Wikiweb maakt Wikipedia ‘sexy’ op je iPhone

Wikiweb is een nieuwe iPhone-app die Wikipedia op een prachtige manier weergeeft op de iPhone, iPad en iPod touch. De onderwerpen laten zich lezen in een mindmap-kaart en de artikelweergave is schitterend.

WikiWeb iPhone iPod touch iPad prachtige Wikipedia-appDe takenlijst op je iPhone? Die moet sexy. De weer-app? Het liefst wel een beetje stijlvol. Een dienst om je artikelen offline in te bewaren? Die maakt geen schijn van kans als die er niet extreem verzorgd uitziet. De normaalste categorieën iPhone-apps maken sprongen op het gebied van design, dus waarom Wikipedia niet? Voor vier euro voorziet Wikiweb de grote online encyclopedie van een bijna overdreven gestyled uiterlijk, van de manier waarop je op onderwerpen zoekt tot de inhoudsopgave van grote artikelen.


Wikiweb pagina lezenNet als applicaties als Discovr Music en het gisteren nog besproken Sonarflow for Spotify, maakt Wikiweb gebruik van een mind-mapping uiterlijk om onderwerpen in te presenteren. Je begint op een witte achtergrond met een zoekterm. Het resultaat daarvan wordt in een blokje op een scherm weergegeven. Een enkel groenblauw blokje op een witte achtergrond. Tik op het blokje en hij begint te trillen en aanverwante onderwerpen te ‘exploderen’ met een prachtige animatie. Die worden ook gevisualiseerd met groenblauwe blokjes en zo krijg je een kaart van onderwerpen. Nu hoef je alleen nog maar een onderwerp van je voorkeur even ingedrukt te houden om het Wikipedia-artikel tevoorschijn te toveren.

Wikiweb mindmapping onderwerpen kaartDaar komt een nadeel van Wikiweb naar voren: zeker bij langere artikelen duurt het net iets langer dan op Wikipedia zelf om een artikel te laden. Daar krijg je gelukkig wel wat voor terug. De zo statige Wikipedia-artikelen zijn verpakt in een schitterend uiterlijk. De tekstkolom staat mooi ver van de zijkanten van het scherm af en springt er in de boek-achtige broodletter uit op de witte achtergrond. Tussenkoppen zijn vet uitgevoerd en in hoofdletters geschreven, maar niet schreeuwerig. Tabellen worden in onze testsessie origineel weergegeven, al is de tekst wel eens versprongen ten opzichte van een kolom.

Bij langere artikelen is de table of contents, de inhoudsopgave, niet verwerkt in de artikeltekst zelf. Je kan hem benaderen met een knop in de navigatiebalk onderin beeld, waarna hij in beeld schuift en je in een moderner lettertype een hoofdstuk kan kiezen. Als je die hebt gekozen, schuift de inhoudsopgave weer uit beeld en ga je meteen naar het hoofdstuk toe. Daarnaast bevindt zich in de navigatiebalk een knop om de lettergrootte mee aan te passen.

Wikiweb inhoudsopgave artikelJuist omdat Wikiweb er zo mooi uitziet, vallen de onvolkomenheden in het uiterlijk en de werking ook op. Zo kan de applicatie niet zo goed overweg met afbeeldingen. In de instructies wordt uitgelegd dat je die kan vergroten met een tik en in volledig scherm met een lange druk kan opslaan, maar wij treffen enkel foto’s die doorverwijzen naar de fotopagina die de foto niet kan laden. Daarmee valt meteen een volgend minpunt op: als je op een link drukt en dan teruggaat, kom je helemaal bovenin beeld terecht op de vorige pagina – en niet op het stuk waar je vertrok.

Qua functionaliteit ontbreekt er ook nog iets aan Wikiweb. Juist omdat artikelen in zo’n prachtige, apart geladen leesweergave worden geladen, verwacht je dat je artikelen kan bewaren voor later offline gebruik. Die functie mist helaas in de app, alsook een functie artikelen te favorieten. Een gemiste kans, maar nog niet het grootste minpunt van de app.

Tussen talen van Wikipedia schakelen in Wikiweb? Ga naar de Instellingen-app op de iPad -> Wikiweb – > Language.

Dat is de prijs. Wikiweb kost 3,99 euro en dat is gevoelsmatig veel, omdat Wikipedia artikelen gratis inzichtelijk maakt. Wikiweb zegt wel een gedeelte van de inkomsten aan Wikipedia’s WikiFoundation over te maken, maar als we ernaar vragen, krijgen we van Andy Mangold namens ontwikkelaar Friends of the Web het volgende antwoord:

Er zijn wat financiële factoren buiten onze controle die effect zullen hebben op hoeveel geld we kunnen doneren, dus daar doen we op dit punt nog geen uitspraken over.

Hoe mooi Wikiweb de zo handige online encyclopedie ook weergeeft; het ontbreken van een taaloptie, offline bewaarfunctie en het niet nader verklaarde prijskaartje, maken dat er veel verbeterpunten zijn.

Downloaden: Wikiweb (€3,99, universele app)

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.