
RailTime: Belgische treininformatie op de iPhone
RailTime is een nieuwe iPhone-applicatie die voor België wil doen wat de populaire app Trein voor Nederland doet. Het biedt een strak vormgegeven en overzichtelijk beeld van de treintijden volgens het spoorboekje. Met de applicatie kun je de verbindingen vanaf een station bekijken, een route uitstippelen en krijg je pushmeldingen als er werkzaamheden of vertragingen plaatsvinden op jouw traject.
Er staan vier grote blauwe knoppen in het hoofdmenu van RailTime: Station, Routeplanner, Trein en Storingen. Met Station zie je alle vertrekrichtingen van een station. Stations die je bekijkt worden automatisch als favoriet opgeslagen en komen bovenaan de lange lijst te staan, die gelukkig is voorzien van een zoekfunctie bovenin. Met een swipe erover kun je favoriete stations ook weer verwijderen.
De routeplanner zal vermoedelijk de meest gebruikte functie zijn en ook die onthoudt favorieten. Je voert een vertrek- en eindpunt in, laat weten of je meteen wil vertrekken of op een ander tijdstip en kan de route uitstippelen. De routeplanner laat vervolgens overzichtelijk de opties zien, met de totale duur, eindtijd, het aantal keer overstappen en het type trein in beeld. Als je op een optie drukt, zie je waar je moet overstappen en wat de bestemming is van de trein waarin je moet instappen. Die staan tussen de stationsgegevens in, zodat je de overstappen duidelijk van elkaar kan onderscheiden.
- RailTime Belgische treininformatie op de iPhone
- Hoofdmenu
- Trajectinformatie met push-knop voor meldingen
- Datum van tevoren invoeren
Bij elk traject kun je rechtsboven in de knop op Push drukken. Je krijgt dan standaard vanaf een half uur van tevoren een mededeling als er iets mankeert aan het traject, zoals een vertraging of werkzaamheden aan het spoor. Handig is ook dat je kan aangeven hoeveel overstaptijd je wilt hebben van de ene naar de andere trein. Alleen het aangeven dat we niet nu een reis willen uitzetten, maar willen kijken voor een andere dag, krijgen we niet voor elkaar. Ook niet als een route (automatisch) is toegevoegd aan favorieten, terwijl de app ermee schermt dat het dan wel moet lukken.
Met de knop Trein kun je een treinnummer invoeren en zien wat zijn traject is. Dat lijkt misschien een nutteloze optie, maar kan erg handig zijn als je een object bent kwijtgeraakt. Onder de knop Nuttige nummers in de app kan je direct bellen met Securail, voor een hulpoproep of melding van iets verdachts. Mijn pushberichten en Mijn Alarmen geven tenslotte een overzicht van de ingevoerde meldingen. Helaas liep de pushbericten-pagina bij ons vast nadat we een pushbericht hadden geactiveerd.
RailTime is niet de enige treintraject-app voor België. Eerder verscheen Train Info Services by NMBS al in de App Store. Die app ontbeerde de prijzen van kaartjes en helaas biedt ook RailTime die informatie niet. Er zijn dus nog wat puntjes te verbeteren, maar voor een eerste versie ziet RailTime er verzorgd en veelbelovend uit. Als de treintijden op papier overeenkomen met de werkelijke tijden, is RailTime een erg handige iPhone-app.
Downloaden: RealTime (gratis)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
de NMBS heeft er al een app voor die heel goed is en waar ik nog geen problemen mee heb gehad dus ik zie niet in waarom ik zou moeten overstappen naar deze :/
Juist op tijd, zal morgen al direct van pas komen met hun vandaag pas aangekondigde gedeeltelijke staking.
Die pushberichtenfunctie was trouwens ook al mogelijk via sms, hoewel je hierbij slechts 4 treinen kon activeren.
EDIT: een datum invoeren op mijn 3GS lukt wel niet zoals foto van iphoneclub, enkel het uur kan gewijzigd worden bij mij. Toch een deel van de functie weg daardoor;
De treintijden op papier kloppen nooit met de werkelijkheid, daarom dat railtime in het leven is geroepen, omdat teveel klanten van de nmbs klaagden over niet stipte treinen..
Up to date versie van de app Train Info dus. Goedzo!
wel wel, een bedankt voor de tip kon er hoop ik toch van af 🙂 achja
Rijden de Belgen wel optijd dan….
Eindelijk!
Een kleine vergelijking, mijn voorkeur gaat naar RailTime!
Train info: (NMBS Mobility)
– Alle vormen van openbaar vervoer (trein, tram, bus, metro)
– Vertragingen
– Spooraanduiding (niet realtime)
– Geen Push
– Geen Wekker
– Logge App
Railtime: (netbeheerder Infrabel)
– Enkel treinen
– Vertragingen
– Spooraanduidingen en spoorwijzigingen
– Push berichten(éénmalig of voor vaste trajecten)
– Wekker functie 10 minuten voor aankomst
– Snelle App
Daar kan men nu echt op vertrouwen:
“RailTime.be bij stakingen bewust niet bijgehouden”
De reis- en treingegevens op de website RailTime.be zijn vannamiddag, uitgerekend op een dag dat stakingsacties het treinverkeer zwaar verstoren, al een tijdlang onbeschikbaar. Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit meldt dat het om een technisch probleem gaat.