Apple heeft vandaag de iPad gelanceerd, een Apple-tablet met een dikte van 1,2 cm en een gewicht van 680 gram. De iPad is voorzien van een 1GHz A4-processor die Apple in eigen huis heeft ontwikkeld. Er is keuze uit drie modellen met 16, 32 of 64GB Flash-geheugen. De batterij gaat maar liefst 10 uur mee en de iPad heeft een volledig multi-touchscherm van 9,7 inch.
Er komt ook een versie met ingebouwde 3G-verbinding, die vanaf juni/juli internationaal beschikbaar is. Het goedkoopste model gaat 499 dollar kosten. Het basismodel van 16GB kost $499, 32GB kost $599 en 64GB kost $699. Voor de 3G-modellen betaal je $130 extra.
Bestaande iPhone-applicaties kun je zonder problemen op de iPad installeren, waarbij je de keuze hebt uit twee weergavemogelijkheden: normale resolutie met een zwarte rand, of een resolutie waarbij het aantal pixels kunstmatig wordt verdubbeld. Apple demonstreerde toepassingen als muziek afspelen, games en websites lezen tijdens het speciale evenement op 27 januari 2010.
Terugblik op laptops
Apple begon de aankondiging van de iPad met een terugblik op notebooks: Apple ging van start in 1991 met de eerste moderne laptop, de PowerBook. Het was de eerste laptop met TFT-scherm en geïntegreerde muis. Nu gebruikt iedereen een laptop of een smartphone. De vraag is alleen: is er nog ruimte voor een derde categorie, daar tussenin? Apple denkt van wel, maar dan moet zo’n apparaat bepaalde taken erg goed kunnen doen. Bijvoorbeeld webbrowsen, foto’s uitwisselen, video’s kijken, muziek luisteren, games spelen en e-books lezen.
Mogelijkheden van de iPad
De netbooks zijn daarin niet zo goed, omdat het in feite gewoon goedkope laptops zijn. Apple denkt de oplossing gevonden te hebben met de iPad. Tijdens de bijeenkomst in San Francisco demonstreerde Steve Jobs het lezen van webpagina’s op het scherm, waarbij je de iPad in alle richtingen kunt draaien. De schermweergave op de iPad draait gewoon mee. Ook kun je overal op het scherm vingerbewegingen uitvoeren, met meerdere vingers dankzij multitouch. De iPad kan schermvullend websites laten zien en je kunt e-mail typen op een groot schermtoetsenbord. Blader door foto’s is mogelijk, er is een ingebouwde agenda en adresboek en natuurlijk kun je ook Google Maps extra groot op het iPad-scherm bekijken. De iPad is geschikt om muziek te luisteren en heeft een geïntegreerde iTunes Store om previews van nummers te bekijken en muzieknummers aan te schaffen. Heb je zin om YouTube-video’s te kijken, dan kan dat op de iPad in HD-formaat. Al deze toepassingen werden op het podium gedemonstreerd.
iPad kan iPhone-applicaties draaien
De gebruikersinterface van de iPad doet denken aan een combinatie van iPhone OS en Mac OS X. Scott Forstall, senior vice president voor iPhone-software, gaf op het podium een demonstratie van diverse applicaties. Daarbij werd hij geassisteerd door externe ontwikkelaars, die twee weken geleden door Apple zijn uitgenodigd voor een preview en zeer korte tijd hadden om een demo-applicatie te ontwikkelen.
De iPad kan vrijwel alle bestaande iPhone-applicaties draaien, zonder wijzigingen. Dat gebeurt zoals hierboven aangegeven op twee manieren: op de originele of dubbele resolutie. Als demonstratie toonde Forstall de Facebook-applicatie. Door tweemaal op de homeknop te drukken wordt de applicatie vergroot naar dubbele resolutie, full-screen.
Apple hoopt dat ontwikkelaars de tijd nemen om hun applicaties aan te passen voor het grotere touchscreen van de iPad. Zelf heeft Apple het al met de interne applicaties gedaan. Er komt vandaag een nieuwe SDK beschikbaar met alle iPad-tools.
Externe ontwikkelaars demonstreren iPad-applicaties
Gameloft toonde een game met de naam Nova. Deze first-person shooter werkt met multi-touch. Daarna toonde de New York Times hoe goed de applicatie van deze krant eruit ziet op de iPad. Tijdens de demonstratie sprak de man van NYT overigens van een voorbereidingstijd van 3 weken. In de applicatie zijn onder andere videoclips te zien. Vervolgens werd de applicatie Brushes gedemonstreerd, een applicatie waarmee je kunt tekenen en schilderen. De iPhone wordt al door kunstenaars gebruikt als digitaal schetsblok, maar de iPad is daarvoor veel geschikter. EA demonstreerde Need for Speed Shift en tenslotte werd nog de honkbalapplicatie MLB.com getoond.
iPad als e-booklezer
Nadat Steve weer terugkwam op het podium werd het gebruik van de iPad als e-reader getoond. Amazon heeft volgens Apple’s CEO pionierswerk verricht met de Kindle. Apple gaat nog een stap verder. De nieuwe applicatie heet iBooks en ziet eruit als een boekenplank. Hiermee kun je nieuwe boeken ontdekken, kopen en downloaden. Een boek zoals de biografie van Teddy Kennedy kost $14,99. Door rechts of links te klikken blader je door de pagina’s, maar je kunt ook handmatig bladeren. De boeken zijn voorzien van een inhoudsopgave, je kunt het lettertype en de lettergrootte wijzigen, enzovoort.
Apple gebruikt voor iBooks het ePub-formaat, het meest populaire formaat voor e-books. Steve denkt dat de iPad niet alleen voor leesboeken, maar ook voor studieboeken erg geschikt is.
iWork: tekstverwerken en meer op de iPad
Apple heeft het kantoorpakket iWork aangepast voor de iPad, zodat je kunt tekstverwerken en spreadsheets gebruiken op deze tablet. Phil Schiller beklom hiervoor het podium om nadere toelichting te geven. De applicaties Keynote (presentaties), Pages (tekstverwerking en documentopmaak) en Numbers (spreadsheets) zijn ook op de iPad te gebruiken. Een demonstratie gaf meer duidelijkheid hoe je dit moet voorstellen. Ook zonder toetsenbord en muis blijkt het haalbaar om door spreadsheets te bladeren. Hiervoor is een speciaal schermtoetsenbordje gemaakt.
Apple gaat applicaties zoals deze verkopen voor $9,99 per stuk. De documenten die je maakt zijn compatibel met Mac-versies. Voor het geven van presentaties kun je de iPad aansluiten op een beamer.
iPad, iTunes en 3G
Steve Jobs legde uit hoe je iTunes in combinatie met de iPad gebruikt. De iPad synchroniseert via een usb-kabel met iTunes, net zoals je van de iPhone en iPod touch gewend bent. Foto’s, muziek, video’s, tv-shows, contacten, agenda’s en bookmarks kun je dus gewoon synchroniseren, net als geïnstalleerde applicaties. Elke iPad is voorzien van Wi-Fi, maar je kunt ook een model kiezen met ingebouwde 3G-verbinding. Hiervoor zul je een apart data-abonnement moeten afsluiten. In de VS kost zo’n dataplan meestal $60 per maand, maar Apple meent een doorbraak te hebben door via AT&T twee databundels aan te bieden: de ene kost $14,99 per maand en heeft maximaal 250MB per maand, de andere kost $29,99 voor onbeperkte data. AT&T-klanten kunnen daarbij gratis gebruik maken van de Wi-Fi-hotspots. Het gaat om prepaid-bundels, dus je ziet niet aan een abonnement vast en je kunt op elk moment opzeggen.
iPad internationaal
In andere landen gaat Apple rond juni/juli details bekend maken over mogelijke databundels en samenwerking met operators. Alle modellen van de iPad zijn simlockvrij en werken met GSM micro-simkaarten. Als je operator met micro-simkaarten werkt, zul je ook met de iPad kunnen internetten via 3G.
Prijs en levertijd van de iPad
Volgens geruchten zou Apple deze tablet voor minder dan 1.000 dollar aanbieden. Dat gaat lukken, want het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen een dergelijke tablet aanschaffen. De instapprijs is daarom $499 zodat het bereikbaar wordt voor iedereen. De prijzen zijn verder: $599 voor het 32GB-model en $699 voor het 64GB-model. De 3G-uitvoeringen kosten nog eens $130 extra, dus maximaal $829.
De iPad zal “over 60 dagen” worden uitgeleverd, dus rond eind maart. Binnen 90 dagen komen de 3G-modellen op de markt.
Accessoires voor de iPad
Natuurlijk gaat Apple ook wat accessoires voor de iPad uitbrengen, bijvoorbeeld een dock en een toetsenbord met ingebouwde dock, voor mensen die veel willen typen. Een derde accessoire is een opberghoes, die je kunt omklappen zodat een staande of liggende houder voor op je bureau ontstaat:
Specificaties van de iPad
Hieronder zie je alle specificaties van de iPad op een rijtje:
- Prijs: vanaf 499 dollar (16GB kost $499, 32GB kost $599 en 64GB kost $699 – voor 3G-modellen betaal je $130 extra)
- Dikte: 0,5 inch (1,27 cm)
- Gewicht: 1,5 pounds (680 gram)
- Scherm: 9,7 inch IPS multi-touch (IPS staat voor In-Plane Switching)
- Resolutie: 1024×768 (132ppi)
- Processor: 1GHz A4-chip (van Apple zelf)
- Geheugen: keuze uit 16, 32 of 64GB Flash
- Draadloze functies: Bluetooth 2.1 met EDR, Wi-Fi inclusief 802.11n
- Telefoonfuncties: 3G-verbinding (niet op alle modellen beschikbaar)
- Batterijduur: 10 uur bij continu gebruik, 1 maand standby
- Extra’s: accelerometer, kompas, speaker, microfoon, dock connector
Hieronder nog een filmpje waarin ontwerper Jonathan Ive aan het woord komt:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.
- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Reacties: 190 reacties