
Slaap Lekker: Nederlandse iPhone-app helpt bij slaapproblemen
Ken je dat? Nog even snel de iPhone erbij pakken om Twitter te checken als je net in bed ligt? En dat je dan toch ook maar even de laatste aanbiedingen bekijkt in AppShopper en de App Store op updates controleert? Naar fel licht kijken net voor het slapen gaan, komt je nachtrust beslist niet ten goede. De zorgverzekeraars VGZ, IZA en IZZ hebben samen de app Slaap Lekker uitgebracht, waarmee je je slaapgedrag kan bijhouden en tips krijgt om beter te slapen.
Je hoeft geen lid te zijn van een van de drie zorgverzekeraars om gebruik te kunnen maken van deze app. In het introscherm kun je ook voor ‘Andere zorgverzekeraar’ kiezen, waarna je zonder het invullen van gegevens wordt doorgestuurd naar het hoofdmenu met zes grote knoppen. Met het Dagboek houd je slaapgedrag bij, Voortgang laat statistieken zien, met Instellingen kun je een dagelijks dagboek-alarm zetten en Tips, Oefeningen en Opdrachten moeten je helpen om je slaap te verbeteren.
Het bijhouden van je slaap in het dagboek gaat handmatig, anders dan bij bijvoorbeeld Sleep Cycle dat van zichzelf je slaapgedrag vastlegt. Met het plusje in het Dagboek vul je de gegevens van het slapen vannacht in. Wanneer ging je slapen, wanneer werd je wakker, wanneer ging je uit bed en hoeveel momenten was je wakker? Dat zijn de vragen die er centraal staan, allemaal te beantwoorden met tijdstippen. Tenslotte kan je eigen slaapkwaliteit beoordelen met een smiley van heel goed naar heel slecht. Onder de hoofdmenu-knop Voortgang zie je hoeveel je hebt geslapen elke dag en hoe fijn je sliep.
- Slaap Lekker VGZ iPhone applicatie bij slaapproblemen
- Slaap Lekker VGZ iPhone applicatie bij slaapproblemen
- Dagboek van je slaapuren
- Dagboek van je slaapuren
- Hoofdmenu met gegevens laatste nacht
- Hoofdmenu met gegevens laatste nacht
- Serieuze opdrachten
- Serieuze opdrachten
De tips, oefeningen en opdrachten in de applicatie zijn talrijker dan hier is op te sommen. Ze variëren van meisjesnamen verzinnen met elke letter van het alfabet, tot het inlassen van een dagelijks piekermoment zodat je in bed niet wakker hoeft te liggen van je kopzorgen. Andere tips die in meerdere varianten terugkomen, zijn onder andere het zorgen van een goede temperatuur in de slaapkamer en een raam open zetten zodat je buitengeluiden hoort. Als je echt niet kan slapen, wordt geadviseerd uit bed te stappen en iets anders te doen totdat je slaperig bent. Tegen hardnekkige slaapproblemen wordt zelfs yoga in de strijd gegooid.
Slaap Lekker gaat overigens niet perse samen met Sleep Cycle. Die app berekent je slaapvastheid als je de iPhone naast je hebt liggen. Slaap Lekker adviseert zoveel mogelijk techniek uit te zetten of ver weg van je te leggen als je een goede nachtrust wilt genieten.
Downloaden: Slaap Lekker (gratis)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Aangezien ik de laatste tijd erg veel last heb van slapeloosheid is dit echt een uitkomst! Misschien dat ik mijn stress wat kan verminderen en beter slaap. Ik ga het zeker proberen.
Leuk idee maar ik houd het toch bij Sleepcycle
Wil al tijden zo’n soort app op mijn telefoon zetten om eens te proberen. Laat ik het nu maar eens doen. Iemand trouwens een idee of de info die je invoert ook door de aanbieders wordt verzameld. Weet niet of ik wil dat mijn zorgverzekeraar weet dat ik gemiddeld maar 4-5 uur per nacht slaap en dan ook nog eens onderbroken. Straks krijg ik op declaratieverzoek te horen dat ik het zelf moet vergoeden omdat het mijn eigen schuld is, had ik maar op tijd naar bed moeten gaan…
@84425: Zorgverzekeraar VGZ heeft of krijgt geen inzicht in de gegevens die je invoert in de app.
@84425: Beste 84425,
Nog even een aanvulling op bovenstaande reactie van Robert Houtenbos.
Ik ben werkzaam bij zorgverzekeraar VGZ en betrokken bij de ontwikkeling van de app. Aangezien je de app download op je eigen telefoon en de app niet synchroniseert met een website worden de ingevoerde gegevens alleen op je eigen telefoon opgeslagen. Wij hebben daar dus geen inzicht in. En dat willen wij ook helemaal niet. De app is opgezet als een zelfhulpprogramma. Als bij gebruik blijkt dat je klachten niet afnemen, wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts.
Ik ben uiteraard wel benieuwd naar je bevindingen tijdens het gebruik. Dus als je opmerkingen, vragen, tips of trucs hebt, kun je me die altijd laten weten. Het mailadres voor dit soort opmerkingen is opgenomen in de app.
Groet,
Jorn
Ik had eigenlijk liever gehad dat een onafhankelijke partij deze app had ontwikkeld..
hmmm een app die zorgt dat ik na 10 uur s avonds niet meer kan internetten, spelen met mn telefoon zou ook goed voor me werken denk ik 😉
Voor de mensen die de laatste weken plotseling weer slaap problemen hebben: Vitamine D3 nemen (en eventueel B12)
Wil je weten hoe dat zit, en je hebt een uurtje, kijk dan naar deze presentatie van Stasha Gominak.
Btw, van Sleepcycle zou ik willen dat ‘ie ook geluidsopnames maakt. Zodat je snurken en praten in je slaap in de gaten kan houden. Ik heb nu weleens “Sleep Talk” aan staan, maar dat gaat dus niet samen met Sleepcycle.
Sinds dat ik 5000 IU D3 en een B-complex neem snurk ik ieder geval een stuk minder en val ik al vroeg in slaap 🙂
@Henk Poley: Dan moet je smart alarm eens proberen. Ik heb ook sleep cycle en moet toegeven dat ik wel wat twijfel aan de correctheid van de grafieken, maar de geluiden worden wel goed opgenomen. Leuk om eens te weten te komen wat je allemaal brabbelt in je slaap 😉
Is er ook een app voor precies het tegenover gestelde probleem, namelijk niet uit je bed kunnen komen? Door de herfst ben ik namelijk bijna alleen maar moe en vind het erg moeilijk mijn bed uitkomen.
@Robert en @Jorn: dank voor toelichting.