
Wonen-app toont hoe rijk de buren zijn
De nieuwe iPhone-app Wonen van hypotheekaanbieder AEGON herbergt een bijzonder leuke eigenschap. Onder het kopje ‘Buurtgegevens’ kun je aan de hand van een postcode allerlei statistieken opvragen over een woonomgeving. Dat is misschien handig voor een verhuizing, maar stiekem nog veel leuker om in je huidige buurt te doen. Hoe rijk zijn de buren?
De postcode moet met letters en al worden ingevoerd. Als je dat gedaan hebt, zie je de straatnaam, plaatsnaam en indien van toepassing naam van de wijk. Vervolgens is het kinderlijk eenvoudig om allerlei demografische gegevens van de mensen die om je heen wonen te verzamelen. De resultaten in de verschillende statistieken worden steeds afgelegd tegenover het gemiddelde van de plaats. Dat kan handig zijn bij een verhuizing. De gegevens kunnen indicatie geven over hoe welvarend en opgeleid een buurt is.
Onder andere het gemiddelde inkomen van de straat en het gemiddelde opleidingsniveau zijn in één oogopslag te zien. In het geval van opleiding bijvoorbeeld, wordt er onderscheid gemaakt tussen lage, middelbare en hoge opleiding. De tekst staat in het midden en de percentages van de buurt staan aan de linkerkant van het scherm, die van de plaats aan de rechterkant. Daarboven prijken decoratieve taartdiagrammen.
- Aegon Wonen voor iPhone iPod touch
- Aegon Wonen voor iPhone iPod touch
- Hoofdmenu
- Hoofdmenu
- Buurtgegevens
- Buurtgegevens
- Statistieken
- Statistieken
Andere cijfers dan het inkomen en opleidingsniveau omvatten de gemiddelde gezinsgrootte, levensfase van de huiseigenaren, het type woning, de verhouding huur- en koopwoning en het aantal auto’s dat op de oprit staat. Natuurlijk zijn er ook statistieken die wat meer in het straatje liggen van AEGON. Er staat aangegeven wanneer de meeste mensen verhuisd zijn en hoeveel mensen niét verhuisd zijn (berekend vanaf 1997) en er is een aparte categorie met de waarde van een woning. Die is onderverdeeld in gemiddelde WOZ Waarde en Hypotheeklening.
De meer commerciële – maar misschien niet onhandige – functies van de Wonen-applicatie zijn: maximale hypotheek berekenen, maandlasten berekenen en de hypotheekrentes van Aegon bekijken. Voor de rest doet AEGON er alles aan je persoonlijke gegevens te ontlokken. Er is een optie ‘Bel mij terug’ bij interesse in de hypotheekdiensten van het bedrijf en je kan de app intern een beoordeling geven, maar dan wel als je gegevens afstaat.
Overigens is Wonen niet de eerste applicatie die gegevens over de wijk tentoonstelt op de iPhone. Bijna twee jaar geleden verscheen de (eveneens Nederlandse app) Buurt Info met gegevens van het CBS. Die telt meer statistieken over de woonomgeving, maar kost 79 eurocent en wordt bovendien verweten erg traag en onhandig te werken.
Downloaden: Wonen (gratis)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het inbrekersgilde heeft de vlag reeds uithangen!
“Het inbrekersgilde heeft de vlag reeds uithangen!” LOL!
En de geestelijke rijkdom…? 😉
Ik had er meer van verwacht. Ik weet zo ongeveer wat er in mijn buurt woont, maar je maakt mij deze gegevens niet wijs. De gegevens van de wijk in de omgeving zijn zeker ook meegenomen… Tja dan kunnen de gegevens wel eens kloppen, maar hierdoor krijg je een heel vertekend beeld..
deze gegevens vind je al jaren op funda.
Een groot deel van deze gegevens zijn al jaren beschikbaar op Funda. Weet niet of ze ook in de mobiele app zitten, maar op de normale site wel.
Precies. Of sms naar ‘buurtinfo’ naar 1313 en je krijgt het voor 1euro en 20 cent (per sms)
Grapje natuurlijk 🙂
Gegevens zijn niet van de straat, maar van de buurt.
En om te zien hoe rijk de buren zijn heb ik app nodig. Gewoon naar binnen kijken want ze hebben geen gordijnen
Ik heb het aan de buren gevraagd en het klopt voor geen meter 😉
Je KUNT je postcode niet eens volledig invullen, alleen cijfers worden geaccepteerd. Voor de postcodes die ik geprobeerd heb krijg ik vervolgens de melding dat er geen info over deze wijk bekend is.
Back to the drawing board zou ik zeggen 😀
Beter kijk je naar hoe rijk je zelf bent, dan weet je gelijk hoe rijk je buren zijn… Je gaat mij niet vertellen dat ze per (identieke) woning verschillende inkomens informatie kunnen en gaan verstrekken?
Ik zie niet echt de meerwaarde in van deze app, maar inderdaad, dieven zullen het super vinden!
Dank voor alle reacties! Versie 1.1. is net uitgekomen waarin een aantal onpraktische zaken al is aangepast en versie 1.2 komt er aan. Even een paar opmerkingen:
In de beschrijving staat: ‘… je kan de app intern een beoordeling geven, maar dan wel als je gegevens afstaat…’
Reactie: Je kunt ook feedback geven zonder mailadres op te geven.
@Jan: ‘Je kunt je postcode niet eens volledig invullen, alleen cijfers worden geaccepteerd. Voor de postcodes die ik geprobeerd heb krijg ik vervolgens de melding dat er geen info over deze wijk bekend is.’
Reactie: Je moet een postcode van 4 cijfers en 2 letters invullen. In de 1e release mochten de letters alleen hoofdletters zijn, nu zijn kleine letters ook toegestaan.
Daarnaast hebben we reacties gekregen op social media met goede goede tips zoals het koppelen van GPS functionaliteiten en het beschikbaar stellen van een Android app. Hier zijn we dan ook mee bezig, nogmaals bedankt voor het meedenken,
AEGON bank webcare.