Jawbone Up (review): is Jawbone’s Up de armband van de toekomst?

Jawbone Up is een fitnessarmband van Jawbone, waarmee je automatisch je lichaamsbeweging vastlegt. Ook je slaap- en eetgedrag kun je ermee meten, via een app. In een review kijken we of de Jawbone Up zijn geld waard is.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Update: Jawbone is gestopt in 2016 en de fitnessarmbanden werken niet meer. We raden af om nog Jawbone-producten aan te schaffen.

jawbone up hand appHoewel ik vandaag lekker kan uitslapen, schrik ik toch vroeg wakker. Even overweeg ik om me nog een keer lekker om te draaien, maar dan schiet ik rechtop in m’n bed. Natuurlijk slaap ik niet langer uit. Ik wil nu weten wat m’n slaapscore is op de Jawbone Up. De wat? Dat zal ik je precies vertellen.

Review door Ellen de Lange-Ros

Jawbone Up is een nieuwe gadget-armband van fabrikant Jawbone die, samen met een app voor je iPhone, je dagelijkse activiteiten bijhoudt en je zo wil inspireren tot een gezonder leven. Dat klinkt erg saai, maar zodra je ziet waar het om gaat blijkt er niets van gelogen. De Jawbone Up is een heerlijke nerd-gadget die een specifieke groep mensen gaat aanspreken. Denk quantified self, denk ‘meten=weten’, denk een opvallende armband, of denk gewoon aan jezelf energieker voelen door een grappige gadget te gebruiken.

De ultieme armband voor geeks

De Jawbone Up is pas een paar weken op de markt en voorlopig alleen in een paar landen zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk te koop op voorraad. In de Nederlandse Apple Store bestellen kan ook, maar houd dan rekening met een levertijd van zo’n 5 weken. Dat nbetekent dat je de Jawbone Up pas in de loop van januari 2012 in huis hebt, nét te laat voor je goede voornemens. Dankzij partijen als Borderlinx kun je zo’n gadget toch snel in huis hebben, als je er wat verzendkosten voor over hebt. Afgelopen maandag viel mijn exemplaar op de deurmat en ik vertel je graag over m’n eerste ervaringen.

jawbone foto

Comfortabel om te dragen

Zoals gezegd bestaat de Jawbone Up uit een combinatie van een armband met electronica en een iPhone-app. De armband meet gegevens die aan de app worden doorgegeven. De buitenkant van de armband bestaat uit comfortabel rubber en de band is in verschillende maten verkrijgbaar en enigszins verstelbaar. Dat maakt hem comfortabel om te dragen. Ik draag nooit meer een horloge, maar toch was ik al snel aan de armband gewend. Al kan de Jawbone Up tijdens de eerste nachten in je slaap nog wat ongemakkelijk voelen. Door het omhulsel is de band waterdicht en kun je hem gerust dragen tijdens het douchen of als je een baantje gaat trekken in het zwembad.

Meten van je slaap, wandelingen en workouts

De Jawbone Up heeft als doel om je dagelijkse activiteit bij te houden en je zo te inspireren tot een gezonder leven. De armband meet je beweging en doet dienst als stappenteller, maar kan met de bewegingssensor ook de kwaliteit van je nachtrust of juist je workouts meten. Daarnaast geeft de app je feedback over je maaltijden. Met een foto geef je aan wat je hebt gegeten en twee uur na je maaltijd word je gevraagd om in te voeren hoe energiek je je voelt. Alle gegevens worden bijgehouden in een paar inzichtelijke grafieken op je iPhone.

jawbone slaapVerder kun je een alarm instellen dat je bijvoorbeeld overdag herinnert dat je al een uur niet meer hebt bewogen. Ook is het mogelijk om de Jawbone Up als wekker te gebruiken, waarbij hij je wakker maakt op een moment dat je niet diep slaapt en je relatief fit wakker wordt.

Kies je eigen doelen en uitdagingen

Rond deze basisfunctionaliteit biedt de Jawbone Up nog een aantal extra’s. Zo zijn er dagelijkse doelen die je zelf kunt instellen (slaap minimaal 7 of 8 uren, loop minimaal 5.000 stappen, eet minimaal 2 maaltijden waar je energie van krijgt). Ook zijn er uitdagingen waar je je voor kunt aanmelden. Zo’n uitdaging is bijvoorbeeld om in een week minimaal 49 uren te slapen. Of om als eerste 50.000 stappen te lopen. Of om minimaal 8 glazen water per dag te drinken. Leuk is dat het voor andere partijen mogelijk is om uitdagingen aan te bieden. Het aantal uitdagingen is nu al groot, maar zal ongetwijfeld snel groeien en nog veel creatiever worden.

Deel informatie met je team

Informatie over jezelf kun je, als je dat wilt, delen met teammaatjes. Via een zoekfunctie kun je anderen uitnodigen in je team, waarna je elkaars informatie te zien krijgt. Dat werkt stimulerend (je wilt van elkaar winnen), maar het heeft ook nadelen. Je kunt namelijk niet goed instellen wat je wel of niet binnen je team wilt delen. Teammaatjes kunnen dus haarfijn zien hoe kort je hebt geslapen en welke ranzige maaltijden je eet. Niet iets waar iedereen op zit te wachten…

Omslachtig synchroniseren maar wel een lange accuduur

jawbone app scoreAan het uiteinde van de Jawbone Up zie je twee metalen delen. Het ene is een kapje dat je er af kunt halen. Onder het kapje bevindt zich een uitgang voor een koptelefoon. Deze kun je in je iPhone steken en zo synchroniseer je de band met de app. Hoewel deze manier van synchroniseren inventief is, is hij ook wat onhandig. Je moet namelijk steeds je armband afdoen en hem handmatig synchroniseren als je bijvoorbeeld feedback over je slaappatroon of stappen wilt. Synchroniseren via Bluetooth was een stuk eenvoudiger geweest, maar dat was ten koste van de accuduur gegaan. Dankzij deze manier van synchroniseren gaat de accu van je armband vele dagen mee en hoef je niet vaker dan 1-2 keer per week je armband op te laden. Opladen doe je via een bijgeleverde stekker en een USB-uitgang die je bijvoorbeeld in je computer steekt.

Onmisbaar of overbodig?

Hoe bevalt de Jawbone Up nou, is het een onmisbare gadget? Mijn antwoord is helder: ja en nee. De Up heeft een aantal zeer positieve kanten. Zo is de feedback over je activiteiten en eetpatroon heel inzichtelijk. Ik merk dat ik vanaf de eerste dag dat ik hem draag me veel meer bewust ben van m’n beweging. Ik plan vaker een wandelpauze in en merk dat ik creatief zoek naar manieren om meer te bewegen. Lopend naar de winkel in plaats van met de auto, of een telefoongesprek wandelend doen in plaats van achter m’n bureau. Het levert zo weer 1.000 extra stappen op.

Hoewel ik altijd al aandacht heb voor gezond eten, helpt de Jawbone Up me om nog veel meer te beseffen hoe ik me voel na een maaltijd. Ik merk dat een salade-maaltijd veel te licht is en dat ik er mopperig en hongerig van word aan het einde van de middag. Wel zijn de grafieken die deze inzichten opleveren nog wat eenvoudig, maar met updates van de app zal er ongetwijfeld meer mogelijk worden.

[flickr]set:72157628259798281[/flickr]

De grafiek over het slaappatroon vind ik heel interessant. Je ziet niet alleen hoeveel uren per nacht je slaapt, maar ook hoeveel uren daarvan je echt diep slaapt. Uiteindelijk krijg je elke nacht een slaapscore en de uitdaging is om de maximale 100 punten te halen. Iets waarvoor ik ‘s ochtends al snel wakker schrik om snel te kijken hoe goed m’n nachtrust was.

Geen calorieën tellen

Over het bijhouden van maaltijden is m’n mening verdeeld. Eerst vond ik het een gemis dat ik niet eenvoudig maaltijden of ingrediënten kan aanvinken en dat er bijvoorbeeld geen calorieën worden geteld. Later besefte ik dat het systeem van Jawbone Up (alleen een foto maken van je maaltijd en na 2 uur aangeven hoe energiek je bent) misschien wel veel beter is.

jawbone etenCalorieën zeggen namelijk niet alles. Een gezonde maaltijd die je veel energie oplevert is immers veel belangrijker. Bovendien is het bijhouden van maaltijden met een fotootje heel eenvoudig. Je kunt overigens ook een aantal standaard maaltijden op de fotorol van je iPhone opslaan en die gebruiken. Het kan een goede uitkomst zijn als je eens een maaltijd vergeten bent te fotograferen.

De hele dag met de app bezig

De Jawbone Up houdt een aantal zaken vanzelf bij, zoals je stappen of je slaap, terwijl je voor het bijhouden van je maaltijden zelf actie moet nemen. Daardoor ben je de hele dag met de app bezig. Dat is een nadeel (soms veel gedoe), maar ook een voordeel. Je bent namelijk de hele dag door op een eenvoudige en leuke manier met je gezondheid bezig en dat heeft direct effect (even wandelen tijdens dat telefoongesprek).

Nog wel kinderziektes

Al met al vind ik het concept van de Jawbone Up erg goed, maar er zijn nog wel een aantal kinderziektes. De app is duidelijk nog een eerste versie die om verbetering schreeuwt. Zo blijft het scherm met grafieken soms hangen en worden je doelen dagelijks gereset. Verder zijn de grafieken nog erg kaal. Ook vind ik het ergerlijk dat je steeds handmatig op je armband de nachtstand aan moet zetten om je slaappatroon te meten. Het zijn echter kleine ergernissen die waarschijnlijk deels met toekomstige updates van de app worden verholpen. Vervelender is het dat een aantal gebruikers van het eerste uur al snel met een kapotte armband is geconfronteerd. Gelukkig zorgt Jawbone voor gratis vervanging, mocht je dit overkomen.

jawbone workoutDe combinatie van armband met eenvoudige functionaliteit en een app met onbeperkte toekomstige updates is enorm sterk. Het is te hopen dat de app snel gaat samenwerken met andere levensdata-apps, zoals Runkeeper, de Wi-Fi-weegschaal of iPhone-bloeddrukmeters.

Conclusie

Al met al vind ik de Jawbone Up een geweldig apparaat. Alleen al voor het bijhouden van mijn slaappatroon en mijn stappen is hij z’n geld waard, maar gelukkig kan hij nog veel meer. Hou je van meten, cijfertjes of ben je geïnteresseerd in gezond leven? Dan kun je de Jawbone Up zeker overwegen als kerstkadootje. Mits je er niet tegenop ziet om de Jawbone Up voorlopig uit het buitenland te halen, want in Nederland geldt een fikse levertijd.

Info: Jawbone Up

Lees de 32 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »