Lekker Amsterdam: restaurantgids voor de hoofdstad
Het is een langlopende rubriek in de Amsterdamse krant Het Parool: Smakelijk Amsterdam van culinair recensent Johannes van Dam. Op de site van de recensent zie je de laatste recensies onder elkaar, met uitgebreide beschrijvingen van de restaurants van iemand die totaal is ingevoerd in eetgelegenheden van de hoofdstad. Voor 2,39 euro kan je nu ook een iPhone-app downloaden met daarin de beoordelingen van Van Dam, gesorteerd op leuke tentjes in de buurt, lekkere restaurants, lekkere lunch en lekker diner.
In de applicatie zijn meer dan 275 restaurants in Amsterdam opgenomen. Dat klinkt misschien als veel, maar dat zijn alleen nog de restaurants die door de auteur tot goed of zeer goed zijn bestempeld. Je moet er dus van kunnen uitgaan dat elke eetgelegenheid waarin je in Lekker Amsterdam stuit, zijn zaakjes voor elkaar heeft op het gebied van het eten en de sfeer. Volgens de App Store-omschrijving zijn de restaurants die in de gids van 2012 nieuw zijn toegevoegd en daarin een 9 scoorden, extra makkelijk te vinden in de app, maar wij kunnen niet ontdekken in welke vorm.
Laten we er niet langer omheen draaien: Lekker Amsterdam is niet zo’n goede applicatie. Je kan zoeken op Restaurants in de buurt, maar als je niet in de stad bent, zie je die niet op een kaart en krijg je nul op je rekest zodat je niks later op de dag kan plannen. Elke pagina die je opvraagt ‘stottert’ even voordat je hem goed ziet, we drukken en swipen vaker dan ons lief is per ongeluk naar een volgende restaurantpagina en met name de toelichting van restaurants is van een zeer afwisselend niveau.
De beschrijving van een restaurant omvat vaak slechts maar één zin: ‘De brasserie van een hotel dat hiermee alweer hoog scoort‘, ‘Moderne stijl van keuken en inrichting in het oudste Amsterdam‘ en ‘Alsof je met uitstekende koks uit kamperen gaat‘ zeggen helemaal niks over de kwaliteit van een restaurant. Foto’s ontbreken ook. Je ziet nog nèt dat het betreffende restaurant een Franse keuken kent en aan de eurotekens (waar je, net als de sterrenwaardering, ook op kan zoeken) zie je de prijsklasse waarin het restaurant ongeveer zou moeten vallen. Helaas worden die prijzen niet gedefinieerd. Je weet niet of je 10 of 30 euro voor een hoofdgerecht betaalt. Het is schrijnend, omdat de Lekker Amsterdam-rubriek op de website een handige tabel bevat met prijsindicaties van de gangen en bovendien een uitgebreide omschrijving van anderhalf A4 per restaurant kent.
Zijn er goede kanten aan Lekker Amsterdam? Nou ja, je kan leuke restaurants opslaan in bladwijzers en delen per Facebook, Twitter en e-mail. Daarnaast kan je ook zoeken op restaurants die vandaag open zijn. Je kan meteen bellen met het restaurant voor een reservering en je ziet soms (!) in een overzichtje staan welke muziek er speelt en wat voor een ambiance er heerst. Ook zie je of restaurants geschikt zijn voor honden. Door de beoordelingen van afwisselend niveau en het ontbreken van foto’s, kunnen we Lekker Amsterdam echter niet aanraden boven de al zovele eetgidsen voor de iPhone die er al zijn.
Downloaden: Lekker Amsterdam (€2,39)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 5 reacties