Boodschapp: iPhone-app toont voedingswaarde van je boodschappen

Met Boodschapp voor de iPhone kan je een product uit de Albert Heijn, C1000 of Jumbo supermarkten scannen en zie je in de applicatie meteen wat de voedingswaarde ervan is. Ook krijg je alternatieve boodschappen te zien.
Bart Breij -

Boodschapp iPhone app prijsvergelijking voedingswaardeZo’n 3600 producten van de Albert Heijn, Jumbo en C1000 die je wel eens in de winkelwagen legt, zijn geïndexeerd in een nieuwe Nederlandse applicatie waarmee je kan zien welke producten van een soort het goedkoopst zijn. Daarnaast krijg je alternatieven voor je product aangedragen met een recensiescore van Boodschapp en een overzicht van de voedingswaarden ervan. Je ziet de gegevens al door simpelweg de streepjescode van een product te scannen. De vanochtend verschenen applicatie wordt vanaf maart dit jaar een abonnementsdienst, maar is tot die tijd volledig gratis te gebruiken.


In de app krijg je meteen te zien hoe het werkt. Je scant je bijna lege pak tomatensoep omdat je nieuwe wilt hebben. Of je scant een pak tomatensoep in de supermarkt. De applicatie toont een lijst met verschillende tomatensoepen in dezelfde supermarkt, die elk zijn voorzien van een prijs en een beoordeling. Groen is beter dan gemiddeld, geel is gemiddeld en rood is minder dan gemiddeld. Je eigen tomatensoep wordt getoond in een gele, groene of rode balk. In twee verschillende tabbladen worden aanverwante producten geselecteerd op score en op prijs. Onder het laatste tabblad zie je welke producten in zijn soort goedkoper zijn dan gemiddeld, gemiddelde kosten hebben en welke het duurst zijn. Exacte prijzen worden echter niet vermeld.

Boodschapp is niet zozeer een app om prijzen mee te vergelijken. Je kan de supermarkten namelijk niet direct naast elkaar leggen. Met een knop rechtsboven kan je wel schakelen tussen de Albert Heijn, C1000 en Jumbo, maar daarna zie je alleen de tomatensoepen die in die winkel verkrijgbaar zijn.

Waar Boodschapp zich met name op richt, is het tonen van voedingswaarden van de producten. Door een item te selecteren, zie je op een overzichtspagina meteen hoeveel calorieën je met een portie van het voedingsmiddel naar binnen krijgt. Daaronder toont een kleine grijze balk hoeveel procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid dat is. Weer daaronder staan verschillende knoppen als Energie, Zout, Zuiver, Vet, Verzadigd vet en Suiker. Aan de kleur van de knoppen zie je meteen of het product een gezonde hoeveelheid van een type biedt. Daarbij hanteert het dezelfde kleuren groen, geel en rood. Als je drukt op een knop, krijg je een kleine uitleg te zien en staat uitgeschreven of een product bijvoorbeeld gemiddeld veel of weinig zout biedt. De waarde zuiver staat overigens voor het aantal ingrediënten en E-nummers in het product. Hoe minder, hoe zuiverder het product. Scroll helemaal naar onderen op de pagina en je ziet ook de exacte hoeveelheden van elk soort weergegeven.

Boodschapp gebruikt 8 tot 16 criteria van voedingswaarden om tot een beoordeling van een product te komen. Die criteria staan in dit PDF-bestand.

Momenteel doet de app nog wat karig aan. Niet alle producten van een van de supermarktketens die we scannen, werken. Ook in de productenlijst in het hoofdmenu ontdekken we lang niet alle etenswaren (onder bijvoorbeeld ‘broodbeleg’) die we in de supermarkt aantreffen. Daar is echter een goed excuus voor: tot 1 maart verkeert de app in betafase, wat betekent dat onderdelen nog worden getest, aangepast en verbeterd.

Een optie die we graag zouden zien, is dat je bepaalde producten kan opslaan voor later gebruik. Als je een tomatensoep vindt die een hogere beoordeling krijgt en betere voedingswaarden biedt, wil je die onthouden. Dat is niet iets waar de app je nu al mee helpt. Het zou natuurlijk wel kunnen dat de mogelijkheid verschijnt in een van de abonnementsvormen vanaf 1 maart dit jaar. Hoe die er precies gaan uitzien en wat ze zullen kosten, is onbekend.

Downloaden: Boodschapp (gratis, universele app)

Reacties: 10 reacties

  1. Net 4 producten van de AH gescand, maar ze stonden er alle 4 niet in..

  2. @Niels: Had ik ook met de eerste drie producten die ik willekeurig scande op mijn aanrecht (kruiden dus). Dat de database nog niet compleet is, heeft te maken met het feit dat de app beta is gok ik. Als het werkt, werkt het erg fraai.

  3. ….staat er ook bij hoeveel E’tjes er in ieder product zitten. Grootste gifbronnen voor je lijf van de 21ste eeuw

  4. @Liekele Helmus Almere: Dat stuit op het criteria Zuiver. Als er veel E’s in zitten, staat dat vakje geel of rood gekleurd.

  5. Slim hoor om in de beta fase je database te laten vullen door beta testers! Vind dat die wel een gratis abonnement mogen krijgen. Verder wel een goeie nuttige app. Loopt op dit moment bij mij nog wel vaak vast. Mis idd ook de optie om producten op te slaan.

  6. Origineel geplaatst door Liekele Helmus Almere
    ….staat er ook bij hoeveel E’tjes er in ieder product zitten. Grootste gifbronnen voor je lijf van de 21ste eeuw

    Heb je ook betrouwbare bewijzen voor deze bijzonder ongenuanceerde opmerking?

    Een groot deel van die e-nummers zijn gezonde stoffen zoals vitamines en anti-oxidanten, die je ook in een potje bij de natuurvoedingswinkel kunt krijgen. Daarnaast is alles getest en goedgekeurd. Slechts de veiligheid van enkele stoffen als aspertaam wordt door sommigen vanuit een onderbuikgevoel betwist, hoewel uit allerlei onafhankelijke onderzoeken blijkt dat ze veilig zijn.

    On-topic: Het lijkt me een geweldige app. Vooral ook omdat het ook betere alternatieven toont.

  7. Net op de iPhone gezet. Ik denk ook idd dat dit een beta periode is tot 1 maart. 3600 producten is niet zo heel veel in retailerland dus er is nog een hele klus te klaren.
    Dienst staat of valt straks bij de prijs. Ik zou de heren willen adviseren hier snel duidelijkheid over te geven.

    Dat de informatie onafhankelijk is, is alleen maar goed maar aan de andere kant kan ik mij voorstellen dat ze een API beschikbaar stellen zodat bijvoorbeeld de informatie ook in een app als Appie beschikbaar zou komen. Je moet immers nu ook al van te voren een winkelkeuze maken!

    Tenslotte nog iets over de iPad versie.
    Deze is in sommige schermen veel te veel “exploded” vanaf de iphone versie wat het onaangenaam groot maakt. Zie bijvoorbeeld het opstartscherm en de productenlijst #ikbennietblind

  8. @Niels: Bedankt voor je reactie Niels. Een criterium voor producten om in de app te komen is dat er minimaal drie verschillende merken te koop zijn binnen één van de drie supermarkten. Anders valt er te weinig te vergelijken. Hierin ligt de focus op veel gekochte voorverpakte producten. Natuurlijk, als een grote groep gebruikers een bepaald product of hele categorie mist, dan zullen we overwegen om deze toe te voegen.

  9. Ik vindt het een mooie app.. Alleen jammer dat het een beta versie is en dat er inderdaad niet alles in staat, maar wat niet is kan nog altijd komen..

  10. @Attaboy: We zijn blij wanneer gebruikers ons helpen door aan te geven welke producten zij missen in de app. Van deze producten maken we een selectie die voldoen aan de criteria. Zo moeten er bijvoorbeeld minstens drie varianten binnen één supermarkt te koop zijn om in de app te komen, anders valt er te weinig te vergelijken. Deze producten worden vervolgens door ons aangekocht, gefotografeerd en geanalyseerd. De kosten hiervoor hopen we terug te verdienen met de inkomsten van de betaalde abonnementen.

    Verder is er inderdaad een probleem bekend waardoor de app in sommige gevallen vast loopt. We werken momenteel aan een structurele oplossing. Hier vind je instructies om de app opnieuw op te kunnen starten.