Als eerste regionale krant in Nederland heeft de Leeuwarder Courant een eigen iPad-krant uitgebracht. Het is een geheel eigen uitgave van het dagblad dat zich tussen de papieren krant en de website positioneert qua snelheid en diepgang. De applicatie kost 79 eurocent en daarvoor lees je een week lang de krant. Daarna kost het 11,99 euro per maand. Het uitbrengen van de Leeuwarder Courant op de iPad ging niet zonder horten en stoten, legt Maarten Pennewaard uit. Hij is binnen de uitgever NDC Mediagroep verantwoordelijk voor de applicatie. “Het is een spannend proces geweest, dus we zijn erg blij dat ‘ie nu live staat.”
Halverwege maart stond er al een video op YouTube waarin werd aangegeven dat de applicatie was gelanceerd. Uiteindelijk is dat vandaag pas zo ver. Hoe komt dat?
Dat ligt deels aan ons en deels aan Apple. Wij hebben in januari, februari en maart wijzigingen aangebracht in het ontwerp. Aanvankelijk vooral in de vormgeving, omdat we vonden dat die duidelijker gelinkt moest zijn aan de papieren krant. Gaandeweg veranderden daardoor ook andere aspecten, zoals het aantal categorieën. Op een gegeven moment leidden de aanpassingen tot technische issues, die weer moesten worden opgelost. Toen we helemaal tevreden waren hebben we de boel opgestuurd naar Apple. Die had eerst kritiek op het feit dat wij de eerste aankoop (0,79 voor 1 week) onderbrachten bij ‘Abonnementen’. Het is dan nog geen abonnement. Een later bezwaar was puur gericht op de vormgeving, niet inhoudelijk. We zijn blij dat alles nu in kannen en kruiken is.
Jullie positioneren de iPad nu naast de krant en de website. Hoe ziet het werkritme eruit?
De Leeuwarder Courant is een middagkrant, dus de redactie (90 mensen) is vanaf ‘s morgens 7 uur paraat. Dat betekent dat de eindredactie ‘s morgens uit het eerste nieuws een selectie maakt voor de iPad en het streven is om in zoveel mogelijk rubrieken (binnenland, buitenland, economie, cultuur, regionaal uiteraard, etc.) een paar nieuwe berichten met foto’s te presenteren. Vervolgens is de redactie druk bezig met het maken/afronden van de papieren krant voor die dag. Dat proces loopt tot 11.00 uur, want dan worden de pagina’s voor de eerste editie verstuurd naar de drukkerij. Na dat moment worden van alle redactionele pagina’s de berichten, verhalen en foto’s doorgestuurd naar de iPad, en waar mogelijk verrijkt met extra foto’s en indien mogelijk een video. Vanaf 15.00 uur treedt er een eindredacteur aan, specifiek voor de iPad. Die houdt het nieuws bij dat wij krijgen van ANP, GPD, AP, Reuters etc voor binnenland, buitenland, economie etc. Daarnaast krijgt hij van de diverse deelredacties een lijstje met te verwachten eigen producties, die in de loop van de middag of avond beschikbaar komen. Uit dat hele aanbod maakt hij/zij de keuzes voor de iPad. het is de bedoeling dat aan het eind van de middag en in de loop van de avond in zoveel mogelijk categorieën nieuwe berichten worden geplaatst. Het is op de iPad dus zo dat er ‘s middags en ‘s avonds al berichten op komen, die een dag later de krant pas halen.
Is de applicatie in het weekeinde meer een site of een krant?
In het weekeinde is het iets anders: dan is zowel voor regio iemand actief voor de iPad, als voor ‘de rest van de wereld’. En daarbuiten is de sportredactie actief en zorgt die er voor dat verslagen van relevante sportevents met foto’s op de iPad worden geplaatst. De nadruk van de iPad-applicatie ligt nadrukkelijk niet op het ‘snelle nieuwtje’ – daar is internet veel geschikter voor. Bij de LC krijg je de verhalen van de correspondenten uit het buitenland, die zorgvuldig geredigeerd zijn. Maar als Bin Laden is doodgeschoten, willen we dat natuurlijk wel binnen redelijke tijd op de iPad hebben. Hetzelfde geldt voor de uitspraak in de zaak van ‘Sietske H uit Nij Beets, die 4 baby’s doodde. De uitspraak is via twitter etc. razendsnel de wereld in, maar het verslag van de uitspraak met de duiding erin is nu eenmaal pas een paar uur later beschikbaar. Dat vergt steeds een journalistieke afweging, en het hangt ook af van het aanbod aan verhalen. Maar we willen in elk geval een onderscheid maken tussen iPad en internet: de iPad wordt journalistieker en indien mogelijk verrijkt.
Uitgever Time heeft het klaargespeeld om abonnees van papieren edities gratis te voorzien van een iPad-abonnement. Was dat geen uitkomst voor jullie?
Nee. Integendeel zelfs. Wij hebben van meet af aan gesteld dat de iPad-app van de Leeuwarder Courant een ander product is dan de krant. De presentatie is anders, de frequenties in updates is anders, de redactie is (deels) anders – ‘s avonds en in de weekeinden zijn speciaal redacteuren in touw om het nieuws op de iPad te publiceren – et cetera. Dat betekent dat wij ook van mening zijn dat we een vergoeding kunnen vragen voor deze dienst. Wij vinden dus niet dat de abonnees van de papieren krant gratis toegang moeten krijgen tot de iPad-app. Zij kunnen de krant wel digitaal lezen via de webeditie, en die is overigens wel gratis toegankelijk voor abonnees.
Downloaden: LC HD (€0,79, week lang de krant)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 8 reacties