National Geographic World Map: wereldkaart op de iPhone

De National Geographic World Map is een wereldkaart van de hele aarde. De app van GCS Research is samengesteld met data van NASA, ESA en vele andere gerenommeerde partijen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

wereldkaart national geographicWie heeft er tegenwoordig nog een atlas in huis? Op internet kun je een schat aan kaarten vinden, die gemakkelijker kunnen worden bijgewerkt dan een gedrukte atlas. Mocht je toch een atlas nodig hebben, dan is er nu de National Geographic World Map. Toch heeft deze nieuwe wereldkaart-app ons nog niet kunnen overtuigen, misschien omdat de App Store-omschrijving iets te hoge verwachtingen wekt. De National Geographic World Map is gemaakt door GCS Research, een bedrijf met naar eigen zeggen enorme ervaring in GIS-systemen. Esri, de organisatie die de kaart in samenwerking met National Geographic heeft gemaakt, is ook een gerespecteerde organisatie op het gebied van GIS-systemen. Maar voor de gewone gebruiker heeft deze mobiele wereldatlas maar weinig te bieden.


Bij het opstarten van de app vraagt de National Geographic World Map of je wilt inzoomen op je huidige locatie. In mijn geval betekent dat inzoomen op een vrij grove kaart van Amsterdam, waarop alleen de hoofdwegen zijn aangegeven. Inzoomen zoals bij Google Maps is niet mogelijk, want er is niet meer detail opvraagbaar en de beelden worden onscherp.

Mooier is het als je uitzoomt. De kaart van Noord-Holland en Europa is weergegeven in een mooie, ouderwetse opmaak zoals op de afbeeldingen hieronder is te zien. “The new basemap combines a century-old cartographic tradition with the power of GIS technology to produce a distinctive Internet-based map service serving GIS, consumer, education, and mobile users”, schrijft de ontwikkelaar van de app. En ook: “Our portfolio consists of connected smart applications and data systems…” al is mij nog niet zo goed duidelijk wat er slim is aan deze wereldkaart. Interactief is ‘ie in ieder geval niet.

national geographic world map 4Op de kaart zie je plaatsen, wegen, rivieren, spoorwegen en reliëf in het landschap. Bij de oceanen zie je ook reliëf, breuklijnen en eventuele veerbootverbindingen. Maar dat is dan ook alles. Er is geen interactie mogelijk, er zijn geen kaarten per land of regio, zoals in een atlas. Er zijn ook geen kaarten met een extra datalaag, zoals demografische gegevens. Een menu of startscherm is er niet, een zoekfunctie is er ook niet. Het enige wat je kunt doen is inzoomen en uitzoomen op de wereldkaart door te pinchen.

Gezien het grote aantal grote namen die data voor deze wereldkaart hebben aangeleverd (NASA, ESA, NAVTEQ, USGS en meer) mag je er vanuit gaan dat deze wereldkaart van alle kanten klopt. Maar als gewone gebruiker heb je meer aan Google Maps, met z’n weergave tot op het niveau van de kleinste steegjes, allerlei extra informatie zoals icoontjes voor bushaltes, routeplanning en file-informatie.

Downloaden: National Geographic World Map (gratis)

Reacties: 10 reacties

  1. Ik ben expert op heel wat gebieden, maar geen GIS-expert. Mocht er iemand zijn die vindt dat ik het verkeerd heb gezien en de app ondanks de beperkte functionaliteit tóch een sterk staaltje GIS-technologie is, dan hoor ik dat natuurlijk graag.

  2. De kaart die Esri gemaakt heeft voor National Geographic is niks meer dan een ‘base-map’ die je in ArcGIS kunt gebruiken als kaart om andere objecten op de visualiseren.
    Zo hebben Google en Bing ook diverse base-maps aangeleverd die gratis te gebruiken zijn in de ArcGIS-programma’s.
    Leuk, maar mensen die met ArcGIS werken zitten toch liever te wachten op een iPad/iPhone applicatie om in het veld kaarten te maken of GPS-punten in te voeren.

  3. Boerenhol staat er niet op, dus kun je concluderen dat de detaillering wel heel erg grof is inderdaad. Ik heb de app dan ook maar weer verwijderd.

  4. Als je in de VS gaat kijken, dan zie je vrij veel details op sterkt ingezoomd nivo. Europa komt er heel pover uit. De wijk waar ik woon sinds 2002 staat niet eens op de kaart. Dat is nog weiland volgens de kaart. De HSL staat er wel weer op die hier zo’n beetje door mijn Zoetermeerse achtertuin loopt.
    Leuk maar incompleet en verouderd.

  5. Je ziet het wel goed, zo’n basemap is meer een achtergrondkaart. Je moet daar nog intelligentie aan toevoegen. GCS heeft niets toegevoegd, zo te zien.

    Wat voorbeelden: http://storymaps.esri.com/spring2012tornadoes/ , http://storymaps.esri.com/stories/titanic/

    We hebben in Nederland ook andere kaarten aan http://www.arcgis.com toegevoegd, waarop je wel verder kunt inzoomen (zelfs de woonboten staan erop). Je kunt via de ArcGIS app deze kaarten, en webapps, ook bekijken.

    Appbouwers uit Nederland zijn o.a. Spotzi en 2CoolMonkeys.

    Groeten,
    Jw (werkt bij Esri)

  6. @Gonny van der Zwaag: Deze kaart van de National Geographic is één van de basemaps die Esri aanbiedt in haar software genaamd ArcGIS. ArcGIS is een systeem in eerste instantie gericht op de GIS professional. Het systeem bestaat uit zowel software voor desktop, server en mobiel (iOS, Android en Windows Phone). Sinds kort is er een Online component aan dit ecosysteem toegevoegd. Hier worden o.a. basemaps (luchtfoto’s, stratenkaart, topografischekaart, maar ook OpenStreet Map, Bing luchtfoto en stratenkaart en de eerder genoemde National Geographic kaart) aangeboden.

    Daarnaast kunnen gebruikers in het Online systeem (http://www.arcgis.com) bovenop deze basemaps hun eigen content toevoegen. Dit kunnen mapservices zijn (REST of WMS), maar ook KML, CSV en Shapefiles. De kaarten die op deze manier gevormd zijn kunnen worden opgeslagen in een zogenaamde webmap. Deze webmaps kunnen bijv. in de iPhone/iPad App ArcGIS, gratis te downloaden in de app store, worden bekeken.

    De basemap die GCS in haar applicatie gebruikt is niet bedoeld om heel ver in te zoomen: “This map is designed to be used as a general reference map for informational and educational purposes”. Je moet deze app dus meer zien als atlas, zoals je vroeger een atlas gebruikte: zoeken naar verre landen, waar lopen de grenzen, etc.! Inzoomen op straat- of huisniveau is dus niet het doel van deze applicatie.

    Andere apps die gebruik maken van basemaps van Esri, zijn de Spotzi apps, die al eerder door IPC zijn genoemd.

  7. Amazing zeg..

  8. Wie heeft er tegenwoordig nog een atlas in huis?

    Ik

  9. Zoals esri ook al aangeeft voegt de app niets mee toe dan alleen een basemap. De national geographic basemap zit ook in Spotzi. We hebben in Spotzi 500 thematische kaarten toegevoegd zoals die ook in de Bosatlas zijn te vinden.

  10. @Ernst Eijkelenboom: Bedankt, dit maakt het voor mij een stuk duidelijker!