CellScope: gebruik je iPhone als microscoop
Het aantal mogelijkheden van je iPhone in combinatie met een accessoire lijkt wel eindeloos. Eerder bleek al dat je telefoon makkelijk te veranderen is in een irisscanner, bloedglucosemeter en een middel om blindheid mee te voorkomen. CellScope is de nieuwste toevoeging aan de lijst: dit stukje hardware verandert je iPhone in een microscoop met netwerkmogelijkheden.
CellScope is een project van UC Berkeley, een Universiteit in Californië. Door het accessoire aan je iPhone te koppelen en een bijbehorende app te starten is het mogelijk om je telefoon als een microscoop te gebruiken. Omdat je een smartphone hiervoor gebruikt ben je in staat om getoonde beelden direct door te sturen via een mobiele dataverbinding. Op deze manier kan bijvoorbeeld een huisarts in een dorp direct beelden delen met een groot ziekenhuis.
Microscopen die beelden vastleggen zijn erg duur. Het kan zelfs duizenden euro’s kosten om een budgetmicroscoop uit te rusten met een manier om draadloos te communiceren. Dit maakt CellScope een goed alternatief voor artsen in ontwikkelingslanden. In deze landen bevinden zich ook aanzienlijk minder doktoren, waardoor communicatie via een mobiele dataverbinding veel kan betekenen.
Foto: Scott Silverman
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Van gekkigheid weten ze niet meer wat ze met hun telefoontje moeten.
Volgens mij vindenjullie elk accesoire geschikt voor ontwikkelinglanden…
In de westerse wereld proberen fabrikanten (bv Leica en Zeiss) al jaren inscan-microscopen te slijten aan mensen die er dagelijks mee werken (zoals ik). Ik was op een symposium hierover en een fabrikant vertelde mij enthousiast dat het high resolution scannen van 1 weefselcoupe/glaasje nu nog maar 6 minuten kost en ‘maar’ enkele GB (!) aan data genereert. Het is nl. niet zomaar een fotootje maken, maar inscannen met superhoge resolutie en dan ook nog op meerdere nivo’s in het glaasje/coupe, zodat je cellagen apart kunt beoordelen. Je moet nl. minimaal tot 400 maal moeten kunnen vergroten. Voor ontwikkelingslanden was het mooi geweest maar dat gaat zo niet lukken natuurlijk. Enkel voor een overzichtsfoto met lage vergroting zou het aardig zijn om elders in de wereld een indruk te geven wat voor ziekte iemand heeft. Maar als je zo’n coupe kunt maken is er ook wel geld voor een 4e hands microscoop waarbij je direct de diagnose kan stellen (als je kennis daarvan hebt natuurlijk). Het enige nuttige voor een ontwikkelingsland zou zijn een foto van een parasiet of zoiets.