Het Centraal Boekhuis heeft een overeenkomst met Apple gesloten om boeken van Nederlandse uitgevers aan te bieden via de iBookstore. Dit heeft als voordeel dat Apple niet met alle uitgevers individueel afspraken hoeft te maken. Uitgevers die hun boeken als iBook willen aanbieden, kunnen dat regelen via een aanvulling op het bestaande eBoekhuis-contract (bedoeld voor het uitgeven van ebooks). Later deze maand zou de dienst al beschikbaar moeten komen. Het Centraal Boekhuis heeft de overeenkomst op de boekenbeurs in Frankfurt bekendgemaakt, maar mag het nieuws niet officieel via een persbericht naar buiten brengen.
Toch wil de overeenkomst niet meteen zeggen dat er vanaf eind oktober Nederlandse ebooks te krijgen zijn in de iBookstore. Het hangt namelijk af van het aantal Nederlandse uitgevers, dat bereid is de boeken beschikbaar te stellen als iBook. Apple zal de Nederlandse iBookstore pas openen, wanneer er voldoende aanbod is. Op deze manier zullen per land de lokale iBookstores worden geopend. Uitgevers moeten zelf aangeven of de boeken die ze via eBoekhuis als ebook aanbieden, ook als iBook moeten verschijnen. Dit gebeurt niet automatisch.
Het lijkt een kleine moeite voor de uitgevers om in te stemmen, maar de keuze voor de iBookstore is ingrijpend. Uitgevers mogen namelijk niet zelf de prijzen van de boeken vaststellen, maar moeten rekening houden met Apple’s prijsbeleid. Dat houdt in, dat er een vaste verhouding moet bestaan tussen de prijs van een iBook en een gedrukt boek. In de praktijk betekent dat een vaak iets hogere prijs dan we nu gewend zijn voor ebooks te betalen, zoals al in de iBookstores van de VS en Canada is gebleken.
Vorige week kwam vanaf de Frankfurter Buchmesse al het nieuws, dat Centraal Boekhuis een exclusieve overeenkomst met de onbekende speler Baker & Taylor heeft gesloten om Nederlandstalige ebooks via Blio beschikbaar te stellen. Het gaat om een nieuwe ebookoplossing, geschikt voor pc’s, laptops, tablets en smartphones. Het Centraal Boekhuis spreekt van “een doorbraak op het gebied van ebooks”, maar op dit moment is alleen de benodigde readersoftware voor Windows beschikbaar. Readersoftware voor andere apparaten wordt pas later dit jaar verwacht, dus de beloofde revolutie zal nog even op zich moeten laten wachten.
Afgelopen juli maakte het Centraal Boekhuis wat cijfers over de Nederlandse markt voor ebooks bekend. Er werden in juni 30.000 stuks verkocht, het hoogste aantal sinds de start van eBoekhuis. Er zijn nu bijna 5.000 Nederlandse boeken als ebook verkrijgbaar en er zijn 40 webwinkels waar je ze kunt kopen. Uitgevers kunnen inmiddels ook het eerste hoofdstuk van een boek beschikbaar stellen aan lezers, zodat consumenten kunnen kijken of een boek aanspreekt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 10 reacties