iculture-populaire-apps
Populaire Apps De meest gedownloade apps van de afgelopen week
App Memory uit de App Store geweerd om afgeronde app-iconen

App Memory uit de App Store geweerd om afgeronde app-iconen

De Nederlandse iPhone-app App Memory is door Apple niet in de App Store toegelaten. Reden hiervoor is het gebruik van iconen met afgeronde hoeken en de naam 'Memory', waar Ravensburger het handelsmerk op heeft.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

App MemoryApple heeft de Nederlandse iPhone-app App Memory afgewezen. Twee redenen stonden hierbij centraal: de app zou mogelijk inbreuk maken op het handelsmerk ‘Memory’ van Ravensburger en de getoonde iconen zouden afgeronde hoeken gebruiken, waardoor ze teveel op de iconen op het beginscherm van de iPhone lijken. Beide bezwaren zijn interessant: veel andere iPhone-apps tonen ook iconen met afgeronde hoeken. Apple was afgelopen jaar nog met Ravensburger in een rechtszaak verwikkeld over het handelsmerk.


App Memory werd ontwikkeld door de Nederlandse studenten Damiaan Twelker, Midas Kwant en Yakim van Zuijlen. In de app speel je het bekende spel Memory, maar dan met de iconen van verschillende populaire iPhone-apps.

Apple denkt dat een deel van App Memory’s interface erg doet denken aan iOS, waardoor gebruikers in de war kunnen raken. Vooral de app-iconen die in de app gebruikt worden zouden met hun afgeronde hoeken voor verwarring zorgen. Apple stelde letterlijk het volgende:

We found that your app includes a feature, or features, that mimic an iOS interface or behavior, which is not in compliance with the App Store Review Guidelines.
Specifically, your application contains rounded corner icons.

App Memory zou ook inbreuk maken op de rechten van Ravensburger, door gebruik te maken van het handelsmerk ‘Memory’. Apple wees specifiek op de naam van de app, waar het woord in verwerkt zit. Het spelprincipe is vermoedelijk geen probleem.

Apple en Ravensburger waren eind 2011 nog verwikkeld in een rechtszaak over het handelsmerk ‘Memory’. Ravensburger stelde dat apps de naam niet mochten gebruiken, omdat zij het merk in hun bezit hadden. Apps die gebruik maakten van het spelprincipe waren volgens Ravensburger geen probleem. De twee partijen schikten begin 2012. Na de schikking bleven veel gelijknamige apps gewoon in de App Store staan. De precieze details van de schikking zijn echter niet bekend.

Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 12 reacties

  1. Om eerlijk te zijn snap ik de argumenten van Apple wel….niets spannends dus.

  2. ******. Zo’n app mag niet. Maar een game die 0,79 cent kost en een vage screenshot heeft, en die vervolgens het niet doet omdat het niks is, mag wel. Maar omdat er een afgeronde icoon is weigeren? Slaat nergens op. Zat apps die aangeprezen worden en vervolgens nep zijn na de aankoop. Belachelijk

  3. Ik snap vooral niet dat Ravensburger patent kan leggen op de algemene term “Memory”. Maar Apple zal ook wel patent hebben op “Apple” en Microsoft op “Windows”

  4. Origineel geplaatst door Max
    Ik snap vooral niet dat Ravensburger patent kan leggen op de algemene term “Memory”. Maar Apple zal ook wel patent hebben op “Apple” en Microsoft op “Windows”

    Het gaat niet om een patent (octrooi), maar om een merkrecht (TM), d.w.z. de benamingen, tekeningen, afdrukken, stempels, letters, cijfers, vormen van waren of van verpakking en alle andere tekens, die dienen om de waren van een onderneming te onderscheiden.

  5. Beetje vreemd vind je niet “omdat de iconen teveel op de standaard iconen van Apple lijken”

  6. Het zou verwarren? OMFG mensen zouden denken dat dit EEN APP IS!

    Nee ik snap inderdaad niet waarmee je het kan verwarren 😛

  7. @Max: Dat zie je verkeerd, Ravensburger heeft het alleen recht op de naam Memory als het gaat om games, Microsoft heeft alleen het recht Windows als het om computer software gaat.
    Memory voor b.v. het inzien van het geheugen gebruik van je computer valt hier niet onder. Net als een glaszetter die de naam windows aan zijn BV hangt.

  8. Over welke hoeken hebben we het hier trouwens? Ik heb eens in mijn apps gekeken maar ik zie niet veel verschil met apple apps en 3rd-party apps, tenzij ik verkeerd zit te kijken.

  9. @Bertus Bul: Het probleem is dat ze teveel lijken op de afgeronde icons in het homescreen van je iPhone. (Ja, die zijn allemaal hetzelfde) 😉

  10. Elke app heeft toch als icoon afgeronde hoeken???
    Bedoelen ze dat ze in het icoon dat standaard door apple met afgeronde hoeken wordt geplaatst op een users dashboard er ook weer afgeronde hoeken zitten?

    Dat hebben wij toch ook gewoon bij tvgids.tv? Vreemd dit :-/

  11. @ultimasnake: En toch is mijn app Gulden Memory wèl goedgekeurd. En dat was vlak na de schikking.
    Geluk of lot? Hoe dan ook, het is wel een soap aan het worden zo.

  12. Volgens mij wordt elk ingezonden app-icoontje op apple’s iOS systemen automatisch geconverteerd naar een versie met ronde ronde hoekjes, zodat alle icoontjes op het buroblad mooi naast elkaar passen.

    Waar het hier vooral om gaat is dat je IN de game een omgeving gaat nabootsen die mede door de icoonvormgeving teveel op het iOS lijkt. Hierdoor zou een gebruiker in de war kunnen raken dat hij op het buroblad zit terwijl hij eigenlijk in de game zit. Ach ja.

    Apple gebruikt al heeeeel lang de icoontjes en algemene vormgeving met afgeronde hoekjes. Ik znap niet dat andere OS’en zo gemakkelijk die look hebben kunnen jatten. Heb je wel eens na de lelijkheid en diversiteit aan icons gekeken die er voor de komst van iOS waren?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.