Slecht bedacht en goed afgepakt.
Tja, deze reactie vind ik redelijk overtrokken… Spellen als Cut the rope, Angry birds, Monty Python’s Cow tossing en Drop the chicken zijn duidelijk een nieuwe categorie spellen.. En ook niet perse origineel bedacht aangezien Worms/Lemmings hetzelfde principe hebben… Platform-, RPG-, Adventuregames etc. komen toch ook allemaal op hetzelfde neer, alleen het verhaal is net iets anders en grafisch zijn er verschillen…
Desalniettemin vond ik het wel een grappig stukje om te lezen en doet sarcasme het altijd goed.. Maar ik zie het meer als een persoonlijke blog dan een review…
Leuke manier van schrijven, leuk om te lezen ook, hoewel het woord “gejat” misschien iets te vroeg genoemd word, aangezien angry birds ook niet origineel is (ja met vogels) en nog maar te zwijgen over alle tower defense games.
Maargoed het heeft ook de zelfde stijl dus ik snap het ergens wel.
Als het nou goed uitgewerkt was had ik er niets tegen gehad, nu geef ik je gelijk.
Meer van dit 🙂
Erg negatief deze review. Wel duidelijk maar wel erg eenzijdig. Ik heb het idee dat er veel geld wordt verdient en dat we enigszins worden bedonderd.
Ik heb zelf het idee dat men bij iPC erg commercieel aan het worden zijn! Dit merk je aan de website maar ook aan de berichten.
Commercie is geen probleem maar wanneer objectiviteit verdwijnt wel!
De reviewer had zijn mening al klaar voor het schrijven van deze review. Het lijkt erop alsof hij op zoek is gegaan naar zoveel mogelijk bewijs voor de stelling: “Hee, kijk dit spelletje lijkt veel op andere spelletjes”. Slechte review naar mijn mening.
Vind deze review nou ook niet bijzonder goed. Een beetle humor of ongezoute kritiek mag best natuurlijk maar dit is wel erg zuur naar mijn mening. Natuurlijk geeft een reviewer zijn eigen mening maar enige opbouwende kritiek mag best. Bovendien als je dan je review wijzigt, haal dan je tekst weg in plaats van alleen te door te halen. Nu leest iedereen nog wat je eigenlijk had willen schrijven maar kennelijk verbeterd moest worden.
Succes met de verdere schrijf activiteiten!
Waarom is iedereen zo kattig? Een recensie hoort niet altijd positief te zijn!
Dat is dan een first, geld verdienen aan een negatieve review. Verder lijkt het mij plausibel dat de schrijver het spelletje al (deels) gespeeld heeft toen hij het nieuws erover schreef, en daarna heeft besloten om er een review over te schrijven.
Daarnaast kun je zien dat de schrijver al sinds 2001 games recenseert en dus al honderden, zo niet duizenden, games voorbij heeft zien komen. Denk dus eerder dat de schrijver zijn eerdere ervaring heeft gebruikt bij het schrijven van deze review.
Hebben degene die dit een slechte review vinden het spel wel gespeeld?
Je zou ze toch aan de hoogste boom opknopen, al die na-apers van succesformules als Doodle Jump, Angry Birds en Cut the Rope. Ofwel: “drop the rope, cut the chicken”
Yup.. zelfs gekocht
@Mikey – Een review hoort subjectief te zijn. Voor objectief nieuws (alhoewel objectiviteit niet bestaat, maar wel nagestreefd kan worden) kun je onze normale nieuwsartikelen lezen. Een review geeft altijd de mening van de reviewer weer. een nieuwsartikel sluit die mening zoveel mogelijk uit. Maar die discussie is hier verder off-topic.
@CoHaBa – Waarom krijg ik steeds vaker het idee dat bij een kritische review opeens over vergoedingen wordt gesproken. Zouden die ontwikkelaars nou echt betalen om in een review te worden afgekraakt?
@Maarten – Het gaat bij een dergelijke spelletje niet lukken om er met een frisse blik tegenaan te kijken. De overeenkomsten met bestaande games is té groot. Bij de zoveelste Tetris-kloon denk je ook: nou, zal mij benieuwen…