Apple kondigde gisteren iBooks Author aan, een makkelijke tool om e-books te maken. Iedereen kan zich opeens een bestseller-auteur wanen, want met het gratis tool kun je boeken in de iBookstore publiceren. Toch is voor Nederlandse/Belgische gebruikers de tool nog niet ideaal. En zelfs voor Amerikaanse auteurs staan er in de kleine lettertjes een aantal clausules waar je niet vrolijk van wordt. Wij zetten ze op een rijtje.
Amerikaans tax-ID
Als je boeken wilt schrijven en publiceren via de iBookstore, kun je voorlopig alleen in de VS terecht. Je moet toegang als auteur of uitgever aanvragen bij Apple. Bovendien moet je eerst een tax-ID bij de Amerikaanse Belastingdienst aanvragen. Dat is gemakkelijk te doen, al zal het voor onwennige auteurs een extra dempel oproepen: “Wat gaan ze met mijn gegevens doen? Gaan ze me straks een Amerikaans belastingformulier toesturen?” Het aanvragen van een Amerikaans tax-ID gebeurt via de website van de IRS, de Amerikaanse belastingdienst. Je kunt het online, via e-mail of fax doen.
Incompatibel ePub-formaat
De iBooks Author kan bestanden in tekst- en PDF-formaat exporteren, maar voor ePub is alleen de eigen variant van Apple beschikbaar. Deze is voorzien van DRM en de bestanden zijn daardoor alleen via de iBookstore te distribueren. Daarmee werkt Apple niet mee aan open standaarden. Overigens zijn de e-books die Amazon op de Kindle uitbrengt ook afgeschermd met DRM.
Exclusief aanbieden via Apple
Maar er gelden niet alleen technische beperkingen, er zijn ook juridische beperkingen gesteld aan het distribueren van je boek. Betaalde boeken die je met iBooks Author in .ibooks-formaat hebt gemaakt, mag je alleen via de iBookstore verkopen. De licentieovereenkomst van iBooks Author begint met de tekst:
IMPORTANT NOTE:
If you charge a fee for any book or other work you generate using this software (a “Work”), you may only sell or distribute such Work through Apple (e.g., through the iBookstore) and such distribution will be subject to a separate agreement with Apple.
Je mag hetzelfde werk wel gratis aanbieden via een ander kanaal, ook als het met iBooks Author is gemaakt. Daarnaast mag je dezelfde content wel betaald aanbieden bij andere aanbieders, maar dan mag het niet met iBooks Author gemaakt zijn.
Dit is de prijs die je betaalt voor gratis software: Apple wil dat je de software niet gebruikt om vervolgens via andere kanalen rijk ermee te worden. Dan Wineman vergeleek de situatie met Photoshop: stel dat Adobe in de voorwaarden zet dat je foto’s die je als JPEG exporteert niet aan Getty mag verkopen, hoe zouden mensen dan reageren?
Verplicht PDF’s naar Apple sturen
Heb je al een e-book gemaakt en bied je deze via andere kanalen (dan de iBookstore) aan, dan vereist punt 3a van de iBookstore-overeenkomst dat je een PDF naar Apple stuurt, meldt eReaders.nl. Apple kan dan besluiten om het e-book alsnog naar ePub te converteren.
30% van de verkoopprijs is voor Apple
Dit kwam niet in de presentatie van Apple naar voren en het zal eigenlijk ook niemand verbazen: alles wat je verkoopt via de iBookstore wordt ‘afgeroomd’ door Apple. Net als bij apps is 70% van de omzet voor de originele maker en 30% voor Apple.
Vaste (maximum)prijzen
Net als bij apps zit je ook bij iBooks vast aan de prijzen van Apple. Je mag maximaal $14,99 voor een boek vragen. Overigens is de keuze wat ruimer dan bij apps, waar je minimaal €0,79 voor betaalde apps mag vragen. In de iBookstore komen ook prijzen van €0,49 voor.
Andere addertjes: creditcard en ISBN-nummer
Om je als auteur aan te melden bij iTunes Connect heb je een Apple ID nodig, waaraan een creditcard gekoppeld is. Dit is gedaan om je identiteit te kunnen controleren. Gelukkig vraagt Apple er geen geld voor. Heb je al een iTunes Connect-account voor apps, muziek of andere content, dan kun je die niet gebruiken voor de iBookstore. Je moet een nieuw Apple-ID aanmaken met een daaraan gekoppelde creditcard.
Om een betaald boek via de iBookstore te kunnen verkopen, heb je een ISBN-nummer nodig. Dit is een uniek nummer, zodat eenduidig kan worden bepaald dat het om jouw boek gaat. In het boek ‘Publiceren op de iPad‘ van Wiebe de Jager wordt uitgelegd hoe je een ISBN-nummer aanvraagt en hoe je de andere zaken rondom de publicatie van je iBook regelt. Zelf verwijst Apple voor niet-Amerikanen naar: www.isbn-international.org/agency. Als je je iBook gratis gaat aanbieden is geen ISBN vereist.
Het goede nieuws: 30% valt mee
Er wordt op internet heel wat geklaagd over de 30% van de verkoopprijs, die Apple opstrijkt bij de verkoop van je iBook. Maar is 30% buitensporig veel? Bij de meeste traditionele uitgevers spreek je een royaltypercentage af, dat zo’n 10 tot 20% van de netto prijs bedraagt. Dit is de verkoopprijs minus de BTW en de boekhandelskorting. Omdat boekhandels een marge van 40% hanteren gaat er bij een boek van 10 euro dus nog geen euro naar de auteur. Bij de iBookstore hou je bij een verkoopprijs van 10 euro maar liefst 7 euro over. Bovendien zit je niet vast aan langlopende contracten met een uitgever (maar je zit wel vast aan Apple en dat kun je niet bepaald ‘vrijheid’ noemen, zoals we hierboven hebben uiteengezet).
Cult of Mac vindt dat er overdreven emotioneel gereageerd is op de aankondiging van iBooks Author. Sommige journalisten noemden Apple “greedy and evil”, beweerden dat “Apple je in z’n greep heeft” of dat iBooks Author de “slechtste kanten van Apple laat zien”. Vind je de kritiek op Apple overdreven en ben je op zoek naar een postiever verhaal? Cult of Mac heeft het voor je.
Een FAQ met veelgestelde vragen over iBooks vind je hier: Book Publishers FAQ.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 33 reacties