Spotify-apps met Beats headphone

De beste Spotify-apps en websites om meer uit de muziekdienst te halen

Met deze Spotify-apps en -websites haal je het meeste uit je Spotify-abonnement. Er zijn in de loop van de tijd allerlei apps en diensten rondom Spotify ontstaan, waarmee je bijvoorbeeld je muzieksmaak kunt verrijken of laten beoordelen door een AI-tool. Probeer deze Spotify-apps en -websites eens!

Spotify-apps en websites

Spotify is uitgegroeid tot de populairste en meest gebruikte muziekstreaming-dienst. Maar Spotify is meer dan alleen de officiële apps. Er zijn allerlei aanvullende apps waarmee je meer uit je Spotify-account haalt. Sommige maken het gebruik ervan makkelijker, andere helpen je aan nóg leukere afspeellijsten of voorzien de nummers die je luistert van songteksten of andere extra’s.

Om te beginnen een paar tips:

  • Vaak heb je voor apps met interessante functies een betaald Premium-abonnement nodig.
  • Bij de apps en websites die we hieronder bespreken moet je vaak inloggen met je Spotify-account. Hou dit zoveel mogelijk beperkt en trek na verloop van tijd de autorisatie weer in, want je weet niet of ze na verloop van tijd worden overgenomen door een louche partij. Hoe dit moet lees je in onze tip over Spotify en privacy.
  • Wil je DJ-apps zoals Djay gebruiken dan kun je beter gebruik maken van andere diensten zoals Tidal of Soundcloud. Spotify werkt sinds 2020 niet meer officieel samen met Djay.
  • Zoek je leuke afspeellijsten, dan kun je ook eens op de website van Perfects.nl kijken, een Nederlandse website met afspeellijsten gemaakt door Niels Aalberts (@ehpo) en andere muziekkenners.

Spotify-websites om je muzieksmaak te ontdekken

Er zijn ook nog allerlei websites waarmee je meer uit Spotify haalt:

  • Discover Quickly: Helpt je om nieuwe muziek te ontdekken. Ga met je muis over een nummer en je krijgt een preview te horen.
  • Obscurify: Analyseert je luistergedrag op Spotify en vertelt hoe obscuur jouw smaak is.
  • Boil the Frog: Vul twee namen van artiesten in en deze dienst maakt een playlist waarin de muziek van beide geïntegreerd wordt.
  • Musicalyst: Krijg statistieken over je favoriete artiesten, nummers en genres op Spotify. Wordt dagelijks bijgewerkt en is gemakkelijk te delen.
  • StatsforSpotify: Kekijk je meest beluisterde nummers, artiesten en genres in drie verschillende tijdsperiodes: afgelopen vier weken, zes maanden of altijd.
  • Volt.FM: Geeft veel meer dan statistieken en kijkt bijvoorbeeld ook naar de stemming en vergelijkt met andere Spotify-lezers.
  • Receiptify: Genereert een lijst van topnummers.
  • Judge My Spotify: Een AI-tool die je luistergedrag analyseert en daar ongezouten kritiek op geeft.
Judge My Music Spotify
  • Spotify Dedup: Verwijdert dubbele nummers uit je Spotify-bibliotheek en ruimt je afspeellijsten op.
  • Spotifybuddy: een handige tool om samen naar muziek te luisteren, bijvoorbeeld in een werkomgeving waar één persoon de muziek voor iedereen afspeelt en collega’s nummers aan de wachtrij kunnen toevoegen.
  • Instafest: Maak een playlist voor jouw ideale festival, inclusief festivalposter. Daarbij wordt gekeken naar de artiesten waar je het meest naar luistert op Spotify. Wordt een app genoemd, maar is eigenlijk een website.
  • Whisperify: Een app waarmee je quizzen en uitdagingen kunt laten genereren op basis van je Spotify-afspeellijsten een meest beluisterde nummers.
  • Kaleidosync: Een website die mooie visualisaties maakt op basis van je Spotify-luistergedrag. Zie ook de bijbehorende GitHub-pagina.
  • Colorfy: Ontdek je muzieksmaak aan de hand van een kleurenpalet.
  • Icebergify: Hoe diep gaat jouw Spotify-ijsberg? Deze tool laat de mainstream artiesten bovenaan zien en dieper in de ijsberg wordt het steeds meer obscuur. Gemaakt door een informaticastudent.
  • The Playlist Miner: Zoek je workout-muziek? Vul termen als ‘workout’ en ‘fitness’ op deze website in en je krijgt duizenden tracks die het meest voorkomen in workout-afspeellijsten. Kan ook met allerlei andere zoektermen.

Spotify-apps om er meer uit te halen

Hierboven hebben we een aantal websites besproken, omdat we wel begrijpen dat je niet voor elke leuke feature een aparte app wilt installeren. Er zijn echter ook apps die wel de moeite waard zijn om wat beter te bekijken. Hieronder bespreken we een paar.

Stats.fm

Het voormalige Spotistats heeft naar verluidt meer dan 15 miljoen gebruikers. Als je in Google zoekt naar apps om Spotify-gebruik te analyseren, dan zal Stats.fm waarschijnlijk hoog in de resultaten staan. Met deze gratis app kun je een breed scala aan statistieken bijhouden, waaronder je meest gespeelde nummers en artiesten, je luistertijd en je favoriete genres, en het beste van alles is dat ze ons een webpagina of telefoon app optie geven.

Een van de beste functies van Stats.fm is de mogelijkheid om gedetailleerde rapporten te genereren die je gemakkelijk kunt delen op sociale media. Ze bevatten grafieken en diagrammen over je luistergewoonten, in een mooie vormgeving. Ze zijn gemakkelijk te begrijpen voor anderen. Zo kunnen vrienden hun smaak vergelijken met die van jou.

Met Stats.fm kun je ook een afspeellijst maken van je meest afgespeelde nummers, zodat je gemakkelijk je favoriete nummers opnieuw kunt beluisteren en die momenten van muzikale ontdekking opnieuw kunt beleven. De app geeft inzicht in je muzieksmaak en voorkeuren. De gebruikersinterface is eenvoudig en gemakkelijk om doorheen te navigeren, zodat je je luistergewoonten in de loop van de tijd kunt bijhouden. De app geeft ook persoonlijke aanbevelingen op basis van je luistergeschiedenis, zodat je nieuwe artiesten en genres kunt ontdekken die je misschien nog niet eerder had gevonden.

Skiley

Organiseer, ontdek en beheer je nummers en afspeellijsten op Spotify. Ook kun je met deze app AI-gebaseerde playlists maken en beheren. Je kunt ontdekken wat jouw meest beluisterde artiesten, nummers en genres zijn, maar ook nieuwe nummers ontdekken en ze met anderen delen. Verder bevat de app live songteksten, commentaar en uitleg over de track waar je naar luistert. Je kunt je afspeellijsten filteren op genre of audio-eigenschappen, beats per minuut of zelfs akoestiek. Kortom, een heel veelzijdige app, waar nog meer in zit dan we hier bespreken. Bijvoorbeeld het zoeken van nummers die lijken op waar jij van houdt.

Last.fm

Last.fm is een website en app voor het ontdekken en delen van muziek. Met de ‘scrobbling’-functie van Last.fm kun je je muziekluistergewoonten bekijken en aanbevelingen te zien van nummers die je leuk zult vinden. Door Spotify aan Last.fm te koppelen, kun je Spotify rechtstreeks naar je Last.fm profiel scrobblen. Dit houdt in dat Spotify een log maakt van de nummers die je luistert en dit doorstuurt naar je Last.fm profiel.

Dashify

Met de gratis app Dashify (voorheen Dash) heb je de Spotify-app in principe niet nodig om je favoriete muziek af te spelen. De app geeft je snel toegang tot jouw afspeellijsten zodat je meteen kunt genieten van je favoriete muziek. Dankzij de 3D Touch-ondersteuning kies je je favoriete afspeellijst zelfs zónder de app te hoeven te starten. Minpunt: de app is alweer een tijdje niet meer bijgewerkt.

MusiXmatch

Vroeger kreeg je bij cd’s een boekje met de songteksten. Nu moet je maar zelf op zoek gaan wat de zanger uitkraamt – tenzij je een app gebruik waarin je de songteksten kunt opzoeken. MusiXmatch laat de teksten zien voor nummers die je via Spotify beluistert. Begin met het luisteren van een nummer en kijk daarna in deze app wat de tekst is. Je kunt sinds 2021 in de Spotify-app zelf ook songteksten weergeven, maar in MusiXmatch kun je zelf bijdrages leveren aan de songteksten en eventuele fouten corrigeren.

Shazam

Het maakt niet uit waar je bent: als je een mooi nummer hoort dat je wilt terugluisteren, scan je de muziek met Shazam en laat hij zien wat je hebt gehoord. Shazam is tegenwoordig eigendom van Apple en daardoor is de betaalde Shazam Encore offline gehaald. Daar staat tegenover dat je Shazam intussen vanuit allerlei plekken op je iPhone en iPad kunt starten, ook vanaf je Apple Watch. Vervolgens kun je nummers meteen openen in de Spotify-app of toevoegen aan een afspeellijst.

SoundHound ∞

Waar Shazam is, mag SoundHound niet ontbreken als onafhankelijke tegenhanger van Apple’s Shazam. Deze heeft als extra functie dat je ook een nummer kan zingen, neuriën of fluiten SoundHound heeft ook een gratis en betaalde versie (te herkennen aan de ‘∞’), waarbij advertenties het enige verschil zijn. Verder zijn de apps identiek. SoundHound laat je je Spotify-account koppelen zodat je nummers meteen in Spotify kunt afspelen. Ook krijg je dan real-time songteksten te zien.

Sonos-app

Ook de Sonos-app mag in deze lijst niet ontbreken voor mensen die een Sonos-speaker of misschien wel een compleet multiroom systeem hebben. Terwijl de app voorheen beperkt was qua integratie met Spotify is dat inmiddels aanzienlijk verbeterd. Vanuit de app heb je toegang tot je eigen muziekbibliotheek en alle lijsten die door Spotify zijn samengesteld, zoals hitlijsten, genres en stijlen, de nieuwste releases en aanbevelingen op basis van tijd, locatie of het weer. Handig daarbij is dat je meerdere Spotify-accounts kunt koppelen en zo wisselt tussen de muziek van jezelf of van je partner. Hiervoor geldt wel dat je een Spotify Premium-account nodig hebt.

Spotify

We kunnen in dit overzicht natuurlijk niet de officiële Spotify-app achterwege laten. Daarmee luister je op je iPhone of iPad naar je favoriete muziek, ontdek je nieuwe nummers en artiesten en beheer je je muziekbibliotheek. Zo maak je je eigen afspeellijsten of abonneer je je op afspeellijsten van Spotify zelf of van andere partners. Hoewel de app Spotify Music heet, kun je ook luisteren naar verschillende podcasts – ook Nederlandstalig. Muziek die niet online verkrijgbaar is bij Spotify, kun je handmatig (draadloos) overzetten van de desktop naar de app en offline opslaan en beluisteren. Met een Premium-abonnement omzeil je bovendien alle beperkingen die je als gratis gebruiker hebt.

Twijfel je of Spotify wel de beste keuze is qua streaming muziekdiensten, dan hebben we een mooi overzicht voor je. Daarin vergelijken we de verschillende diensten en vertellen we welke het beste bij jou past.

Bekijk ook
iCulture vergelijkt: streaming muziekdiensten voor iPhone en iPad

iCulture vergelijkt: streaming muziekdiensten voor iPhone en iPad

Wat is de beste app voor streaming muziek op iPhone en iPad? Welke streaming muziekdienst is het best? Moet je Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music of Tidal hebben? Wij vergelijken de populairste muziek streamingdiensten en zetten de belangrijkste plus- en minpunten op een rij.

Spotify

Spotify is 's werelds grootste muziekstreamingdienst. Met Spotify kun je gratis of tegen betaling muziek streamen vanaf je iPhone, iPad, Mac of ander device. De gratis versie heeft reclame en laat je niet on-demand elk nummer afspelen, terwijl je met de betaalde Spotify Premium onbeperkt muziek naar keuze kunt luisteren. Er zijn op maat gemaakte afspeellijsten, je kunt gebruikmaken van Spotify Connect of AirPlay en nog veel meer. Behalve muziek vind je op Spotify ook veel populaire podcasts, zowel Nederlandse als vanuit het buitenland.

Spotify