Eerder vandaag schreven we over de rechtszaak die Samsung in Nederland gaat aanspannen tegen Apple. Het zou daarbij gaan om overtreding van patenten. Nu blijkt echter, dat de zaak behoorlijk grimmig gaat worden. Apple heeft het namelijk via een Duitse rechter een importverbod van de Galaxy Tab voor elkaar gekregen. Het verbod om de Galaxy Tab 10.1 te verkopen geldt voor alle landen van de Europese Unie, behalve Nederland, zo ontdekte het Duitse persbureau dpa. De uitspraak werd gedaan door een rechter van het Landsgericht Düsseldorf en was gericht tegen Samsung Electronics GmbH in Schwalbach (D) en het moederbedrijf in Zuid-Korea.
Saillant detail is dat Samsung uitgerekend morgen een pre-lauch van de Samsung Galaxy Tab 10.1 in Nederland heeft gepland. Apple verwijt Samsung, dat ze met de Galaxy Tab een kloon van de iPad hebben gemaakt. Ze hebben daarbij intellectuele eigendomsrechten overtreden, aldus Apple. Er dreigt een sanctie van 250.000 euro of 2 jaar gevangenisstraf, als Samsung zich niet aan het verbod houdt. Belangrijk is dat de zaak draait om naäpen van design, het gaat in deze specifieke zaak niet om hardware- of softwarepatenten.
In de VS loopt intussen ook nog een zaak bij de International Trade Commission (ITC). Dit onderzoek is inmiddels gestart en heeft betrekking op smartphones en tablets. Bij de rechtszaak in Düsseldorf ging het alleen om tablets. Samsung was van plan om de Samsung Galaxy Tab 10.1 deze maand in Europa op de markt te brengen. In Australië heeft Apple al eerder een verkoopverbod voor de Galaxy Tab voor elkaar gekregen.
Kort geding in Nederland op 10 en 11 augustus
Morgen en overmorgen om 10:00 uur dienen twee kortgedingzaken bij de rechtbank in Den Haag, waarin Apple een importverbod eist op de Galaxy Tab en de Galaxy-smartphones van Samsung. Deze twee kortgedingzaken zijn vergelijkbaar met de situatie in Australië.
Dat Nederland niet voorkomt in het Europese verkoopverbod heeft te maken met twee factoren. Ten eerste loopt er in Nederland al een aparte rechtszaak tussen Apple en Samsung, zoals eerder gemeld. Ook zijn er verschillen tussen de concurrentiewetgeving in Duitsland en Nederland. Vandaar dat Apple aparte rechtszaken in beide landen heeft aangespannen. In Nederland gaat het om kopiëren van design (zie update hieronder), in Duitsland om het kopiëren van design én oneerlijke concurrentie door het uitbrengen van een iPad-imitatie.
Update: In Nederland draait de zaak om een aantal punten. Niet alleen design maar ook bijv. het swipen over een plaatje om de telefoon te starten (swipe to unlock).
Wel is het nog steeds opvallend dat een relatief lage Duitse rechtbank uitspraken kan doen die voor de hele EU gelden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.
- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Reacties: 94 reacties