Geld terug ontvangen uit App Store bijna onmogelijk

Het is vrijwel onmogelijk om geld terug te krijgen van Apple of de ontwikkelaar, wanneer je een applicatie uit de App Store niet kunt gebruiken of wanneer de applicatie niet doet wat 'ie belooft.

Rip-offStel dat je een applicatie in de App Store hebt gekocht die je bij nader inzien niet mag gebruiken of niet de funtionaliteit biedt die de ontwikkelaar had beloofd. Ander voorbeeld: een applicatie waarvan Apple bij nader inzien bedenkt, dat ze het eigenlijk niet hadden mogen goedkeuren. Krijg je dan je geld terug? De kans is klein, zo ondervond iemand die NetShare had aangeschaft en ontdekte dat hij dit programma volgens de voorwaarden van AT&T niet mag gebruiken.


Navraag bij de ontwikkelaar (die normaalgesproken een geld-terug-garantie van 30 dagen hanteert) leverde niets op: geld terug geldt niet voor applicaties die in de App Store zijn gekocht.

De ontwikkelaar verwijst door naar Apple, die vervolgens weer terug verwijst naar de ontwikkelaar. Nu kan een ontwikkelaar zelf natuurlijk niet het volledige bedrag teruggeven: hij heeft immers 30% aan Apple moeten afstaan en zou er bij een refund geld op moeten toeleggen. Maar de 70% die hij wél heeft ontvangen, zou hij aan de koper kunnen teruggeven.

Voor twee kopers van I Am Rich schijnt Apple wel een uitzondering te hebben gemaakt. Bij NetShare is de situatie ook bijzonder: mensen hebben de applicatie gekocht in de overtuiging dat ze het konden gebruiken – anders zou Apple het immers niet tweemaal in de App Store publiceren. Normaal gesproken is het zo, dat je bij mobiele software (voor andere mobiele telefoons) ook niet zo makkelijk je geld terugkrijgt: er is vaak een licentiecode afgegeven die niet meer teruggenomen kan worden. Want ook al belooft de gebruiker plechtig dat hij de licentiecode niet meer zal gebruiken, de ontwikkelaar kan dat niet controleren.

Horrid Voices via Gizmodo

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.