Apple-televisie mogelijk niet voor 2014 op de markt en alleen in de VS

Apple's langverwachte eigen televisie komt mogelijk niet eerder dan 2014 op de markt en aanvankelijk alleen in de Verenigde Staten.
Michel Lusthof -

Apple-televisieVeel van de geruchten de laatste tijd gaan natuurlijk over de nieuwe iPhone en de kleinere iPad, ook wel de iPad mini genoemd. Maar we zouden bijna vergeten dat Apple nog aan een ander product werkt waar al sinds 2007 over gesproken wordt: een eigen Smart TV. Eind 2011 circuleerden er al prototypes van het televisietoestel in Aziatische fabrieken en Steve Jobs-biograaf Walter Isaacson windt er ook geen doekjes om dat het eraan zit te komen. De introductie zou gepland staan voor eind 2012, maar volgens de laatste berichten komt het langverwachte product mogelijk niet eerder dan 2014 op de markt. En er is nog meer slecht nieuws: wij zullen in Nederland en België waarschijnlijk nog langer moeten wachten.

De belangrijkste oorzaak die voor de vertraging (strikt genomen is er geen vertraging omdat Apple niets officieel heeft aangekondigd) genoemd wordt zijn de afspraken die Apple over content moet maken. Omdat afspraken over rechten voor muziek, films en tv-programma’s nu nog veelal per land gemaakt moeten worden lijkt het onvermijdelijk dat Apple zich eerst op de Verenigde Staten richt. Dat stelt analist Giles Cottle die gespecialiseerd is in breedbandcontent en online video. “Het lijkt logischer voor Apple om de televisie eerst in de Verenigde Staten te introduceren voordat men de wereldwijde markt betreedt.”

Collega-analist Veronica Thayer deelt die mening en stelt dat de televisie niet succesvol kan zijn zonder goede content. Bovendien heeft Apple ook het grootste aanbod in de Amerikaanse digitale winkel en ligt het volgens IHS-analist Paul Erickson voor de hand om eerst de content in andere landen te verbeteren. Om een voorbeeld te noemen: in Nederland kunnen we sinds kort films huren en kopen, maar tv-programma’s zijn nog steeds niet beschikbaar.

Bij een Smart TV staat het lineair televisie kijken (dat wil zeggen: kijken terwijl een programma wordt uitgezonden) niet meer zo centraal als bij een ‘gewone’ televisie. On-demand content, kijken wanneer je zelf wilt, speelt daarentegen een veel grotere rol, aangevuld met extra informatie over bijvoorbeeld sportwedstrijden. De Smart TV is dan ook een categorie die nog moet groeien, maar in 2014 naar verwachting toch al een marktaandeel van 40 procent heeft.

Toch maken fabrikanten van dergelijke toestellen zich nu al zorgen over het toestel dat Apple mogelijk gaat aanbieden. Volgens de Aziatische geruchtensite Digitimes zijn sommige fabrikanten een samenwerking met elkaar aangegaan om sterker te kunnen staan als Apple’s Smart TV op de markt komt. Het lijkt misschien enigszins voorbarig, maar als Apple deze markt net zo kan vormen als het ook met de iTunes (Music) Store en de iPhone heeft gedaan, dan zijn hun zorgen wellicht niet geheel onterecht.

Als we de geruchten mogen geloven, draait Apple’s Smart TV een variant van iOS, krijgt het toegang tot de App Store en kun je er iTunes-content mee afspelen. Vanuit iCloud krijg je toegang tot je tv-series, foto’s en films. De bediening met Siri sluit naadloos aan op de opmerking van Steve Jobs dat het de “eenvoudigste gebruikersinterface zal hebben, die je je kunt voorstellen”.

Informatie

Laatst bijgewerkt
21 juli 2012 om 16:46
Onderwerp
Categorie
iDevices

Reacties: 8 reacties

  1. Op zich geen verassing toch: wij zijn als land gewoon niet lucratief omdat instanties als Buma/Stemra steeds dwars liggen. Wat film en series betreft is het nog veel moeilijker; die moeten eerst in de bios of op tv komen en vervolgens aan het buitenland verkocht worden.

    Kijk nu in de iTunes store en schrik van hoe karig het aanbod is in vergelijking tot de rijkelijk gevulde store in de VS. Dat gaat niet snel veranderen denk ik. Zo’n Apple TV valt of staat met aanbod, net zoals de iPhone en iPad afhankelijk zijn van goeie apps. Apps breng je wereldwijd uit, content niet.

  2. Origineel geplaatst door Admiraal Schuurtje
    Kijk nu in de iTunes store en schrik van hoe karig het aanbod is in vergelijking tot de rijkelijk gevulde store in de VS. Dat gaat niet snel veranderen denk ik. Zo’n Apple TV valt of staat met aanbod, net zoals de iPhone en iPad afhankelijk zijn van goeie apps. Apps breng je wereldwijd uit, content niet.

    Wij hebben uitzending gemist van de publieke omroep en RTL en het Journaal, Een Vandaag en Nieuwsuur hebben een podcast.

  3. Gewoon komen met die handel en de content voorlopig via andere kanalen laten lopen (Youtube, Proxy streaming, Digistreams van bestaande channels, re-broadcasts via bedrijven)
    De ranzige monopolies uit het huidige omroepsysteem moeten omver geblazen worden en dat lukt alleen als die inzien dat het toch niet tegen te houden is.

  4. Net als iTunes in de Cloud die nu films hebben die je gewoon overal kan downloaden dus op Apple Tv en iPad enzo en in veel landen is het geactiveerd maar waar is het weer niet geactiveerd….YEPP in Nederland waar we dat fijne Buma/Stemra hebben :S. Ik kan dit volgens mij Apple niet kwalijk nemen of ligt het aan iets anders dat Movies in the Cloud niet in Nederland aanwezig is?

  5. Gewoon kopen in de USA en hier gebruiken met je Amerikaanse iTunes account. Job(s) done!

  6. Nederland heeft niet alleen met dat fossiele buma/stemra te maken maar ook met zijn eigen burgers. En die nederlandse burger is gewend om alles voor niks te downloaden. Al jaren. En als ik een super-tv wil hebben dan koop ik wel voor de laagste prijs een LG of Samsung. Kan ik alles perfect op aansluiten. Laat Apple zich nou eerst maar eens bezig houden met processingpower en snellere hardware.

  7. Nou, 2014 (liefst eind) vind ik prima, ik heb sinds 2 jaar een philips smartTv (toen heette het vlg s mij nog niet eens zo, ) gekoppeld op t netwerk samen met AppleTv2 . Ik vind het dan een geld weggooierij om na 2 jaar alles overboord te gooien voor het nieuwste van het nieuwste.

  8. Als het volgens het concept van de iPad gaat, dan krijg je dus onderling gezeur met accounts. Een TV wordt door het hele gezin gebruikt. Wiens iTunes account komt er dan op de TV? Gaan 6-jarigen peperdure apps installeren? Neuzen de kids in de e-mail van paps en mams? Op de iPad weigert Apple gebruikersaccounts te implementeren want zo verkopen ze er meer. Maar meerdere TV’s zie ik niet zitten.