Review: Wunderkit, gezamenlijk projecten bespreken van de makers van Wunderlist

Wunderkit voor de iPhone en de browser nam de applicatie Winderlist als basis en bouwde er een hele projecttool omheen. Met Wunderkit kan je projecten delen met collega's en vrienden, taken verdelen en notities uitwisselen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Wunderkit iPhone iPod touch Wunderlist projecttoolDe ontwikkelaar van de razend populaire to-do app Wunderlist heeft haar nieuwe dienst Wunderkit voor iedereen vrijgegeven en de bijbehorende applicatie uitgebracht voor de iPhone. Het is, net als de vandaag gerecenseerde Our Lists To-Do, een app waarmee je samen met anderen aan projecten kan werken. Bij elk project dat je aanmaakt kun je collega’s of vrienden uitnodigen. Dan kunnen er taken aangemaakt en verdeeld worden, kan iedereen notities schrijven en erop reageren en kan je elkaar op de hoogte houden in een nieuwsstream. Elk project kan op elk moment schakelen tussen privé en publiekelijk. Bovendien is de dienst verbonden aan een website waarop je een project ook elk moment kan bijwerken. We testten de app uitvoerig.

Proberen

Wunderkit kost niets om te downloaden en is voorlopig gratis in gebruik. Bovendien krijg je de eerste 90 dagen gratis een Pro-account, waarmee je je kan inmengen in de projecten van anderen. Als de proefperiode voorbij is, wordt je automatisch omgezet naar een Free-gebruiker. Je kunt dan nog steeds uitgenodigd worden voor andermans projecten, maar je kan geen taken meer maken en verdelen. Een Pro-abonnement kost 4,99 dollar per maand.

De dienst introduceert zichzelf met drie introschermen en een instructievideo voordat je een account aanmaakt op de iPhone. Onze ervaring is dat je zelf echt alsnog even alles moet uitproberen om Wunderkit onder de knie te krijgen. Maak dus eerst vooral een proefproject aan met de eerste de beste Facebook- of Twittervriend die je vindt alvorens je serieus aan de slag gaat met een werkgroep, een groepsopdracht of je vakantieplannen.

Hoe werkt het?

Elk project dat je aanmaakt in Wunderkit, is opgedeeld in drie segmenten: het dashboard, tasks en notes. Het dashboard is de plek waarin je de laatste statusupdates en handelingen van iedereen in een project ziet. Daar zie je wie er aan de groep is toegevoegd, wie er een taak heeft aangemaakt en wie een notitie heeft geschreven. Het is dus de verzamelplek van de handelingen die in een project gebeuren, met de nieuwste verandering boven in beeld. Tevens kan iedereen een statusupdate schrijven met een opmerking. Daar kan ook weer op gereageerd worden. Een tekstballon in de hoek van een statusupdate geeft aan hoeveel reacties er zijn.

Tasks is natuurlijk het voornaamste onderdeel van een project. Het zal gebruikers van Wunderlist bekend voorkomen: het is namelijk identiek aan die app. Je kan taken aanmaken, nieuwe lijsten met taken aanmaken, taken op een ingangs- en einddatum zetten en voorzien van tags om ze later eenvoudig terug te vinden met de zoekfunctie. Nieuw is dat je taken kan toewijzen aan personen en dat je ze zelf kan claimen. In het overzicht herken je aan personen toegekende taken aan een portretje onder de naam van de taak. Helaas zie je niet meteen om wie het gaat. Dat krijg je te zien als je op een taak drukt. Je ziet dan de deadline, eventuele alarm-reminder, betrokken personen, tags, de lijst waarin het staat en de laatste ontwikkelingen. En ook op taken kan je reageren. Betrokken personen krijgen een pushbericht en worden meteen op de hoogte gesteld. Daarnaast worden taakverdelingen per mail bevestigd. Dat kan gelukkig ook uitgeschakeld worden.

Voor schrijfsels die langer moeten blijven dan een reactie, biedt de Notes-functie soelaas. Alles wat je te binnen schiet over een project kan je daar achter laten en vereeuwigen. Door er tags aan toe te voegen, maak je de notities eenvoudig doorzoekbaar. Als je een publiekelijke groep maakt, kan iedereen reageren op teksten, een privégroep is net als alle andere onderdelen afgeschermd voor alle niet-leden.

Genoeg te ontdekken

Er zijn genoeg dingen om te ontdekken aan Wunderkit. Zo moet je leren dat je pushberichten in de app zelf in een tabblad rechtsonder krijgt, dat niet alle reacties een pushbericht krijgen (of zijn dat serverproblemen?) en dat je goed moet kijken naar de tekstballon om te zien waar reacties bij staan. Er zijn ook dingen die zich nog niet laten ontdekken in de applicatie. Zo kunnen we bijvoorbeeld niet zoeken. De zoekfunctie naar tags of andere trefwoorden, lijkt voorlopig alleen verwerkt in de website-versie van de dienst. Tenslotte moet de alarm-functie nog onder handen genomen worden. Wij zetten een alarm voor de deadline van een taak en hoorden wel een alarmmelding, maar zagen niet waarvoor. Ook dat kan echter veroorzaakt zijn door serverproblemen.

Wunderkit kost beslist even tijd om onder de knie te krijgen, maar door de automatische synchronisatie met andere gebruikers en de website waarop je de gehele dienst eveneens kan gebruiken, heb je een ongelooflijk krachtige en veelzijdige projecttool in handen met deze iPhone-app. Zowel vriendengroepen als bedrijven kunnen aan Wunderkit een ongekend handige applicatie hebben.

Info: Wunderkit

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.