App Kaart laat zien welke iPhone-apps anderen gebruiken
App Kaart is een nieuwe app waarmee je kunt zien wat anderen in jouw omgeving zoal gebruiken. Omdat het een handig idee lijkt, probeerden we het uit. App Kaart is in andere landen verkrijgbaar onder de naam App Map. Het enige wat je hoeft te doen is het installeren van de app. App Kaart kijkt vervolgens met een soort radar welke apps er bij jou in de buurt worden geïnstalleerd. ‘In de buurt’ moet je trouwens ruim nemen, want gisteren kregen we te zien dat iemand in Utrecht WhatsApp had geïnstalleerd en vandaag heeft iemand in de buurt van Leiden de Skype-app geïnstalleerd. Je ziet ook meteen of je de betreffende app zelf al hebt. Dit is het tabblad ‘Dichtbij’. Er is ook een tabblad ‘Populair’ met de populairste apps wereldwijd en een tabblad ‘Mij’ laat zien wat je zelf gebruikt. Dat laatste is geen volledige opsomming van apps die je geïnstalleerd hebt, maar een lijstje met recente toevoegingen. Door aan te vinken bevestig je dat je de app inderdaad gebruikt.
Die informatie komt weer beschikbaar voor anderen. App Kaart kan niet altijd precies zien welke apps je gebruikt. Zo herkent hij wel dat ik SideCar geïnstalleerd heb, maar kan geen onderscheid maken tussen de drie SideCar-apps die in de App Store verkrijgbaar zijn. Als gebruiker moet je handmatig aanvinken welke van de drie je daadwerkelijk gebruikt.
Het klinkt allemaal best leuk, maar er zitten wel een paar nadelen aan deze app. Ten eerste toont een app die populaire apps laat zien niet de onverwachte pareltjes waar je echt op zit te wachten. Apps als Facebook, Skype, Evernote, Google Voice, Podcasts, Foursquare, WhatsApp en Flipboard ken ik al. Zelfs als je een doorsnee gebruiker bent heb je deze apps al of weet je dat ze bestaan. Het zou beter zijn als App Kaart een slim algoritme gebruikte, waarmee je échte trends kunt afleiden. Apps die nog totaal onbekend zijn of pas in de App Store zijn verschenen en die opvallende groeicijfers laten zien. Moeilijk is dat niet: je kijkt naar de groeipercentages en als een kleine onbekende app de afgelopen dagen met 200% is gegroeid is er blijkbaar iets mee aan de hand. Een ander probleem met deze lijst is dat het allemaal redelijk statisch is. Een paar dagen later zijn Shazam, Dropbox en Instagram nog steeds populair. Als ik over een maand kijk, staan ze vast nog steeds in het lijstje.
Het tabblad Dichtbij heeft een ander probleem: de informatie is te beperkt en te voorspelbaar. In een uur tijd is er welgeteld één nieuwe app bijgekomen: iemand in de buurt van Amsterdam die WhatsApp heeft geïnstalleerd. In de buurt is eigenlijk ook niet zo’n goede graadmeter voor interessante apps. Als je de functie ‘tweets in de buurt’ in de Twitter-app bekijkt, merk je ook dat er in de buurt weinig interessants wordt geroepen. Dat geldt ook voor de apps die mensen installeren: het is allemaal erg voorspelbaar. Ik zie meer in apps waarin trendsetters en app-experts aangeven welke apps ze installeren en welke ze goed waarderen. Er zijn apps genoeg waarmee dat kan, zoals Crosswa.lk en dergelijke. Het is te hopen dat Apple de functionaliteit van de inmiddels gesloten app-zoekdienst Chomp gaat aanbieden. Wat je in ieder geval kan doen is in de nieuwe zoekinterface van de App Store-app gebruik maken van Genius: op basis van reeds geïnstalleerde apps krijg je te zien welke apps ook interessant voor jou kunnen zijn. Je krijgt daarbij gelukkig geen voorspelbare keuzes te zien. Zo raadt Genius mij aan om de game Machine World, de notitie-app Nebulous Notes en de foto-app TiltShift Generator te installeren.
Downloaden: App Kaart (gratis)
Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 0 reacties