Zoals verwacht heeft Apple-topman Steve Jobs op de WWDC in San Francisco de langverwachte dienst iCloud aangekondigd. Steve Jobs spreekt over de computer als digitale hub in je digitale leven, waar je je foto’s, muziek en dergelijke op kunt slaan. Maar tegenwoordig zijn er zoveel apparaten waar je je bestanden mee moet synchroniseren, dat je onmogelijk alles in sync kunt houden. PC en een Mac vormen straks één van de aangesloten apparaten, volgens Jobs. Met iCloud is die digitale hub te vinden in ‘de cloud’. iCloud slaat al je content op en pusht deze draadloos naar al je apparaten.
Draadloos synchroniseren via iCloud
Steve Jobs erkent dat MobileMe niet Apple’s sterkste staaltje was. Daarom zijn de MobileMe-applicaties helemaal opnieuw geschreven, zodat ze goed met iCloud samenwerken. Evenals in MobileMe wordt het mogelijk om je contactpersonen en agenda’s te synchroniseren. Die kun je vervolgens ook weer met anderen delen. Mail blijft met iCloud gewoon via het oude @me.com-adres werken en synchroniseert ook via iCloud met al je apparaten. Hetzelfde geldt voor al je iBooks-boeken en App Store-apps. Deze laatste toont al je eerdere aankopen in de App Store, ook als deze niet op het apparaat staan dat je op dat moment gebruikt. Met de cloud-knop kun je aangekochte apps vervolgens downloaden naar je apparaat. Dit principe gaat ook op voor iBooks-boeken en is per direct te gebruiken.
Een wolkje geeft aan dat je ze gratis opnieuw kunt downloaden.
Automatische backups
Een nieuw aspect van iCloud, wat nog niet in MobileMe zat, is de mogelijkheid om automatisch backups te maken van je aangekochte muziek, applicaties en boeken, evenals de foto’s en video’s op je iPhone, iPod touch of iPad. Dit gebeurt dagelijks automatisch en werkt alleen via Wi-Fi. Naast je content worden ook de instellingen van je apparaat en applicatiegegevens gesynchroniseerd.
Op het screenshot hiernaast zie je nog een andere belangrijke functie: automatische downloads. Je kunt per direct aangeven dat je apps en boeken automatisch wilt downloaden. Deze functie is te vinden in de algemene instellingen van je iPhone: Instellingen > Store.
Documenten in de cloud
Met iCloud wordt het ook eenvoudiger om documenten, die je bijvoorbeeld in Apple’s eigen tekstverwerker Pages op de Mac maakt, te synchroniseren met een iPad of iPhone. Voorheen moest je dat doen middels de functie Bestandsdeling in iTunes, maar met iCloud kan je het bestand gewoon uploaden naar de servers van Apple en het vervolgens met Pages op je iPhone of iPad downloaden en verder werken. Hetzelfde geldt ook voor Keynote en Numbers. De iCloud-functionaliteit werkt al in de nieuwe versies van iWork die Apple vorige week plotseling introduceerde.
Daarnaast kunnen ontwikkelaars met zogenaamde Application Programming Interfaces, kortweg API’s, ook gebruikmaken van de functionaliteit om bestanden (of delen daarvan) op Apple’s servers op te slaan. Bestanden worden naar apparaten gepusht en het werkt zowel met Macs als met PC’s. Al heb je voor PC’s waarschijnlijk extra software nodig.
Photo Stream: foto’s in de cloud
Steve Jobs noemde het al in de inleiding op iCloud, maar het wordt uiteraard ook mogelijk om je dierbare foto’s te uploaden en te synchroniseren. Foto’s die je op je iPhone, iPod touch of iPad neemt worden meteen geüpload naar iCloud, zodat je ze overal beschikbaar hebt. De functionaliteit is geïntegreerd in de Foto-applicatie van iOS, in iPhoto op de Mac en werkt evenals de documentenfunctie ook op PC’s. Daar worden foto’s opgeslagen in de map Afbeeldingen. Je kunt de foto’s zelfs met je Apple TV synchroniseren.
Omdat foto’s vaak veel ruimte innemen, slaat het iOS-besturingssysteem alleen de laatste duizend foto’s op je iPhone, iPod touch of iPad op. De rest staat en iCloud en wordt daar dertig dagen bewaard. Volgens Apple is dat voldoende tijd om nieuwe foto’s te synchroniseren. Om foto’s op je toestel te bewaren dien je deze in een apart album te plaatsen; foto’s op je Mac of PC worden onbeperkt bewaard vanwege de grotere opslagcapaciteit. Ook deze functionaliteit werkt alleen over Wi-Fi.
iTunes in the Cloud
iTunes heeft uiteraard ook een koppeling met de clouddiensten van Apple. In een demonstratie legde Jobs uit, dat het altijd hetzelfde liedje is: je hebt een nummer gekocht op je iPhone en het is niet op je andere apparaten beschikbaar. Voor de muzieknummers die je hebt gekocht heeft Apple een Purchased-knop toegevoegd. Deze is te zien aan het einde van de muzieklijst. Je kunt alle eenmaal gekochte nummers nogmaals downloaden: allemaal tegelijk of losse tracks. Je krijgt nu ook de historie te zien van gekochte nummers, op elk apparaat. In plaats van de gebruikelijke koopknop zie je een wolk-icoontje. Deze functie is nu al beschikbaar op de huidige iPhones met iOS 4.x.
Volgens Jobs is het de eerste keer in de muziekindustrie, dat je meerdere downloads op meerdere apparaten kunt doen, zonder dat het iets kost. In de toekomst zal het zelfs naar alle apparaten worden gepusht. Zodra je een nummer koopt, begint de download op al je apparaten. De muzieknummers voor iTunes in de cloud hebben een kwaliteit van 256 kbps AAC, die naar maximaal 10 apparaten worden gepusht. Deze functie is gratis beschikbaar. Koop je een nieuwe telefoon, dan krijg je de muziek erbij.
iTunes in de cloud zal standaard ingeschakeld zijn op nieuwe iOS 5-apparaten. Je krijgt er 5 GB mailopslagruimte bij. In de developerbeta voor iOS 4.3 is de functie al aanwezig.
One more thing… iTunes Match
In aansluiting op iTunes in de cloud kwam er nog een kleine toevoeging: het geldt niet alleen voor muziek die je gekocht hebt in de iTunes Store, maar geldt ook voor eigen muziek, die je bijvoorbeeld van een cd hebt geript. Je kunt op drie manieren ermee omgaan: je kunt nieuwe apparaten synchroniseren via Wi-Fi of een kabel en ze in iCloud opslaan. Of je koopt nieuwe nummers in iTunes. Of, de derde manier: iTunes Match.
iTunes Match scant welke muziek je al hebt en kijkt of er overlap is met muziek uit de store. Die muziek krijgt dezelfde privileges als gekochte muziek in iTunes. Je moet voor deze service $24,99 per jaar betalen en krijgt dan muziek in 256 bits AAC DRM-vrije kwaliteit.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 101 reacties