Huidmonitor iPhone-app laat zien welke moedervlekken gevaarlijk zijn
Het is in een dag tijd al de meest gedownloadde gratis app op de iPhone in Nederland: Huidmonitor. De applicatie laat zien welke moedervlekken – of melanomen – op je lichaam verdacht zijn en je maar beter in de gaten kan houden. Daarmee is het een hulpmiddel om vroegtijdig huidkanker te spotten. Maar is dat wel zo handig? Twitter-dokter en gynaecoloog in het UMC St Radboud Nijmegen, Bertho Nieboer: “De voorbeelden in de app zijn wel wat schaars.”
Update september 2017: Deze app is niet meer in de App Store beschikbaar.
De Huidmonitor-app heeft twee functies waarbij je allereerst een foto moet maken. Met het tabblad Volg kan je de ontwikkelingen van je moedervlekken in de gaten houden. Je wijst ze aan op je lichaam zodat je later kan zien hoe de vlek er op die plek uitzag. Je kan er zelfs maandelijkse herinneringen voor inschakelen. De meer opzienbarende functie heet Check. Je maakt een foto van een moedervlek en vergelijkt die met de verschillende voorbeelden eronder. Als je een overeenkomstige ziet, druk op je Info en zie je of de plek goed- of kwaadaardig is. Een lichte vlek meteen naast een donkere? Dat kan wel eens gevaarlijk worden. Wij vragen van Nieboer wat hij van dit app-initiatief vindt.
Wat vind je van een app als Huidmonitor?
“Het is prima om middels een app extra aandacht te vragen voor een probleem dat naar verwachting in de toekomst grotere proporties gaat aannemen. De dermatologie leent zich vrij goed voor dergelijke initiatieven. Kijk maar naar initiatieven als teledermatologie, waarbij huisartsen een foto maken van een verdachte plek en die mailen naar een dermatoloog, zodat ze snel weten of doorsturen naar het ziekenhuis noodzakelijk is. Zulke initiatieven kunnen de kosten voor de algehele gezondheidszorg drukken.”
Is het een goede zaak dat iedereen met een iPhone zelf op jacht kan gaan naar verdachte moedervlekken?
“Ja, hoewel ik de in de app geleverde voorbeelden wat schaars vind. Niet voor niets kijkt een dermatoloog met een vergrootglas of microscoop naar de afwijkingen. Er wordt op de millimeter gekeken naar dingen als pigmentatie en vaattekening. Dat doet deze app niet. Ook bestaat er zoiets als een niet-gepigmenteerd melanoom (hoewel vrij zeldzaam) en dat zal deze app ook niet herkennen. De app is in de basis prima, maar ook de arts raadplegen is laagdrempelig.”
Wat kunnen de gevolgen zijn van het gebruik van de app?
“Meer alertheid over huidafwijkingen en het besef dat niet alle moedervlekken goedaardig zijn. Wat ik nog mis zijn dingen als zon-adviezen. Bij welk type huid en pigment hoort welk type zonnebrand? Het belangrijkste gevaar ligt mijns inziens in het feit dat mensen onterecht gerustgesteld kunnen worden (“app zegt: geen kanker”) of dat er een vertraging ontstaat in het raadplegen van de arts (“app zegt: foto herhalen over 1 maand en vergelijken”). Terecht wordt in het beginscherm van de app aangegeven dat deze app nooit een bezoek aan de arts kan vervangen.”
Nieboer (op Twitter te vinden als @DokterBertho) is dus niet bang dat mensen aan de hand van de app juist te snel ongerust zullen worden, hoewel ook dat natuurlijk niet uitgesloten is.
Initiatiefnemer stichting Melanoom zet de app bewust niet neer als medisch hulpmiddel of diagnostisch instrument. Dat valt te lezen in de disclaimer die je voor het gebruiken van de app krijgt te lezen. De stichting onderzoekt zelf of gebruikers wat aan de app hebben. Onder het tabblad Informatie kan je een enquête invullen waarin je, anoniem, aangeeft wat je van de toepassing vindt.
Downloaden: Huidmonitor (gratis)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 16 reacties