Historypin voor iPhone: zie meteen de geschiedenis van jouw straat

Historypin laat oude foto's zien van de omgeving waar jij je bevindt. Via een filter met de cameralens geopend kun je in één oogopslag zien hoe de nieuwe omgeving zich verhoudt tot de geschiedenis.

Historypin voor de iPhone geschiedenisJe zal het misschien niet zeggen, maar er zijn nog veel foto’s voorhanden uit de begintijd van de fotografie. De nieuwe applicatie van Google-partner Historypin laat beelden uit het begin van de vorige eeuw zien op het moment dat je in de buurt bent van een plaats. Zo kun je altijd opvragen hoe een omgeving er vroeger uitzag. Wij probeerden de applicatie in Groningen.


We selecteren de bovenste optie in het menu. Explore Location heet de functie, en als we applicatie toestemming hebben verleend om onze locatie te gebruiken, verschijnen er al snel foto’s in de binnenstad van Groningen. Het Schuitendiep, de Grote Markt met de Martinitoren en een inmiddels lang verdwenen tram bij de Stationsweg doemen op, net als nog veel meer resultaten. De stad is behangen vol foto’s die veelal genomen zijn tussen 1900 en 1930. Een exact jaartal van een kiek is meestal niet beschikbaar, daarom wordt er gebruik gemaakt van een indicatie. Middels een slider op de kaart die de foto’s laat zien, kan je zelf een tijdsindicatie geven van de resultaten die je wilt zien. De modernste foto in de stad stamt uit 1966. We raden je echter af om aan de slider te zitten: wij hadden de grootst mogelijke moeite hem weer terug te zetten naar beginjaar 1840. De app herstarten helpt dan.

Het is een gemis dat de foto’s van weleer niet fullscreen te zien zijn op het scherm van de iPhone. Alleen verticale foto’s zijn goed te zien op het scherm en worden groot weergegeven. Horizontale platen draaien niet mee. Zo blijft er niet veel zicht over. Sterker nog: op de foto’s prijken zelfs twee knoppen die de foto verstoren. Die herbergen echter wél interessante functies. De linker moedigt je aan een moderne replica te maken van de foto die je ziet. Daarvoor moet je inloggen met een Google-account. De andere knop is ‘See overlay’. Bij beide wordt de cameralens geopend en krijg je de historische foto transparant in beeld te zien, zodat je in één oogopslag kan zien hoeveel er precies is veranderd in een aanzicht. Door te pinchen bepaal je hoe transparant de oude afbeelding precies is. Ook is er een Cam View waarin je door de camera van de iPhone kijkt en ziet op welke afstand de volgende oude foto’s en hun locaties te zien zijn. Indrukwekkende functies.

Met een andere optie in het hoofdmenu, Post a Photo, wordt de gebruiker van HistoryPin aangemoedigd zelf deel te nemen aan het project. Dat kan door een nieuwe foto van een oud monument te maken of door eigen oude foto’s te digitaliseren en vervolgens te voorzien van een locatie. Dat laatste gaat verrassend eenvoudig. Je kan oude foto’s fotograferen met de iPhone en vervolgens op de kaart zetten.

De laatste optie in het hoofdmenu heet Explore the Collections en daarmee krijg je vaak de menselijkere kant te zien. Je kan een glimp opvangen van mode door de jaren heen in de map Fabulous Fashion, er is een dossier met foto’s van gezichtshaar, Amerikaans vermaak en grote bouwwerken die onder constructie zijn – waaronder de Eiffeltoren.

Historypin is geen cultureel naslagwerk met verhalen van toen. Het is geen uitgebreide geschiedenisles over een tijd die is geweest. Wel biedt het een leuke kijk in het verleden met foto’s die je direct met hedendaagse beelden kan vergelijken.

Downloaden: Historypin (gratis)

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.