Amerikaanse rechter: ‘Patenten zijn vaak onnodig’

De Amerikaanse rechter Richard Posner denkt dat patenten niet nodig zijn in de technologiewereld. Door als eerste met een idee te zijn zouden bedrijven een gigantisch voordeel krijgen.
Bastiaan Vroegop -

Richard PosnerDe Amerikaanse rechter Richard Posner betwijfelt dat patenten in de technologie-industrie echt nodig zijn. Dit zei hij tijdens een gesprek met Reuters. Posner stopte eerder nog een rechtszaak tussen Apple en Motorola, omdat het niet duidelijk was wat de gevolgen van patentschending eigenlijk waren. Hij denkt dat het systeem in veel gevallen voor meer problemen dan oplossingen zorgt.


In de medicijnenwereld zijn patenten volgens Posner een stuk belangrijk. Om een goed werkend medicijn te maken moet er namelijk enorm veel geld worden geïnvesteerd. Het ontwikkelen en verbeteren van software kost relatief gezien veel minder en tech-bedrijven hebben er volgens Posner ontzettend veel baat bij om als eerste met iets te komen. Dit voordeel zouden ze zonder patenten nog steeds hebben.

Het zou ook een stuk moeilijker zijn om smartphones op een redelijke manier te patenteren. De gemiddelde smartphone heeft soms wel duizenden onderdelen en mogelijkheden, waardoor het lastig is om een specifiek patent te nemen. In plaats daarvan worden er patenten afgesloten op veel zeer specifieke functies, zoals de manier waarop je een iPhone ontgrendelt.

De eindgebruiker zou volgens Posner vaak niks aan het huidige patentsysteem hebben. In plaats daarvan bieden patenten een middel voor bedrijven om elkaar af te troeven. Het probleem ligt volgens Posner niet bij de bedrijven, maar bij het patentsysteem zelf. Het systeem biedt een methode om met elkaar de strijd aan te gaan, iets waar volgens Posner ieder bedrijf gebruik van zou maken. Hij vergelijkt in het interview de bedrijvenwereld met een jungle, waarin de dieren alle middelen inzetten om te overleven.

In juni blies Posner nog een patenzaak tussen Apple en Motorola af, omdat beide bedrijven de geleden schade niet goed genoeg in beeld konden brengen. De rechter noemde de zaak eerder al “silly” en “ridiculous” en heeft er toen voor gezorgd dat beide bedrijven niet opnieuw een claim konden indienen. Posner bood zich vrijwillig aan om de rechtszaak te overzien, omdat hij interesse had in de spelende patentkwesties.

Eind mei zei Tim Cook nog dat alle lopende patenzaken een “pain in the ass” zijn.

Informatie

Laatst bijgewerkt
6 juli 2012 om 12:55
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 10 reacties

  1. Er wordt iemand wakker in Amerika

  2. Hé, iemand die het eindelijk is begrijpt.

  3. Zijn wel meer mensen die het begrijpen.
    Het gaat erom dat de mensen die er echt over gaan..die het kunnen stoppen. Dat die mensen het eens gaan snappen.

  4. Gelukkig is er tenminste nog één wijs.
    Nu de follow up nog. Wereldwijd stoppen met deze idiotie en de energie steken in gewoon goede spullen.

  5. De advocaten lobby heeft er alle belang bij dat mensen en bedrijven niet op een verstandige en intelligente manier met elkaar beginnen om te gaan.
    En vermits de US (en vele andere landen) feitelijk bestuurd worden door mensen met een rechten-opleiding …

  6. Wat een onzin juist omdat software zo makkelijk is kunnen anderen het binnen no-time gekopieerd.

    Daarnaast zijn er bijna nooit rechtszaken over software dingen, die laatst met motorola was niet eens nodig geweest want t waren patenten waar je makkelijk een andere oplossing voor kon maken.

  7. Origineel geplaatst door Jasper
    Wat een onzin juist omdat software zo makkelijk is kunnen anderen het binnen no-time gekopieerd.Daarnaast zijn er bijna nooit rechtszaken over software dingen, die laatst met motorola was niet eens nodig geweest want t waren patenten waar je makkelijk een andere oplossing voor kon maken.

    Enig idee hoeveel geld een gemiddeld Amerikaans bedrijf per jaar in gerechtszaken moet steken ?
    Ik heb ooit eens het getal gelezen wat de auto-industrie betreft en ik dacht dat ik van mijn stoel donderde.
    Dan hebben we het nog niet over de kost om patenten op te stellen en in te dienen.

    Als men dat geld zou investeren in bijkomende ontwikkeling om na-apende bedrijven voor te blijven …

    En dan hebben we het nog niet over de namaak-industrie, die zich geen lor aantrekt van patenten en zelfs doodleuk je naam copieert op het product.
    Deze laatste industrie harder bestrijden lijkt me veel zinvoller, omdat deze vaak de veiligheid van mensen in gevaar brengen doordat ze ontsnappen aan kwaliteitscontroles.

  8. @Vincent: is begrijpt?

    @Patrick: alu-hoeden, €12,95. Ik heb ook nog wat antistralings usb sticks liggen.

    @Jasper: Copyright is tegen het kopieren van software. Patenten gaan een stap te ver, ze “beschermen” een “feature” zoals “het met je vinger over het scherm glijden om een telefoon te unlocken”

  9. Natuurlijk vind hij dat, als Amerikaan kom je natuurlijk op voor wat het beste is voor een Amerikaans bedrijf.

  10. probleem is dat patenten nu over eigendom gaan, en niet meer over het beschermen van de mogelijkheid van een enigzins uitgewerkt idee uit te gaan werken binnen een bepaalde tijdsperiode, in t huidig patentsysteem is die tijdsperiode ooit vastgesteld en is geen rekening gehouden met t feit dat technische ontwikkelingen snellere technische ontwikkeling mogelijk maken, en t recht van een patent dus van veel kortere tijdsduur moet zijn dan nu t geval is!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.