Review: elgato turbo.264, deel 1 van 2 (update)

De elgato turbo.264 stelt je in staat om video's razendsnel op de Mac om te zetten naar een geschikt formaat voor iPod en iPhone. Dit review vertelt hoe gemakkelijk dat gaat.

Elgato turbo.264 stickEergisteren besteld en vandaag staat er al een auto van UPS voor de deur: de elgato turbo.264 is gearriveerd, met de beloofde Oktoberfest-koek! Met deze stick kun je razendsnel een video voor je iPod of iPhone omzetten naar H.264-formaat. De stick beschikt over een eigen chip waardoor de omzetting sneller verloopt en de processor van je Mac minder wordt belast. Daardoor kun je doorwerken tijdens het converteren van je video’s en zijn de video’s ook nog sneller klaar. Tijd om eens uit te proberen.


Elgato turbo.264 verpakkingDe betalingsproblemen met Elgato die we eerder meldden (wel geld afgeschreven, maar geen order geplaatst) zijn nog niet opgelost. Elgato’s betaalafhandelaar Worldpay lijkt geen Mastercard te accepteren, waardoor we uiteindelijk maar met Visa hebben betaald. Elgato is een in Munchen gevestigd bedrijf dat vooral bekend is door hun “TV op je Mac”-productassortiment, zoals de EyeTV. De hier geteste turbo.264 stick is eveneens alleen geschikt voor Mac-gebruikers. De logo’s ‘Mac’ en ‘Universal’ maken duidelijk dat het een universal binary is, die zowel voor Power PC als Intel-Macs geschikt is.

Elgato turbo.264 geopende verpakkingDe verpakking waarin de stick arriveert is niet groter dan een iLife-doosje. Binnenin zijn een simpele snelstart-gids, een cd, een usb-verlengkabeltje en de stick zelf te vinden. Volgens de quickstart-guide hoef je alleen de stick in je computer te steken en de turbo.264-applicatie van de cd naar je Programma-map te slepen. De rest wijst zich vanzelf.

Elgato turbo.264 verpakking, inhoud van de doosDe usb-verlengkabel is eigenlijk alleen bedoeld voor gebruikers die hun usb-poort op een lastig bereikbare plek hebben. De turbo-stick is wel iets dikker dan een normale usb-stick, waardoor je ‘m niet zomaar samen met andere usb-apparaten achterin de iMac kunt steken. Ook is het niet aan te raden om de stick in een usb-hub te steken, die geen eigen stroomvoorziening heeft.

Stick plaatsen en applicatie starten duurt niet meer dan twee minuten. Daarna sleep je de films naar de applicatie, kiest de gewenste kwaliteit en starten maar. Een grafisch fraai tellertje geeft het aantal frames per seconde en de nog resterende tijdsduur aan.

elgato, applicatieWe gooien 10 afleveringen van de tv-serie Lost in de strijd (6 GB aan videomateriaal, allemaal avi-bestanden van 700 MB per stuk), maar dat gaat niet helemaal goed. Slechts één aflevering wordt geaccepteerd omdat voor de andere afleveringen de benodigde XviD-codec ontbreekt (dat klopt, want XviD kon ik tot nu toe ook niet in QuickTime afspelen). Helaas brengt de website van Elgato geen uitkomst en noemt ook niet welke codecs dan wél ondersteund worden. Op de website van XviD zijn alleen updates voor Windows en Linux te vinden. Gelukkig valt ons oog toevallig, via een andere website op Perian, het Zwitserse zakmes voor video op de Mac. Na de installatie werkt het afspelen van XviD uiteindelijk wel in QuickTime en accepteert elgato turbo.264 de bestanden ook.

In totaal moet bijna 7 uur aan film worden omgezet, dus we kunnen rustig een paar uur wachten totdat dit klusje is geklaard. De nog resterende tijd wisselt tussen 4 en 5 uur. De stick wordt nauwelijks warm, misschien dankzij de beluchtingsgaten aan de zijkant van de stick. Er komt gelukkig ook geen zoemend geluid uit en de processor van de Mac zelf lijkt niet op volle toeren te draaien. In Activiteitenweergave is te zien dat de processorbelasting tussen de 50 en 60% ligt. De applicatie Turbo.264 neemt daar wel het leeuwendeel van voor z’n rekening.

elgato, resterende tijdIn de volgende aflevering van dit review meer over de prestaties en het resultaat.

Update: We beweerden bij het publiceren van dit review dat er geen speciale iPhone-instelling in de meegeleverde software zit, maar iPhoneclub-bezoeker Kim Bauters wees ons er terecht op we iets te snel op de startknop hebben gedrukt. Elgato heeft een update beschikbaar, die wel iPhone-instellingen bevat en de prestaties nog iets verder verbetert. We hebben het conversieproces daarom afgebroken om eerst de update uit te voeren. Verder gaan we op verzoek van Kim ook testen wat de invloed van de Elgato-stick op de batterijduur van een MacBook is.

Na installatie van update 1.1 gaat de prestatie inderdaad omhoog: geen 12 uur wachttijd meer met grote uitschieters, maar een constante resterende tijd van 4 uur en een snelheid rond de 50 frames per seconde.

Lees nu ook deel 2 van dit review: elgato turbo.264, deel 2 van 2

Lees de 6 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »