Big Lens: breng handmatig diepte in je foto’s op de iPhone
Een fotografie-app voor de iPhone moet best wat in zijn mars hebben om zich te onderscheiden van het gigantische arsenaal aan applicaties dat al voorhanden is. Het recent uitgebrachte Big Lens is een universele app voor de iPhone en iPad die een noemenswaardige functionaliteit bevat. Je kan handmatig een selectie op de foto maken die vervolgens naar de voorgrond wordt gebracht, waarna je van alles met de achtergrond kan doen.
Big Lens heeft twee standen waarmee je uit de voeten kunt als je een foto hebt genomen of uit je fotoalbum hebt geladen: basic en advanced. De eerste optie lijkt qua het scherpstellen van de foto erg op die van Instagram. Je kan een ronde of vierkante selectie maken en die handmatig verkleinen, vergroten en roteren op het scherm. Vervolgens kun je aan de hand van de aperture (opening van de sluiter) bepalen hoe vaag de achtergrond wordt ten opzichte van de selectie: bij F3.5 is de achtergrond nog relatief scherp, bij F1.8 wordt het één grote waas. Er zijn drie tussenstappen.
Het is de advanced-modus die Big Lens het beschrijven waard maakt. Daarin kun je de selectie zelf tekenen met een kwast. Je gaat met je vinger over het scherm en kleurt je selectie rood. Als je een grote selectie wil maken, kun je er ook een lijn om trekken met een lasso. Zodra je een selectie hebt gemaakt, druk je Auto en herkent de applicatie zelf de vorm van de selectie die moet worden benadrukt. Het werkt wonderbaarlijk goed – al zoeken wij wel flink de uitdaging op met wilde hondenharen. Hoekjes die toch niet helemaal goed gepakt worden, kun je nog handmatig bijschaven met de kwast en de gum. Het is goed om te weten dat je in Big Lens altijd je laatste stap ongedaan kan maken met een knop rechtsboven. Als je tevreden bent met het resultaat, druk je op de pijl ernaast en kom je in de volgende stap. Daar tref je onder andere weer instellingen als de aperture.
Behalve de opening van de sluiter, kun je ook kiezen voor een ‘lens’. Met name als je een vagere achtergrond kiest, zie je in delen van de foto een patroon van vormpjes terugkomen. Het hoeft natuurlijk niet, maar je hebt de keuze uit sneeuwvlokken, sterretjes, hartjes, kruisjes en alle basisvormen. Met filter kun je de kleuren van de foto veranderen, waarbij vooral de achtergrond van de foto wordt aangepakt. Het effect van filters als Lomo1, warm, koud, sepia en een belachelijk cheesy lensflare kun je verminderen of vergroten met een slider.
Als je op de foto zit met je vingers, teken je in principe altijd een selectie om scherp te stellen. Dat kun je voorkomen door met twee vingers in te zoomen en te scrollen over de foto – maar je moet het wel even weten. Met de Compare-knop rechtsonderin zie je razendsnel hoe je foto eruit ziet ten opzichte van het origineel en kun je kijken of je creatie daadwerkelijk mooier aan het worden is. De knop rechtsboven geeft toegang tot de vereeuwiging. Je kan een foto opslaan (op de iPhone 4S zelfs op een resolutie van 3264 X 2448 pixels), e-mailen en uploaden naar Facebook, Picasa en Dropbox. Een directe Tweet-knop ontbreekt.
Big Lens is niet, zoals de trailer je wil laten geloven, een app die de kwaliteit van een digitale reflex camera op je foto’s loslaat. Hoe hard je je best ook doet, de dieptewerking van een professionele camera zal altijd natuurlijker ogen dan een bewerking achteraf. Toch is Big Lens een erg fijne en gebruiksvriendelijke applicatie die foto’s beter tot zijn recht kan laten komen.
Downloaden: Big Lens (€0,79, universele applicatie)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 10 reacties