Uitgelicht
Apple Black Friday
Toon of verberg de lijst met posts

Review: Nike+ FuelBand

Review van Nike+ FuelBand, een armband waarmee je lichaamsactiviteit kunt meten. De FuelBand is robuuster dan de Jawbone UP, maar is qua functionaliteit beperkt tot het meten van lichaamsbewegingen.

nike fuelband tafelDe Nike+ FuelBand was tot gisteren moeilijk verkrijgbaar. Nu je gewoon vanuit je luie stoel eentje kunt bestellen bij de online Nike Store, komt de armband binnen bereik van miljoenen Europeanen, die meer willen bewegen. Vandaar deze review, waarin ik vertel over mijn ervaringen in de afgelopen vier maanden. Nike+ FuelBand is een onopvallende armband die je de hele dag draagt en die ongemerkt meet hoeveel lichaamsbeweging je krijgt. Het pas in een beweging met de naam ‘Quantified Self’, waar ik momenteel een boek over aan het schrijven ben. Is dit de beste gadget die je op dit moment kunt kopen? Lees verder en je ontdekt het.


Als het over Quantified Self gaat (het meten van allerlei zaken rondom je lichaam en je dagelijkse leven), hoor je vaak de vraag: “Wat moet ik kopen?” De realiteit is: je hoeft helemaal niets te kopen. Met een gratis app zoals Runkeeper op je iPhone kom je ook al een heel eind. Of je pakt een doodgewone stappenteller, die Becel ooit bij twee pakjes margarine weggaf. Zelfs McDonalds gaf in 2004 gratis stappentellers weg bij een Happy Meal voor volwassenen. Vergelijk je de hedendaagse Nike+ FuelBand met de McDonalds-stappenteller dan is er op het eerste gezicht eigenlijk weinig verschil: er zit geen GPS in, je kunt er geen snelheid mee meten en het is een gesloten systeem.

De belangrijkste reden waardoor de Nike+ FuelBand helemaal van deze tijd is: de koppeling met een iPhone-app en een sociaal netwerk eromheen. Door de armband via Bluetooth te synchroniseren kun je je prestaties van de afgelopen dagen, weken, maanden en jaren terugzien en vergelijken met vrienden. De futuristische ledlampjes op het display helpen ook mee om de FuelBand extra cool te maken. Heel wat mensen vroegen de afgelopen maanden geïnteresseerd “wat dat voor armbandje is” en waar ze er eentje kunnen kopen. Zelfs de toch wel forse prijs van $149/€139 leek geen enkel obstakel. Een fitter lichaam mag wat kosten.

FuelBand uitpakken en in gebruik nemen

De Nike+ FuelBand wordt geleverd in een klein zwart doosje. Binnenin vind je de armband en een tussenstukje om de armband enigszins aan jouw polsmaat aan te passen. Bij het bestellen heb je overigens al gekozen uit één van de drie beschikbare maten, maar mocht het toch niet helemaal comfortabel zitten, dan kun je de armband met een verlengstukje iets wijder maken. Een oplaadkabel is niet nodig, want de FuelBand heeft een geïntegreerde usb-stekker. Daarmee laad je de armband op en synchroniseer je met de computer. Je kunt op deze manier ook nieuwe firmware op de armband installeren.

Voordat je kunt beginnen stel je via een online dashboard eerst wat persoonlijke gegevens in, zoals lengte en gewicht. Je kiest ook een dagelijkse hoeveelheid NikeFuel, bijvoorbeeld 2.500 of 3.000 voor mensen met een kantoorbaan. NikeFuel is een maat voor de hoeveelheid beweging en daar ligt ook meteen het geniale van de FuelBand: ook met de gratis iPhone-app Nike+ Running en met andere producten kun je NikeFuel verdienen. Daarmee creëert Nike een systeem waarbij je niet zo snel geneigd bent om over te stappen (vendor lock-in). Als je eenmaal flink wat punten hebt verdiend bij Nike en je sociale netwerk zich voornamelijk in Nike+ bevindt, koop je niet zo snel miCoach-spullen van concurrent Adidas. Nike geeft nauwelijks advies wat de beste NikeFuel-instelling is, omdat het ook afhangt van je eigen doelen. Wil je elke dag je doel met gemak halen, dan is 2.000 prima. Heb je liever een ambitieus doel zodat je vaker een rondje gaat lopen, dan is 4.000 misschien beter. Tijdens vakanties, verhuizingen, bezoeken aan beurzen en andere dagen waarop je actiever dan normaal bent, is 7.000 NikeFuel best haalbaar. Op mijn meest actieve dag in de afgelopen vier maanden haalde ik 8.294 NikeFuel. Maar er zijn ook luie zondagen waarop ik de 1.000 amper haal.

nike fuelband arm

Binnen vijf minuten ben je klaar om met de FuelBand te beginnen. Het enige wat je nog moet beslissen is om welke pols je de armband gaat dragen. Het display kan 180 graden draaien, zodat het vanaf elke pols makkelijk afleesbaar is.

Gebruik van de FuelBand

Het mooie van de Nike+ FuelBand is: je hoeft er niets voor te doen. Je draagt de armband overdag en hij legt automatisch je bewegingen vast. De armband is spatwaterdicht, maar het is niet aan te raden om ermee te gaan douchen. ‘s Nachts heeft het geen zin om de FuelBand om te houden. Niet dat je er last van hebt, maar je gaat (als het goed is) toch niet slaapwandelen.

De FuelBand heeft slechts één knop, die je een paar seconden ingedrukt moet houden om de gegevens met de iPhone-app te synchroniseren. Dit gebeurt via Bluetooth. Je gebruikt de knop ook om tussen de vier schermweergaves te wisselen: NikeFuel, stappen, calorieën en tijd. Wil je de FuelBand als horloge gebruiken, dan kan dat. Je zult alleen wel steeds op het knopje moeten drukken om te tijd te zien. De ledlampjes op het geïntegreerde schermpje gaan na een paar seconden uit.

De interne batterij moet je één tot tweemaal per week opladen via een usb-poort. Onhandig is dat de armband niet waarschuwt wanneer hij bijna leeg is. Met de laatste update van de Nike+ FuelBand-app is dit wel verbeterd, maar je zult net zien dat je vlak vóór een lange wandeling het icoon ‘batterij bijna leeg’ in beeld krijg.

nike plus fuelband app 1   nike plus fuelband app 2

De FuelBand-app op de iPhone

Vanuit de App Store kun je een gratis Nike+ FuelBand-app downloaden en installeren op je iPhone. Je hebt minimaal iOS 5.0 nodig om de app te installeren. De app is niet verplicht om de Nike+ FuelBand te kunnen gebruiken, maar het maakt alles wel een stuk makkelijker. Je bent niet meer afhankelijk van je computer voor het wijzigen van je dagelijkse doel of het toevoegen van vrienden. Alles wat je in de app doet is ook via de website van Nike mogelijk, maar gaat dan wel een stuk moeizamer.

nike fuelband app

Op de homescreen van de app vind je de vandaag behaalde NikeFuel,de verbrande calorieën en het aantal stappen. Dit is informatie die je ook de armband zelf kunt aflezen. Je ziet er ook de gemiddelde hoeveelheid NikeFuel per dag. Dit kun je gebruiken om je dagelijkse doel in te stellen. Haal je zoals ik gemiddeld 2.804 NikeFuel, dan kun je 3.000 instellen om te zorgen dat je nét iets meer beweegt.

nike fuelband profielOp het tabblad Activity wordt het pas echt interessant: hier zie je hoeveel NikeFuel je per dag, week, maand of jaar behaald hebt. Draai je de iPhone een kwartslag, dan verschijnt er een grotere grafiek. Het tabblad Friends laat zien hoeveel NikeFuel jouw vrienden vandaag of deze week behaald hebben. Deze waarde komt elke week weer opnieuw op 0 te staan, dus je hebt geen kans dat bepaalde vrienden extreem uitlopen, waardoor het niet meer leuk is om mee te concurreren. Tenslotte vind je op het tabblad Me een lijstje met de behaalde goals. In het begin was het nog wel leuk om de animaties te zien, maar ze vervelen snel. Ik kijk dan ook nooit meer naar de goals en het springende poppetje, dat blij is dat ik alweer een goal heb gehaald.

Belangrijkste minpunt van de app is de traagheid. Als je begint te synchroniseren zou het handig zijn als dat binnen een minuut is gelukt. Zoveel informatie hoeft er immers ook niet te worden doorgezonden. De werkelijkheid is dat je soms wel 5 minuten zit te wachten tot de synchronisatie is afgerond. Ondertussen zie je 0 op de teller staan.

Waarom de FuelBand belangrijk is

Smartphones waren al lang verkrijgbaar toen Apple met de iPhone op de proppen kwam. Toch heeft de iPhone een revolutie veroorzaakt: opeens ontstond er een miljoenenindustrie van mensen die apps ontwikkelden. Het percentage smartphonegebruikers dat jarenlang rond de 5% was blijven hangen, steeg in Westerse landen plotseling naar 50%. Iedereen weet inmiddels wat een smartphone is en dat je er veel meer mee kunt doen dan iemand opbellen.

Bij de Nike+ FuelBand verwacht ik een soortgelijke voortrekkersrol. Het is al langer mogelijk om hardlooprondjes te meten, met een stappenteller rond te lopen en je bloeddruk thuis te meten. Het zelf meten van allerlei lichaamsprocessen gaat een grote vlucht nemen. Als we de zorg in de toekomst betaalbaar willen houden, moeten we zelf meer de verantwoordelijkheid nemen voor onze gezondheid en preventie van ziektes. Het klinkt misschien wat hoogdravend om dat via een commercieel verkrijgbaar armbandje te doen, maar de Nike+ FuelBand zal voor veel mensen wel een eerste kennismaking zijn om ermee bezig te gaan. Het is niet voor niets dat de slogan van Nike onlangs is veranderd van “Let’s do it” naar “Make it count” en “Game On, World”. Het laat zien dat gamification en het meetbaar maken van sportprestaties de nieuwste trends zijn. Bij drie van de vier onderdelen in de reclamebanner hieronder is bovendien een iPhone te zien, een andere belangrijke trend.

nike slogan

Het mooiste is dat je de FuelBand kunt gebruiken zonder erover na te denken. Je draagt een armbandje, die niet in de weg zit en geen irritante geluidjes laat horen dat je weer eens wat actiefs moet doen. Met de FuelBand kun je meten hoe actief je levensstijl is én je wordt gemotiveerd om eens wat vaker in actie te komen.

Duurzaamheid en vergelijking met de Jawbone UP

Het is alweer een tijd geleden dat we schreven over de Jawbone UP. Dit fitnessarmbandje is helaas geflopt, omdat er teveel technische problemen mee waren. De UP ging kapot, gebruikers raakten afdekdopjes kwijt en dat leidde er zelfs toe dat Jawbone alle vroege kopers geld teruggaf. Toen de UP van de markt werd gehaald heb ik me nog wel ingeschreven voor een testprogramma, waarbij je kon meehelpen om een nieuwe generatie Jawbone UP te ontwikkelen. Maar eerlijk gezegd: die ‘vernieuwde’ Jawbone UP zag er precies zo uit als het oude model en had dezelfde tekortkomingen.

Opvallend is dat er bij de Jawbone UP eigenlijk meteen al bij de introductie negatief op werd gereageerd. “Ik ga toch niet met zo’n Biostabil rondlopen!” en “Wat een onzin…. Leuk voor een paar weken, dan is de nieuwigheid eraf en ligt ‘ie in de kast weg te stoffen!” waren reacties die je vaak hoorde. Deze mensen zagen tot hun genoegen dat er flink wat technische problemen waren, waardoor het apparaat weer uit de winkel werd gehaald. Bij de Nike+ FuelBand was de ontvangst veel positiever, terwijl het in feite om hetzelfde soort product gaat. Misschien komt het omdat Nike een goede naam heeft, bekende atleten inschakelt in reclamecampagnes en zelden troep op de markt brengt. Hoe dan ook: de FuelBand was meteen al bij de aankondiging een succes en was dankzij de moeilijke verkrijgbaarheid ook een apparaat waarmee je je als early adopter echt mee kon onderscheiden. De gewone gebruiker lijkt het ook wel te zien zitten.

Vergelijk je de Jawbone UP met de Nike+ FuelBand, dan zijn er wel een aantal verschillen:

  • De Jawbone UP heeft geen display en is dus niet zomaar af te lezen.
  • De Jawbone UP kan je slaappatroon meten en je op het juiste moment wekken; de FuelBand kan dat niet.
  • De Jawbone UP gebruikt trillingen om je te attenderen; de FuelBand attendeert je nergens op, ook niet als de batterij bijna leeg is.
  • De Jawbone UP kan je waarschuwen als je langere tijd stilzit; de FuelBand doet dat niet.
  • De Jawbone UP synchroniseer je door een pin in de headsetaansluiting van de telefoon te steken; de FuelBand werkt draadloos via Bluetooth.
  • De Jawbone UP moet je opladen via een speciaal kabeltje (dat je gemakkelijk kwijtraakt); de FuelBand heeft een ingebouwde usb-stekker.
  • De Jawbone UP is een niet-gesloten armband, waardoor je gemakkelijk ergens achter blijft haken; de FuelBand bestaat uit één stuk en sluit volledig rondom.
  • De Jawbone UP heeft een afdekdopje die je gemakkelijk kwijtraakt; de FuelBand heeft geen losse onderdelen.
  • De Jawbone UP heeft een app waarmee je ook eten en andere zaken vastlegt; de FuelBand meet alleen bewegingen.
  • De Jawbone UP was verkrijgbaar in meerdere kleuren (hoewel ik alleen de zwarte versie heb gezien); de FuelBand is alleen verkrijgbaar in zwart.
  • Als je beide armbanden in handen hebt gehad, maakt de Jawbone UP een wat fragiele indruk, terwijl de FuelBand robuuster aanvoelt.

Er zijn ook overeenkomsten:

  • Beide armbanden hebben geen ingebouwde GPS en zijn dus niet te gebruiken om afgelegde afstand, route of snelheid vast te leggen.
  • Beide armbanden zijn maken gebruik van een gesloten systeem. Je kunt wel FuelBand-grafieken op Path publiceren, maar integratie met systemen van andere fabrikanten is er niet.
  • Door dagelijks gebruik slijten de armbanden, zeker als je zwaar werk verricht. Hierover later meer.

Zoals gezegd wekt de FuelBand een iets robuustere indruk dan de Jawbone UP. Toch is de FuelBand niet onverwoestbaar. Mijn armband schuurde langs een scherp voorwerp, waardoor er een stukje van de rubberen coating losraakte. Ik heb dat met superlijm weer vastgeplakt. Geen probleem, maar je ziet de reparatie wel. Bij Jean-Paul raakte het sluitmechanisme na verloop van tijd wat lam. De armband sluit nog steeds en je raakt ‘m niet kwijt, maar de sluiting zit iets losser dan voorheen. Het zwakke punt bij de armband zit bij de sluiting en bij de verlengstukjes om de armband geschikt te maken voor bredere polsen. Die tussenstukjes haken soms niet goed meer vast. Van alle mensen die ik ken met zo’n FuelBand (en dat zijn er inmiddels al flink wat), is er maar één persoon waarbij de FuelBand kapot ging en moest worden omgewisseld. Een stuk minder dan bij de Jawbone UP.

Pluspunten van de FuelBand

Het positieve van de FuelBand is dat je de armband ongemerkt kunt dragen. Zelfs ‘sieradenhaters’ zoals Jean-Paul ondervinden geen hinder. Je meet ongemerkt je dagelijkse activiteiten en de armband is daarbij niet dwingend. De armband maant je niet hinderlijk om eens met de kont van de stoel te komen. Je bepaalt zelf in hoeverre je je gek laat maken door de metingen. Zelf gebruik ik het om af en toe te kijken of ik wel genoeg lichaamsbeweging heb gehad. Zo niet, dan ga ik nog wat oud papier wegbrengen, een extra rondje lopen of de trap nemen. Je hoeft je ook niet druk te maken over calorieën, het draait bij de FuelBand alleen om NikeFuel, die je ook op andere manieren kunt verdienen (bijvoorbeeld met basketballen). De boodschap is positief: focus op de NikeFuel, wees actief en de rest komt vanzelf (een strakker lichaam, gewichtsverlies). De FuelBand herinnert je ongemerkt aan een actievere levensstijl. Alleen al door ernaar te kijken denk je onbewust: “Oh ja, ik moet niet de hele dag blijven stilzitten.”

Het draadloos synchroniseren via een iPhone-app is een groot pluspunt. Geen gedoe met verbinding maken of de armband afdoen: je drukt een paar seconden op de knop en al je vrienden weten dat jij actief bent geweest. De website en de app focussen op ‘eyecandy’ op een manier waar ik niet zo gek op ben (vooral de website is traag en lijkt te zijn volgepropt met allerlei Flash-frutsels).

De FuelBand is eenvoudig in gebruik en hoeft maar weinig te worden opgeladen.

De animaties, ledlampjes en de kleurige explosie van lampjes die je te zien krijgt als je je doel bereikt, helpen om de FuelBand het imago te geven van het coolste sportattribuut van dit moment. Het ziet er futuristisch uit, zonder dat je voor gek loopt zoals met een Google Glasses-bril.

Het uiterlijk van de Nike+ FuelBand helpt zeker mee: matzwart met een rubbercoating, een kwalitatief goed uitziende metalen sluiting, onopvallend. De armband is geschikt voor mannen en vrouwen. Hij is niet te zwaar, gaat niet zweten en voelt comfortabel.

Minpunten van de FuelBand

Zoals al eerder in deze review is gezegd: eigenlijk is de FuelBand niet meer dan een heel erg cool uitziende stappenteller. Er zit geen GPS in, je kunt ‘m niet gebruiken voor het vastleggen van hardlooprondjes, je kunt niet je snelheid en afgelegde afstand zien. Qua technologie had Nike er veel meer in kunnen stoppen. Maar dan was de bediening veel ingewikkelder geweest en was de gewone gebruiker afgehaakt. Vanuit marketingperspectief is de FuelBand perfect, voor de echte geek zou hij wel iets meer mogen doen.

De prijs is een issue bij de FuelBand: 139 euro is een bedrag dat je niet zomaar even op tafel legt. Ik heb vorig jaar de aankoop van een sporthorloge maar even uitgesteld omdat ik 90 euro toch wat duur vond. En toch heb ik $150 betaald voor deze Nike-armband, waar heel wat minder slimme technologie in zit. Het zal ongetwijfeld te maken hebben met het ‘erbij willen horen’ en mooie nieuwe spulletjes willen hebben. Een Polar-sporthorloge met hartslagmeter is niet sexy, een Nike+ FuelBand wel. Ik ben blij met mijn aankoop, maar ik vind €139 nog steeds een forse prijs, zeker voor gewone gebruikers die geen alibi hebben (“ik moet dit testen voor de site”).

Toch is de Nike+ FuelBand niet perfect. Je kunt er stappen mee tellen, maar de armband meet niet alles. De FuelBand ziet geen verschil tussen trappenlopen en rondlopen in een gelijkvloerse omgeving. Ga je hardlopen, gewichtheffen of andere zware inspanningen doen, dan zet de FuelBand dat niet eerlijk om naar NikeFuel. Zwemmen kan niet met een FuelBand, dus die inspanning meet je niet en kun je ook niet achteraf handmatig invoeren. De FuelBand ziet nauwelijks verschil tussen fietsen en achter je bureau zitten, tenzij je flink met je armen gaat zwaaien. Koningin Beatrix zou flink wat NikeFuel kunnen verdienen, door vanuit de Gouden Koets naar haar onderdanen te zwaaien. Helemaal eerlijk is het systeem niet.

Tenslotte zou de app ook nog een stuk beter kunnen. Het duurt eindeloos om de gegevens te synchroniseren en net als bij de website van Nike heb ik het idee dat er wat teveel tijd heeft gezeten in het maken van een app met veel eyecandy dan dat er aan praktische functionaliteit is gedacht. Helaas kun je als externe ontwikkelaar niet zomaar even de gegevens via een API uitlezen en een verbeterde app maken.

Conclusie

Moet je een Nike+ FuelBand kopen? Ik ben positief, ondanks alle beperkingen. De armband zit niet in de weg, is onopvallend aanwezig en helpt je om een wat actievere levensstijl aan te meten. Dat lukt natuurlijk ook prima zonder armband, maar met de FuelBand heb je alles onpartijdig vastgelegd en kun je dagen vergelijken. Je kunt kijken welke keuzes meer impact hebben: naar je werk lopen of elke dag een halfuur fitnessoefeningen doen? De metingen van de Nike+ FuelBand zijn niet exact, maar geven een indicatie hoe actief je bent geweest.

Info: Nike+ FuelBand

  • Aanbieder: Nike
  • Product: Nike+ FuelBand
  • Te koop via: Nike Store
  • Prijs: €139
  • Geschikt voor: iPhone 3GS en nieuwer, derde generatie iPod touch en nieuwer, iPad (maar niet universeel)
  • Cijfer: 8

Informatie

Laatst bijgewerkt
juli 2012
Onderwerp
Categorie
Accessoires
Lees de 45 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »