The Human Face of Big Data: iPhone-app die de wereld leert kennen

The Human Face of Big Data is een ambitieus project dat data over app-gebruikers wil verzamelen om zo meer kennis over de smartphone-gebruiker te verzamelen. Je beantwoordt vragen en de app leest enkele gegevens van je.

The Human Face of Big Data iPhone-appAlles wil The Human Face of Big Data van je weten. Alles. De nieuwe iPhone-applicatie van het prestigieuze project bewaart je informatie anoniem op de servers van de dienst, maar houdt wel bij hoe je reist op een dag, welke muziekgenres je beluistert, je woonplaats, het aantal Bluetooth-apparaten dat je aansluit en het aantal Wi-Fi netwerken dat je raadpleegt. En dan hebben we het nog niet over slaapritmes, seks, hoe je tegen dikke kinderen aankijkt en nog veel meer persoonlijke vragen. The Human Face of Big Data gaat na wat je telefoon zegt over jou en heeft één doel: data verzamelen.


De iPhone-applicatie van The Human Face of Big Data onderzoekt data van je op twee verschillende manieren. De eerste manier hebben we al genoemd in de inleiding. Bij het opstarten van de applicatie krijg je een waarschuwing te zien welke gegevens de app allemaal van je wil registreren. Naast het aantal Wi-Fi-verbindingen en meer, bekijkt de app trouwens ook graag welk toestel je gebruikt. Wie weet zit er wel een levensgroot verschil in de leefritmes tussen personen met een iPhone 4 en iPhone 5. De tweede manier is het beantwoorden van vragen.

Die heb je in de applicatie op allerlei verschillende vlakken. Nadat je je leeftijd, een foto (voor het vergelijken van je ‘datamatch’) en je locatie in Google Street View bevestigd hebt, kan je in een draaimenu boven in het scherm een volgende reeks vragen kiezen. Zo zijn er elf vragen over jezelf, variërend van of je voor altijd zou willen leven tot wat je denkt wat het best is voor een goede gezondheid. Je kan praktisch elke vraag met knoppen indrukken beantwoorden en hebt geen toetsenbord nodig. Leuk is bovendien dat je na elke vraag de antwoorden van anderen te zien krijgt, die je zelf nog kan specificeren in verschillende persoonsgroepen. Behalve vragen over jezelf, zijn er ook vragen over seks, slapen en dromen, familie en vertrouwen.

Hoe meer vragen je hebt ingevuld, hoe beter de app je ‘data dubbelganger’ voor je kan vinden. Je foto wordt naast de foto van de ander gelegd en met een druk op de info-knop, zie je hoeveel en welke muziek iemand op zijn telefoon heeft staan, hoeveel Wi-Fi netwerken iemand heeft benaderd, hoe oud iemand is en de woonplaats. In de foto zelf zie je een percentage van de matchhoeveelheid, maar er wordt verder niet uitgelegd op welke punten van de vragen je overeen komt.

Het project loopt tot 20 november en tot die tijd kan je met de app een steentje bijdragen. De applicatie was er al even voor Android-toestellen, wat betekent dat er al behoorlijk wat data voorhanden is en dat het gebruikersbestand ook al omvangrijk is. Uiteindelijk wil The Big Face of Data twee miljoen ‘datapunten’ verzamelen voor die dag, waarna de resultaten ongetwijfeld bekend zullen worden gemaakt. Op moment van schrijven zijn er in de app al 2.521.244 vragen beantwoord.

Downloaden: The Human Face of Big Data (gratis)

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.