Het was vandaag een perfect zonnige dag, ideaal om om sportief te gaan doen. Nu zijn er heel veel iPhone-applicaties voor hardlopers, maar als het op fietsen aankomt heb je heel wat minder keus. Met apps als RunKeeper kun je ook je fietsrondjes bijhouden, maar de app is er niet speciaal op afgestemd. Strava Cycling is dat wel. Met Strava leg je je afgelegde afstanden en routes vast, deel je prestaties en vergelijk je jouw prestaties met andere fietsers. Strava was voorheen al te gebruiken met GPS-apparaten van bijvoorbeeld Garmin. Je moest dan je gegevens via de computer invoeren op de website. Met de afgelopen maand verschenen iPhone-app hoeft dat niet: het vastleggen en uploaden gaat vanaf de iPhone.
Na het installeren van de app moet je een account aanmaken, of inloggen met een al bestaand account. Daarna kan het fietsen meteen beginnen. Je vindt drie koppen onderin het scherm: New Ride, Rides en Settings. Het eerste wat je als Europese gebruiker zult willen doen, is het wijzigen van de eenheden van ‘Standard’ naar ‘Metric’. Daarna kun je op het scherm ‘New Ride’ op de pijlknop drukken om de rit te starten. Je ziet in beeld de afgelegde tijd en afstand en de gemiddelde snelheid. Er is ook een optie aanwezig om het scherm te vergrendelen, maar de slider om weer toegang te krijgen tot de app is minder gevoelig dan de slide-to-unlock-schakelaar van de iPhone zelf.
Heb je eenmaal een paar ritten gemaakt, dan kun je ze online analyseren en in een grafiek laten tonen. Je kunt ook twee ritten over elkaar heen leggen, om de verschillen te zien. Strava biedt ook opties om je aan te melden bij clubs en events en je kunt interessante routes zoeken. Om gebruik te maken van Strava moet je een van de twee abonnementen kiezen. Bij het gratis abonnement krijg je 5 ritten per maand en publieke clubs en events. Wil je een onbeperkt aantal ritten en privéclubs en -events, dan ben je aangewezen op een lidmaatschap van $59 per jaar.
Het mooie is dat je jezelf steeds kunt vergelijken met anderen. Dus ben je van plan de Alpe d’Huez te beklimmen, dan kun je zien hoe anderen het gedaan hebben. Je kunt daarbij bepaalde segmenten van een route bekijken en vergelijken. Er ontstaat dan een soort leaderboard.
Downloaden: Strava Cycling (gratis)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
De batterijduur blijft een beperking!
Wat is de meerwaarde tegenover Runkeeper?
Runkeeper is inderdaad oorspronkelijk gemaakt voor lopers, maar kan ook voor andere sporten gebruikt worden. Ik zie niet direct iets dat deze app beter zou doen voor het fietsen dan Runkeeper. De interface ziet er zelfs verdacht gelijkaardig uit.
Als je meerdere sporten doet, is Runkeeper zeker beter, want dan kun je alles op één plaats bijhouden.
Ik en een maat zijn gaan fietsen… Nu is het blijkbaar niet mogelijk gpx of ov2 bestanden te importeren naar de tomtom app op iphone( 4 ). 🙁
Hoelang zou je batterij meegaan als je dit aanzet op de achtergrond?
Niet om te zeiken, maar een linkje zou handig zijn 😉
Eerste wat me opvalt is hoogte en klim details met percentage, dat mis ik toch wel in runkeeper. Ga het toch maar eens proberen.
Cyclemeter is een bestaande fietsapp die al deze functionaliteit biedt op de iPhone zelf
Runtastic legt ook de routes vast etc.
Cyclemeter î—
Sportypal is ook goed te gebruiken
B.icycly is nogsteeds een van de betere volgens mij.
imapmyride….erg handig.
Runtastic, ook voor fietsen plus nog een 10-tal andere sporten, heeft al deze goede ‘features’ ook, en nog meer zelfs.
Mijn iPhone batterij doet ’t tegen de 2 uur.
Met de hulpaccu met zonnecellen van A-solar kun je een stuk langer blijven fietsen (goedkoopst bij bol.com)
Endomondo doet practisch hetzelfde en is volledig gratis. De betaalde variant staat je toe om targets in te stellen. Verder kunnen anderen je via endomondo live tracken en “coachen” erg grappig 🙂 Ook leuk zijn de challenges, met een groep vriendin kun je zien wie het eerst 1000km aflegt of de snelste km in zijn benen had zitten.
MotionX GPS blijft toch het beste programma voor oa fietstracking, de downloadable maps zijn een super optie zeker als je in het buitenland aan het fietsen bent en een torenhoge telefoon rekening wilt krijgen. Ook de realtime hoogteprofielen van MotionX gps zijn erg fijn.