Orange, O2 en T-Mobile sluiten iPhone-deal met Apple

Orange, O2 en T-Mobile zijn de drie Europese mobiele operators die een overeenkomst met Apple hebben gesloten over de levering van de iPhone. De officiële aankondiging zal waarschijnlijk over een week worden gedaan op de IFA in Berlijn. De operators gaan accoord met het delen van 10% van de spraak- en abonnements-inkomsten met Apple.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Orange, O2 en T-Mobile zijn de providers in Europa voor de iPhoneTerwijl de discussies over Vodafone nog lopen hebben drie Europese operators hun handtekening gezet onder de voorwaarden van Apple. Volgens de Financial Times is Apple erin geslaagd om drie mobiele operators, te weten Orange (Frankrijk), O2 (Engeland) en T-Mobile (Duitsland) over te halen voor een exclusieve overeenkomst. Dat betekent ook dat ze accoord zijn gegaan met het delen van de opbrengsten.


Het contract houdt in dat Apple 10 procent van de inkomsten uit gesprekken en dataverkeer opstrijkt, aldus de Financial Times. Dit is hetzelfde percentage dat Apple eist van fabrikanten die het Made for iPod-logo op hun producten willen plakken.

Voor Nederland heeft de aankondiging nog geen betekenis; de genoemde mobiele operators zijn actief in de Europese landen waar de iPhone eerst zal worden gelanceerd: Duitsland, Frankrijk en Groot-Britannië. Details over prijs, lanceringsdatum en deals met andere Europese operators zijn nog niet uitgelekt, maar de verwachting is dat op de electronicabeurs IFA in Berlijn meer informatie beschikbaar komt.

De iPhone komt beschikbaar bij T-Mobile in Duitsland, Orange in Frankrijk en O2 in het Verenigd Koninkrijk. Alledrie hebben een exclusieve deal om als enige operator in hun land de iPhone te verkopen. De afspraak om 10% van de spraak- en data-omzet af te staan is uniek: nog niet eerder lukte het een toestelfabrikant om dit voorelkaar te krijgen bij een Europese operator. Het betekent een omslag in de verhoudingen tussen toestelfabrikant en mobiele operator, net zoals eerder met AT&T in de VS gebeurde. Toch zit er voor de mobiele operators ook een pluspunt aan de overeenkomst. Een van de tactieken waarmee Apple ze namelijk heeft overgehaald is het vooruitzicht op een laag financieel risico, omdat iPhone zonder de gebruikelijke subsidie zal worden verkocht. Ook dat kan een omslag teweeg brengen in telecomland.

Mobiele operators hebben zich er sterk tegen verzet, maar nu er één fabrikant in geslaagd is zouden anderen kunnen volgen. Alledrie operators verwachten een flinke groei in klanten, een verbetering van hun imago en een grotere omzet, aangezien iPhone-gebruikers meer dan gemiddeld bellen en gebruikmaken van diensten.

Informatie

Laatst bijgewerkt
2 november 2009 om 1:56
Onderwerp
Categorie
Providers

Reacties: 3 reacties

  1. Erg mooi dat er nu schot in begint te komen.
    Wel blijf ik het erg vervelend vinden om een gelocked toestel te hebben,
    ben je op reis buiten Nederland, dan kan je er niet eens een lokaal kaartje in doen
    om voordelig mee te bellen.
    Dat wordt wel even wennnen.

  2. Als ze nu de operators voor een launch in oktober pas bekend maken verwacht ik dat we in februari pas horen welke provider(s) het in Nederland/België gaan worden.

    Gezien de providers die nu een deal hebben gesloten is de kans groot dat Orange/T-Mobile het in Nederland gaat worden. Het is volgens mij alleen nog niet 100% duidelijk hoe de telecomwet in Nederland hierover is. M.i. mag koppelverkoop tot een bepaalde hoogte. Uiteindelijk moet een toestel volgens mij via alle aanbieders (en ook onafhankelijk telecomwinkels zoals T for Telecom/belcompany etc.) te verkrijgen zijn. Of dit 100% klopt weet ik niet zeker.

  3. Hm, ik denk dat nederland nog niet zo lastig gaat zijn. België en Finland (thuisbasis van de GSM industrie en Nokia) hebben beiden die wet op de koppelverkoop. Apple staat voor 2 keuzes:

    1. Simloclk-vrije versie uitbrengen

    2. T-Mobile, Orange en Vodaphone hebben allemaal dochterbedrijven in België (Proximus, Mobistar, Base) indien ze de servers toch aanpassen, kunnen ze dit evengoed doen in België en zo via alle 3 of 2 eventueel uitbrengen zodat het geen koppelverkoop meer is. Maar ik betwijfel of de providers hier mee kunnen leven.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.