
De BegripsCode: iPhone-app laat je beter met anderen omgaan
Een iPhone-applicatie die je met meer dan 500 tips helpt om anderen beter te begrijpen en zelf beter begrepen te worden. Dat is wat De BegripsCode over zichzelf stelt in de App Store-omschrijving. De app bestaat uit verschillende onderdelen waarmee je jezelf kan typeren aan de hand van karaktertrekken en anderen aan de hand van uiterlijk vertoon. Als je beide soorten vragen hebt beantwoord, laat de app zien hoe een ander zal reageren op persoonlijke en zakelijke kwesties. Ook zie je wat de beste omgangsvorm is bij iemand van een ander type persoonlijkheid.
De applicatie stelt het niet verplicht, maar het is overduidelijk dat je begint met de bovenste optie in het hoofdmenu: de BegripsCodetest. Daarin kies je in 18 persoonlijke situaties steeds het antwoord dat het meest bij je past. Dat begint met de vragen of je meer een luisteraar of een spreker bent en of je liever volgt of het voortouw neemt. Aan het eind krijg je met een percentage te zien welk type persoonlijkheid je het meest bent: een verbinder, bewaker, bedenker of een beslisser. Door op een persoonlijkheid te drukken, krijg je een uitgebreide omschrijving ervan. Als je van jezelf weet wat je bent, is het voorts makkelijker om ook anderen te betitelen.
Dat kan behalve met de BegripsCodetest over het gedrag, ook met de optie ‘Herkenning’, waarbij de app een persoonlijkheid berekent naar aanleiding van allerlei soorten uiterlijk vertoon als kleding, looptred en houding van de armen. Zo kan je iemand ook ‘in een hokje stoppen’ voordat je die persoon zelf hebt gesproken, wat eventueel handig kan zijn voor de andere opties van de app. Met Gedrag zie je hoe een persoonlijkheid met bijvoorbeeld een conflict, tegenslag, crisis, gemaakte fout, verdriet of zelfs de opvoeding van een kind omgaat. Bij Omgang zie je hoe je eerste indruk er jegens diegene moet uitzien, hoe je hem of haar informeert, interesseert, kritiek geeft, motiveert en complimenteert. Liefdesrelaties laat tenslotte zien wat de sterke, zwakke een aandachtspunten zijn tussen twee soorten persoonlijkheden. Zo zijn een bedenker en bewaker 100 procent complementair aan elkaar en kan een verbinder bezwijken onder de dominantie van een beslisser.
- De Begripscode iPhone elkaar beter begrijpen
- Hoofdmenu
- Een persoonlijkheid herkennen aan uiterlijk
- Hoe geef je een andere persoonlijkheid kritiek?
De BegripsCode is geen op zichzelf staande app, maar hoort bij een programma met een boek en trainingen over anderen begrijpen. De iPhone-app brengt een deel van de kennis van het programma eenvoudig, betaalbaar en hapklaar over.
Downloaden: De BegripsCode (€2,39)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ik weet hoe je beter kunt omgaan met anderen: prijs hem af!
Hoezo denken in hokjes… Behandel mensen zoals je zelf ook behandelt wil worden.
Aan de prijs te zien wordt ik in elk geval niet begrepen hehehehe
Zolang de anderen mij begrijpen, hoef ik de anderen niet te begrijpen.
@stardust is geen fan van Covey’s
Deze app is veel te duur voor wat het kan. Volgens mij moet je het boek er wel echt bij hebben voordat je ook maar iets aan deze app hebt.
@SvCC: Dat klopt helemaal, alleen niet iedereen vindt hetzelfde prettig. Spreek jij Frans als je in Engeland bent? Of Doe je dan ook je best om contact te maken door Engels te spreken? Dat is de intentie van de Begripscode: elkaars ’taal’ leren verstaan. Het is echt heel eenvoudig én maakt dat iedereen zich gehoord en gezien voelt
@Wil: Dank voor je reactie. En het is een goed idee, maar ook zonder boek kom je echt een heel eind is de ervaring. We hopen dat je het wilt proberen
@an1lo: Dank voor je reactie en we kunnen ons voorstellen dat je dat vindt. Waarde blijft relatief. Maar gelukkig vinden de meeste mensen tot nu toe de app zijn geld ruim waard
@stardust: En daamee geef je ook weer een heel mooi voorbeeld van een bepaalde communicatiestijl. Klein puntje ter overweging: als je een dominante stijl hanteert, kan het zo maar kunnen dat anderen niet altijd eerlijk tegen je durven zijn.
Zo. Dat was les 1.
Gemiste kans. Ik had veel interesse in deze app, maar de eerste 3 recencies in de App store zijn overduidelijk van (bekenden van) de app makers. Lijken wel wasmiddel reclames. Wekte bij mij meteen veel weerstand op. En dan ook nog die hoge prijs. De makers weten weinig van de psychologie van marketing & verkoop; hoe zit het dan met de inhoud van de app vraag ik me af. Minachting van de klant wordt vanzelf gestraft: ik koop dit dus niet.