Ik ben gek op apps die zich tot de essentie weten te beperken. Geen knoppen als het niet hoeft en zo weinig mogelijk stappen om een activiteit uit te voeren. Apps als Clear en Checkie zijn daarom bij mij favoriet. Je hoeft na het opstarten maar één schermactie te doen om een taak af te vinken of op een locatie in te checken. Moodology is ook zo’n app: bij het opstarten zie je een scherm met zes vlakken. Je tikt aan in welke stemming je bent en kunt zo stemmingswisselingen op het spoor komen. Je ziet op welke tijdstippen en dagdelen je het meest een bepaalde emotie hebt. Moodology past in een beweging rond quantified self, waar gisteren in Amsterdam voor de vijfde keer op rij mensen bijeenkwamen om over het onderwerp te praten.
Bij quantified self denken mensen vaak aan apps als Runkeeper en Sleep Cycle, waarbij je fysieke activiteiten meet. Maar je kunt het ook gebruiken om je stemming vast te leggen. Moodology heeft een startscherm met zes stemmingen: happy, sad, neutral, confused, angry en anxious. Elk wordt weergegeven in een kleur, bijvoorbeeld geel voor blijheid en rood voor boosheid. Het vastleggen alleen lucht misschien niet erg op, want het enige wat je kunt doen is tikken op een knop. Er is geen notitiefunctie om uit te leggen waarom je je op een bepaald moment boos of verward voelde. Wel kun je na verloop van tijd interessante statistieken gaan zien. De app laat precies zien op welke dagen van de week je een bepaalde emotie had. Zo kun je erachter komen dat zaterdag en zondag de meest blije dagen zijn en dat je op werkdagen vooral wordt getroffen door negatieve emoties. Daaruit kun je concluderen dat je misschien maar eens een andere baan moet zoeken. Door de gegevens te analyseren kom je tot meer kennis over jezelf en ontdek je misschien patronen die je je niet realiseerde.
Downloaden: Moodology (€0,79)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ik vraag mij af na het lezen van dit verhaal hoelang deze app is getest. Niks ten nadele van de posting of app maar de app is de 21ste beschikbaar gekomen in de AppStore en hoe kun je je onafhankelijke mening geven over een app waarbij je toch echt iets langer gebruik van moet maken om er een mening over te vormen?
Eigenlijk is de vraag, op basis waarvan worden dit soort Apps op de grootste iphoneclub van de Benelux geplaatst?
En nee, ik bekritiseer niet en ben ook geen azijnpisser, ik vraag het mij gewoon af.
Wat een goede vraag; en wat een leuke reactie!
blijft de vraag natuurlijk of je op een ***moment wel zo’n irritante app er bij gaat pakken. Nee toch?
Kan je een keer per dag dit doen of een paar keer per dag? Mij gaat het meer om de tijdstippen per dag
@Gonny, dank voor je fijne reactie en antwoord. Ik begrijp je.
“MILJAAR! BEN 100 EURO VERLOREN! moment… even aangeven dat ik nu angry ben…”
beetje zweverige app.. als je je uberhaupt bezig houd met deze app vraag ik me af wat je doet op het moment dat je boos bent, best is gewoon verder gaan en niet teveel terug denken(kijken) vooruit kijken
werkt alleen op 5.1
@Remco: Goed punt. De afweging is natuurlijk, dat we niet kunnen schrijven over apps die al twee weken in de App Store staan. Dan is het voor de meeste lezers inmiddels oud nieuws. Vandaar dat er bij dit artikel ook geen ‘review’ staat: ik geef wel mijn mening over de app, maar ik geef geen eindoordeel of cijfer. Zodra apps beschikbaar zijn, proberen we er zo snel mogelijk over te schrijven. Omdat ik sinds 2008 al duizenden (tienduizenden) apps heb gezien, kan ik op basis van ervaring na een paar uurtjes al wel aangeven of een app de moeite is of niet. Bij deze app is dat ook nog een erg persoonlijke kwestie van smaak. Sommige mensen vinden dit geweldig, anderen rennen gillend weg van het idee.
Dank voor je feedback!