
Paypool: mobiel betalen met nieuwe Nederlandse dienst
Paypool is een gloednieuwe applicatie voor iPhone en Android die het mogelijk moet maken eenvoudig betalingen naar elkaar door te spelen. De Nederlandse dienst werkt daarbij als een soort chipknip. Je zet een bedrag via iDeal over op je Paypool-account. Daarmee kan je vervolgens moeiteloos betalingen overmaken naar andere gebruikers van de app. Om ervoor te zorgen dat je geld op je Paypool-account laat staan, verdien je spaarpunten die je aan het einde van het jaar kan omzetten in echt geld.
Omdat je niet zomaar een nieuwe dienst je geld toevertrouwt, is het goed om te weten waar de nieuwe dienst vandaan komt. In het privacystatement van de dienst, valt te lezen dat al je gegevens enkel en alleen voor de dienst worden gebruikt. Elders op de officiële site van Paypool, lees je het volgende over de organisatie en het idee achter de dienst:
Paypool is ontstaan vanuit het inzicht dat veel van de huidige bank- en betalingssystemen nogal star en absoluut niet sociaal zijn. Als gebruiker kun je niet makkelijk en transparant samen sparen, samen betalen of informatie delen. Terwijl dat technisch gezien allemaal prima mogelijk is. Bij Paypool kunnen al deze dingen daarom wel.
Paypool is opgericht door een groep ondernemers met achtergronden in de bancaire wereld en internet. Onze ambitie is een dienst aan te bieden waarmee het sparen en inzamelen van geld leuk, makkelijk en veilig wordt. Paypool is geen bank maar handelt wel conform de strikte regels die De Nederlandsche Bank stelt aan elektronischgeldinstellingen.
Functies op de website; ook crowdfunding mogelijk
Op de website van Paypool, wordt na inloggen duidelijk dat je een pool kan aanmaken met een gezamenlijk doel. Die doelen zijn Samen Sparen, Rekening Delen, Gezamenlijk Cadeau en Crowdfunding. Je kan een pool een naam meegeven en voorzien van een deadline, waarop een doel moet zijn bereikt. Daarna kan je aangeven wat het beoogde eindbedrag in totaal is, of wat het beoogde bedrag per persoon is. Ook kan je aangeven met hoeveel personen je een pool deelt: van 2 tot 100.000. De laatste optie betekent dat Paypool een serieus instrument kan zijn om in Nederland een Crowdfunding-project van de grond te krijgen.
Functies van de app
De applicatie is veel simpeler. Daarin kan je voorlopig alleen inloggen om een betaling over te maken naar een gebruiker, of een betaling aan te vragen bij een gebruiker. In beide gevallen doe je dat door op de gebruikersnaam van de gebruiker te zoeken. Je echte voor- en achternaam worden in de applicatie afgeschermd. Het betekent wel dat je goed moet opletten bij het invoeren van een gebruikersnaam. Door op het adresboek-pictogram te drukken, zie je welke van je contactpersonen beschikken over een Paypool-account – onder de voorwaarde dat ze hun telefoonnummer aan de dienst toevertrouwen.
- Paypool iPhone iPod touch Android app mobiel bankieren
- Het hoofdmenu is simpel, maar ontbeert pool-mogelijkheden
- Je maakt betalingen over op basis van gebruikersnamen
- Met de rekenhulp zie je hoeveel elke deelnemer van een pool moet betalen
Geld overmaken naar Paypool
Geld overmaken naar je Paypool-account is gratis als je geld overmaakt vanaf je bankrekening. De tijd die daarvoor staat, is echter 1 tot 3 dagen. Het kan ook direct via een creditcard, maar dan komt er een percentage van 2,5 tot 4 procent bij de kosten op. Geld overhevelen vanaf iDeal gaat ook direct, maar kost 1 euro per transactie. Wij gebruikten iDeal om vanaf de website geld over te maken naar Paypool. Het saldo was zowel op de site als bovenin het scherm van de applicatie meteen zichtbaar. Let op: we zagen géén snelle mogelijkheid om het bedrag weer terug te storten naar onze rekening. Als je eenmaal geld op je Paypool-rekening hebt overgemaakt, ben je van transactiekosten bevrijd: geld overmaken tussen Paypool-gebruikers is geheel gratis. En: je kan er zelfs geld mee verdienen dankzij van de spaarpunten.
Spaarpunten verdienen lijkt moeizaam
Als we ons verdiepen in de spaarpunten, zien we dat het verdienen van geld door Paypool te gebruiken, een moeilijk verhaal wordt. Eén punt staat voor één cent. Spaarpunten zijn een jaar geldig en kunnen vanaf 10 euro aan spaarpunten omgezet worden naar echt geld. Je account registreren levert 10 punten op. Het verifiëren van je bankrekeningnummer 20 punten. Daarna vergaar je 5 punten per deelnemer die zich registreert na een uitnodiging van je. Als twintig bekenden zich aanmelden in de app, heb je in totaal dus nog maar 1,30 euro aan spaarpunten. Dat schiet niet echt op dus. Wel zegt Paypool het spaarsysteem binnenkort uit te breiden.
https://www.youtube.com/watch?v=tiDYhJDddYA
Is Paypool handig?
De applicatie van Paypool lijkt op zichzelf de snelste en eenvoudigste manier om betalingen over te maken en aan te vragen op de iPhone. Daarvoor moet je wel de drempel nemen en het vertrouwen hebben om eerst geld over te maken naar je Paypool-account. Dat kost geld als je dat direct wilt doen. Bovendien is dat een extra stap ten opzichte van bestaande Mobiel Bankieren-apps. De meest directe concurrent is Rabo SMS Betalen dat ook met het chipknip-principe werkt en een bekende bank achter zich heeft staan. De aantrekkelijkheid van Paypool zal zich moeten bewijzen aan de hand van de betrouwbaarheid van de dienst, de implementatie van de pools in de applicatie en de aantrekkelijkheid van de spaarpunten. Wel lijkt het alvast een veelbelovend instrument om crowdfunding in Nederland te realiseren.
Downloaden: Paypool (gratis)
Directe link: Paypool.com
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Dat vindt PayPal natuurlijk nooit goed… een betaal app met de naam PayPool.
Ik voorzie geen groot succes.. Laat iDeal maar met een mooie oplossing komen, of de grote banken met een gezamelijke app.. Dat spreekt mensen eerder aan.
Snel geld naar elkaar overmaken via mobiel of NFC is absoluut een volgend groot ding denk ik. Net zo groot als pinnen en iDeal.
Serieus, waarom die naam? Hoe onstrategisch.
Mag dit überhaupt? Zijn daar geen strikte regels voor?
Pas op: het is GEEN geregistreerde financiële instelling. Als ze failliet gaan ben je je geld kwijt en ben je niet verzekerd van je geld via het garantiestelsel.
Overbodig?! Ja!
Voegt niets toe, Paypal biedt gelijke functionaliteit.
En dan de naam … Ook niet echt creatief …
Lijkt me totaal overbodig deze app en niemand zit hierop te wachten lijkt me
Wel een leuk reclamefilmpje..
@Gautam: Paypool kan zelf niet bij de tegoeden van haar gebruikers.
De tegoeden worden aangehouden bij een bancaire instelling, die voldoet aan de voorwaarden, die de Nederlandse Bank o.a. stelt. Je geld staat altijd veilig en is direct opeisbaar.
In hoeverre is dit inderdaad veilig?
Uh… dat betekent dus dat je geld overmaakt naar PayPool terwijl het nog wel jouw geld is. Kortom, PayPool functioneert als een bank. Heeft het hiervoor de accreditatie van de Nederlandsche Bank? Lijkt me niet. Om die reden maken ze dus gebruik van het Belgische Tunz – zij hebben wel (een paar maanden) een licentie. Tunz bestaat al sinds 2008.
Ik weet niet… heb er nog geen vertrouwen in. Daarnaast, PayPal voldoet voor mij.
Komt niet heel betrouwbaar over. Als je dit doet zonder banklicentie dan kun je nog wel eens instanties op je nek krijgen. Zoals al eerder gezegd is ook de naam twijfelachtig en wellicht wordt dat ook nog een probleem.
Kickstarter kun je ook best vanuit Nederland gebruiken, alleen is die markt nu eenmaal niet zo groot. En crowdfunding koppelen aan een dienst om je vrienden makkelijk te betalen? Ik weet het niet…
Vreemd ook dat je blijkbaar niet eenvoudig je geld terug kan storten. Das wel een mooie business, als je het geld gewoon in het systeem houd hoef je ook niemand uit te betalen 🙂
>> Paypool is opgericht door een groep ondernemers
>> met achtergronden in de bancaire wereld en internet.
Klinkt ‘jong en dynamisch’, een paar pubers wellicht?
Er is zeker een dienst nodig die snelle, makkelijke betalingen mogelijk maakt. Maar dat moet vanuit de banken komen, en daar moeten we gewoon nog even op wachten. Mbv de mobiel betalen App’s kun je nu al behoorlijk eenvoudig geld overmaken. Gratis en voor niks.
Edit: toch geen pubers…
http://29.media.tumblr.com/tumblr_lytn74lRom1r5nmgio1_500.png
Daar ga ik niet aan beginnen. Ik maak moeiteloos geld over binnen 2 seconden met de ING Bankieren App. Of Paypal.
Over de samenwerking met Tunz.com is een persbericht gestuurd.
Je geld staat 100% veilig en via de website van Paypool kun je altijd direct je geld weer naar je bank laten storten.
Dit wordt op termijn ook mogelijk in de app.
Neem een dienst/product plak er sociaal aan en je bent binnen?
Het blijkt wel dat ze uit de bankaire wereld komen.
Valuteringsdagen, transactiekosten en niet transparante rente op spaarbedrag.
Leuk verdienmodel voor ze.
Overbodig lijkt mij! Mijn ABNAMRO app werkt probleemloos!
Nee lekker makkelijk! Eerst een bedrag storten, 3 dagen wachten en dan moet die ander ook nog zo’n account hebben en dan pas kun je geld overmaken… waarom snap ik het nut hier niet van..
Het is leuk bedacht alleen de uitvoering is wat minder. Alle banken hebben nu hun eigen app en waarom zou geld over maken sociaal moeten zijn. Het moet snel en makkelijk zijn. Ik zit bij de Rabo, ING en de ABN (lang verhaal), en die apps werken allemaal prima en vooral heel snel. Het mooie van die Apps; ik hoef geen punten te sparen en geld verdienen doe ik door hard te werken. Nogmaals een leuk idee alleen de uitvoering niet echt ideaal, over de naam nog maar niet te spreken. Iig succes!! iedereen verdiend een kans….
Zo 2003. 🙂 waardeloos idee.
… Minitix (Rabo sms betalen) was ook al zo succesvol. (lees: niet)
@Tiësto: Inderdaad dit soort bagger ideeën hebben we al vaker gezien. De chipknip is ook net zoiets. Ook hopeloos gefaald. Waarom zou ik geld op m’n chipknip / account willen zetten als ik ook rechtstreeks kan betalen met bv iDeal of een Pin apparaat?
Ik vraag me werkelijk af wie hier een bewezen slecht concept heeft goedgekeurd en de app heeft laten bouwen..
Goed geschreven artikel. Met betrekking tot mobiele betaalmethodes is met name vertrouwen van de gebruiker in de aanbieder ontzettend belangrijk, zoals beschreven in de laatste alinea.
Toch blijft veiligheid ook ontzettend belangrijk in combinatie met de toegevoegde waarde die de mobiele betaalmethode biedt, ten opzichte van bestaande vertrouwde betaalmethodes.
Ik vraag mij alleen wel af in hoeverre crowdfunding echt van de grond komt met een dienst als deze. Je moet een soort saldo opwaarderen. Met crowdfunding hoop je relatief hogere bedragen te ontvangen dan bijvoorbeeld 20 of 50 euro. Ik zou zelf al niet snel geld overmaken om een saldo op te waarderen, laat staan om dat saldo vervolgens over te maken naar iemand die een goed idee heeft. Dan kan ik beter zijn rekeningnummer vragen en direct geld overmaken via bijvoorbeeld iDeal.
@Gijs Molsbergen: Het is niet nodig om je Paypool account aan te vullen, voordat je een betaling doet. Je kunt ook gewoon direct betalen via Internet. Zie ook http://www.startfonds.nl
Betalen kan uit je Paypool account, maar ook direct via iDEAL, creditcard, eenmalige incasso of een bankoverschrijving.
Zie een uitgebreid artikel over Paypool op Finno.nl
Het weblog voor financiele innovatie in Nederland.