Apple en Samsung staan vandaag na een periode van enkele weken weer tegenover elkaar in de rechtbank in Den Haag. De zitting is een gevolg van het hoger beroep dat Apple heeft aangespannen, nadat de rechter eind augustus bepaalde dat er voor de Samsung Galaxy Tab geen verkoopverbod gaat gelden op basis van het modelrecht. In oktober speelde nog een kort geding, waarin Samsung probeerde om een verkoopverbod van de iPhone voor elkaar te krijgen. Maar ook dat lukte niet.
Apple stelde vandaag, dat ze nog steeds van mening zijn dat Samsung de Galaxy Tab zó heeft ontworpen, dat het apparaat op een iPad lijkt. Bovendien beschuldigt Apple Samsung van verzinsels. Door eigenschappen van verschillende apparaten met elkaar te combineren, probeert het bedrijf onder het modelrecht uit te komen, meent Apple. Zo zou Samsung hebben beweerd dat de Galaxy Tab geen rechte hoeken heeft, omdat klanten er kleerscheuren door zouden krijgen. Volgens de advocaat van Apple is die bewering uit de lucht gegrepen en verzonnen.
Ook de plaatsing van camera’s en microfoons blijkt bij beide apparaten hetzelfde te zijn. Volgens Samsung gaat het om noodzakelijke ontwerp keuzes, maar Apple meent dat de positionering niet van te voren vaststaan. Verder stelde de advocaat dat Apple bij het scherm juist heeft gekozen voor een niet-functionele oplossing. Bij Apple gaat design vóór functionaliteit. De iPad heeft daarom geen rand toegevoegd, waardoor het scherm op dezelfde diepte ligt als de eventuele rand. Daardoor is het scherm kwetsbaarder voor krassen als je de tablet op z’n kop neerlegt. Het apparaat is daardoor kwetsbaarder; toch besloot Samsung het te kopiëren, aldus Apple. De nadruk op design is volgens Apple de reden waarom mensen ’s nachts al in de rij bij de Apple Store gaan staan, omdat de producten zo mooi zijn.
Samsung wilde aan de hand van 113 modellen en specifieke elementen laten zien, dat het uniek van de iPad niet zo uniek is als Apple wil doen geloven. Afgeronde hoeken en randloze schermen komen ook in andere apparaten voor. De advocaat van Apple spreekt echter over “mozaïeken”, wat in het modelrecht niet is toegestaan. Het gaat om een algemene indruk, vindt Apple. Apple wil alsnog een verkoopverbod op de Galaxy Tab. Het verweer van Samsung volgt vanmiddag. De uitspraak van de rechter wordt later verwacht.
Het hoofd van de mobiele afdeling van Samsung in Australië gaf gisteren aan dat hij blij is met de publiciteit rond de juridische strijd tussen Apple en Samsung. Vorige week kwam na maanden strijd een eind aan de rechtszaak tussen Apple en Samsung in Australië. De Galaxy Tab 10.1 mag er gewoon verkocht worden. Ook in deze rechtszaak stelde Apple, dat de Galaxy Tab een slaafse kopie is van de iPad.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.

- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Ik snap Apple wel: ‘Iedereen’ vond de iPad eerst niks, maar nu het wel degelijk een goede formfactor blijkt te zijn, wilt iedereen meedoen en leuenen op de beslissingen die Apple gemaakt heeft destijds. Zonder iPad waren er nooit moderne tablets geweest zoals we die nu kennen.
Maar aan de andere kant snap ik Samsung ook wel: Waar vraag is, maakt Samsung aanbod en het is onzin om het wiel opnieuw uit te vinden.
Apple moet echt eens ophouden met al die rechtzaken overal. Ik vind het bijzonder onsympathiek, en overweeg nu voor de aanschaf van een tablet serieus een Android apparaat, ondanks dat mijn iPhone uitstekend bevalt.
DIe rechtszaken tussen Apple en Samsung beginnen steeds vermoeiender te worden. Wat ik me afvraag: heeft Apple werkelijk iets van Samsung’s Galaxy Tab te vrezen of liggen aan deze rechtszaken andere redenen te gronde?
Die juridische strijd is vermoeiend maar hoort ook wel bij die sector. Daarnaast zijn ze allebei wereldwijd actief dus moet je elkaar ook over de hele wereld aanklagen.
Het enige waar ik me over verbaas is dat de media er zo bovenop zit. Apple hoeft maar een scheet te laten en het al op bijvoorbeeld Nu.nl. Dat het op techsites bij wordt gehouden kan ik nog snappen, maar op dat soort sites is het al helemaal nutteloos nieuws..
En waarom zou het je weerhouden om zo’n product te kopen? Als je je echt irriteert aan dit soort berichten laat je ze toch links liggen? Het gaat uiteindelijk om het product en niet om de heisa er omheen…
Niet echt on topic misschien, maar onderschrijf de mening van Andre, en heb diverse Apple producten, maar koop uit nijd geen Apple meer! Apple begint steeds meer op Microsoft te lijken uit de jaren 80/90, alleen wordt de concurrentie sneller groter.
Ik hoor om me heen ook mensen die dezelfde overweging maken.
Nu Hello Motto apple een beetje de baas gaat Apple toch een import verbod eisen op samsung om concurrentie tegen tegen. Je moet toch wat :p
De rechtszaken horen er gewoon bij, als Apple niet als eerste een rechtszaak aanspant worden ze gewoon zelf gedaagd door andere grote partijen. Jammer van de heisa. Ondanks de noodzaak ervan zou ik toch liever zien dat Apple de koppositie blijft innemen door innovatie ipv rechtsgang. Op die manier zou het kopïeren van producten en formfactors veel minder erg zijn, omdat het de bevestiging zou zijn van de koppositie van Apple…
Wie boeit het dat er verbod op samsung galaxy tab komt
Samsung lacht zich rot. Apple heeft blijkbaar nog steeds niet door dat ieder bericht hieromtrent gratis reclame is voor Samsung en dat Apple als steeds onsympathieker wordt gezien.
@Apple740:
Bwoah,
er zijn evenveel berichten in omgekeerde richting hoor, over samsung die Apple aanklaagt, dus ik zou het effect ervan niet overdrijven 😉
@Jan:
Het probleem is dat Apple geweldig populaire creaties heeft en ze zijn nog duur ook. Mensen die graag tegen Apple aan willen schoppen worden hiermee in die richting geduwd. Als Apples producten een stuk goedkoper waren, zou Android nooit populair zijn geworden (face it, jarenlang was het gewoon iOS Lite) en waren er mogelijk minder haters. Ook omdat het zo cool en populair is zijn er mensen die er iets tegen krijgen. Die groep is extra gevoelig voor een concurrent die zichzelf als slachtoffer benadrukt.
@Bubbly:
Akkoord,
maar die groep zal sowieso redenen vinden in alles wat Apple wel of niet doet, dus moet je daar als bedrijf weinig energie insteken om de opinie van die doelgroep bij te draaien.
Het belangrijkste is dat Apple zijn doelgroep, nl mensen die zich het product en gans de dienstenstructuur eromheen kunnen permiteren, kan blijven bekoren, en m.i. zijn ze daarmee sterk bezig.
Apple is altijd al zo geweest. Wat ze nu doet, deed ze vroeger ook al. Nieuwe tijden, nieuwe spelers. Zonder echt op de inhoud in te gaan vind ik het niet perse onterecht wat Apple doet. Dit zegt nog niks over het feit patenten maar zolang het systeem (lees “wij” als maatschappij) het concept patent in stand houdt, dan heeft Apple een recht om haar product te verdedigen.
Stel je voor dat jij met jouw bedrijf een aantal jaren geïnvesteerd hebt om een mooi product te bouwen. Je hebt gebruik gemaakt van het patenten-recht om jouw product te beveiligen zodat niemand onmiddellijk ermee aan de haal kan gaan. En nu komt jouw buurman voorbij, ziet jouw product en maakt vrolijk er een kopie van en verkoopt het voor minder (omdat hij dat kan, hij hoeft geen kosten voor het jarenlange ontwerp traject terug te verdienen!). Dan is het terecht dat jij naar de rechter stapt om jouw buurman te verbieden dat te doen. Datzelfde geldt ook voor Apple.
Dus zolang het mogelijk is dat bedrijf ideeën/producten/concepten patenteren is het terecht dat dit recht bij de rechter verdedigd wordt. Dat wil niet zeggen dat ik dit goed vind maar dat het eigenlijk zonde van de tijd en energie is maar goed, dat is een heel ander ding.
@André: Daar heb je jezelf alleen maar mee hoor:p