Apple organiseerde vandaag de iPhone Tech Talk op de campus van de Technische Universiteit in Delft. Helaas was iPhoneclub niet welkom, net als veel andere mensen die in de veronderstelling waren dat ze zich tijdig hadden aangemeld. Het lijkt erop dat Apple pas op het laatste moment een selectie heeft gedaan, aan de hand van criteria die we nooit te weten zullen komen. Gelukkig wilde enkele aanwezigen wel iets vertellen wat er nu uiteindelijk werd verteld en of we iets gemist hebben.
Belangrijk om je te realiseren en misschien ook de reden waarom wij niet waren uitgenodigd, is dat er een NDA rustte op de inhoud van het evenement. We kunnen dan ook geen uitvoerig verslag presenteren, maar wel vertellen of het evenement de moeite waard was en wat nu eigenlijk Apple’s bedoeling was achter deze bijeenkomst. Wie was er wel? En voor wie was het evenement eigenlijk bedoeld?
Als je de eerdere berichtgeving over de Tech Talk hebt gevolgd is duidelijk geworden dat de organisatie van deze bijeenkomst nogal chaotisch is verlopen. Apple heeft pas zeer kort voor de bijeenkomst de uitnodigingen verstuurd en presenteerde het evenement aanvankelijk als Tech Talk Amsterdam, terwijl de ontwikkelaarsbijeenkomst toch echt in Delft werd gehouden. De uitnodiging zelf vermeldde als locatie het gebouw Civiele Techniek op het TU Delft-terrein, maar dat ligt zo’n drie gebouwen verder van de locatie waar het evenement daadwerkelijk werd gehouden – de Aula van de TU Delft. Omdat iedereen zich had verzameld bij de oorspronkelijk aangegeven locatie konden de presentaties pas ruim een half uur later beginnen.
Bij de registratie werd uitgebreid gecontroleerd of je jezelf ook echt had ingeschreven en werd duidelijk gemaakt dat Twitteren, foto’s maken, bloggen of op een andere manier informatie naar buiten brengen vanwege de strenge NDA niet was toegestaan. Volgens een van de bezoekers waren er tijdens de presentaties ook daadwerkelijk mensen van Apple in de zaal aanwezig om te controleren of dit verbod werd nageleefd.
De presentaties zelf waren tot op de laatste sheet exact gelijk aan de eerdere video’s en podcasts die al op de Apple’s Developer-pagina worden aangeboden. Een ontwikkelaar omschreef de presentaties als “veel te ingewikkeld voor een beginner”, terwijl anderen weer van mening waren dat “het veel te weinig diepgang had” en het nogal op een “iPhone 101-sessie” leek. Daarnaast werd er – getuige de Twitter-commentaren (zoekwoord: #techtalk) – geklaagd over het onverstaanbare Engels van de presentator(en).
In de presentaties werd onder andere ingegaan op Cocoa Touch, het verschil tussen Objective C++ en Java en de UIKit. Daarnaast werd aandacht besteed aan het optimaliseren van applicaties en de speciale CSS-mogelijkheden die de iPhone biedt voor webapplicaties. Opvallend was overigens dat Apple relatief veel aandacht besteedde aan Java, wat zou kunnen duiden op het feit dat Java binnenkort toch mogelijk gaat worden op de iPhone.
Naast deze zaken was er ook aandacht voor het hele toelatingsproces voor de App Store. Zo heeft Apple (strenge) regels opgesteld waar de gebruikersinterface van iPhone-applicaties aan moet voldoen, werd vermeld hoe iTunes Connect werkt (wat onder andere door film- en muziekmaatschappijen wordt gebruikt voor het uploaden van films en muziek) en gaf Apple wat “geheimen” prijs aan welke vereisten een iPhone-applicatie moet voldoen. Enkele van die vereisten zijn bijvoorbeeld dat een applicatie niet meer dan 35MB geheugen in beslag mag nemen (mag alloceren) en dat de applicatie niet groter mag zijn dan 2GB diskruimte. Apple streeft er verder naar om het proces tussen het indienen van de applicatie bij de App Store en de daadwerkelijke goedkeuring (en dus beschikbaarheid) niet langer dan twee weken te laten duren; afhankelijk of de applicatie aan alle eisen voldoet en niet tussentijds hoeft te worden aangepast.
Alle aanwezigen werden tijdens de pauze ook verrast met een T-shirt met opdruk ‘Amsterdam’ (sic) en ‘iPhone Tech Talk World Tour’. Mocht je zelf bij de iPhone Tech Talk aanwezig zijn geweest en iets kwijt willen over je ervaringen, dan horen we dat natuurlijk graag in de reacties.
Met dank aan onze ‘verslagggevers’ ter plaatse!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 26 reacties