Tim Cook gaf afgelopen nacht zijn mening over het patentensysteem en het feit dat Apple in meerdere rechtszaken daarover verwikkeld is. Hij noemde het patentensysteem letterlijk een “pain in the ass” en een obstakel voor innovatie. De CEO van Apple vergeleek het met de situatie waarbij Apple een kunstwerk maakt en dat iemand anders vervolgens langskomt om zijn eigen naam erop te zetten. “Vanuit ons gezichtspunt is het belangrijk voor Apple om niet de ontwikkelaar voor de wereld te zijn”, meende Cook. “We willen dat anderen hun eigen dingen uitvinden”. Toch wees interviewster Kara Swisher erop dat Apple niet alleen zelf bedrijven aanklaagt, maar zichzelf ook moet verdedigen in aanklachten van anderen. Maar volgens Cook is er een verschil.
De meeste rechtszaken die door concurrenten worden aangespannen, zijn volgens Cook gewoon pogingen om essentiële patenten te exploiteren. Het gaat daarbij om basisfunctionaliteit voor mobiele technologie, zoals 3G. Deze patenten zijn zo algemeen geformuleerd dat je onmogelijk een telefoon kunt maken, zonder licentiekosten voor het patent te moeten betalen. “Dit is het gebied waar het huidige patentensysteem vandaag niet deugt”, zei Cook. “Niemand zou een bindende uitspraak van de rechter kunnen krijgen over een standaard-essentieel patent”. Volgens Cook heeft zijn bedrijf een concurrent nog nooit aangeklaagd over een dergelijk patent, omdat dit “fundamenteel fout” zou zijn. “Het probleem in deze bedrijfstak is dat als je optelt wat iedereen vindt wat zijn standaard-essentiële patenten waard zijn, dat niemand meer telefoons zou kunnen maken. Het is gekmakend. Het is verspilling. Het is een tijdslurper.”
Is bovenstaande Flash-video niet goed zichtbaar, kan kun je het beste even op de desktop kijken. The Wall Street Journal stelt zijn video’s alleen in dit formaat beschikbaar.
Google-bestuurder Eric Schmidt bracht vorige week een bezoek aan Amsterdam, waar hij te gast was bij koningin Beatrix. Op mijn vraag hoe hij het patentsysteem wilde verbeteren, gaf hij alleen aan dat Google min of meer verplicht was om Motorola Mobility te kopen, om zich beter te kunnen wapenen in de patentenstrijd. Hij noemde patenten een obstakel tegen innovatie, maar een oplossing om het systeem te verbeteren, had hij niet. Hij gaf slechts aan dat voorstellen daartoe voorlopig waren vastgelopen in het Amerikaanse politieke systeem.
Overigens keek Steve Jobs heel anders tegen de werkwijze van Google aan. Hij beschouwde Android als een ‘gestolen’ mobiel besturingsysteem en dreigde zelfs een thermonucleaire oorlog te beginnen om de intellectuele rechten van Apple te verdedigen. Cook uitte minder dreigende taal, maar kondigde aan dat ze door zullen gaan met de strijd, ook al kost het Apple veel tijd en geld.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Yeah, we moeten vooral 100 keer opnieuw het wiel uitvinden.
Ik begin Cook steeds meer te mogen.
Dit is gewoon duidelijke taal. Je hebt nonsens patenten die inderdaad dingen beschermen die zo onontkomelijk zijn dat de patenthouder het als melkkoe kan gebruiken.
Apple wil niet dat bijvoorbeeld Samsung hun met het design van hun eigen producten achterna huppelt. Dat is logisch en inderdaad totaal wat anders.
Aannemende dat het interview met Cook goed is weergegeven, is dit een ontwikkeling die toegejuicht mag worden. Octrooirechten (en ie-rechten in het algemeen) zijn al lang geleden hun doel voorbij geschoten.
Wel een beetje treurig is de suggestie dat Apple moreel juist omgaat met octrooien en alle anderen niet. Dat Calimerogedrag moet Apple eens afleren.
Wanneer kan ik deze video van Tim Cook bekijken?
Wanneer je flash hebt…. Op ie telefoon nooit dus. Fantastisch spul dat Apple.
(Red.) Discussie opgeschoond.
(Red.) Discussie (weer) opgeschoond.