Nieuwe museum-apps: Rijksmuseum, Ontdekkingstocht, Museumnacht en GeoTour
Het zomerseizoen zit erop en dat betekent dat het ideale moment is aangebroken om een museum te bezoeken. Zelfs als het museum grotendeels buiten is. Zowel Het Spoorwegmuseum als het GeoFort hebben een iPhone-app uitgebracht die je tijdens een ontdekkingstocht in het museum bij de hand kan houden. Ook is er een nieuwe app met de collectie van het Rijksmuseum en heeft de Museumnacht Amsterdam 2012 een app.
Rijksmuseum
Er zijn al heel wat apps over het Rijksmuseum voor de iPhone en dat is verklaarbaar, want het museum maakt zijn collectie openbaar op internet. Iedereen die dat wil, kan de schilderijen en informatie in een mooie vorm voor de telefoon gieten. De app van Tizio is de nieuwste in de rij. Qua hoeveelheid informatie wijkt de app niet erg af van Rijksmuseum Collectie (beschreven op zustersite iPadclub) of Rijksquiz – en zo zijn er nog meer vergelijkbare apps als je op de museumnaam in de App Store zoekt. Je kan de collectie van het museum bekijken en inzoomen in een top 100 gegoten, een diavoorstelling van werken bekijken en je kan zoeken op kunstenaar verantwoordelijk voor de vele schilderijen en kunst uit voornamelijk de 17de en 18de eeuw. De app oogt wat fraaier dan concurrent Rijksmuseum Collectie, maar het maakt eigenlijk niet zoveel uit welke van de twee je koopt. Trek je niks aan van de vijf sterren-recensies in de App Store; die zijn geschreven door betrokkenen van de Rijksmuseum-app.
Downloaden: Rijksmuseum (€0,79, universele app)
Ontdekkingstocht
De nieuwe iPhone-app Ontdekkingstocht is een officiële applicatie van Het Spoorwegmuseum in Utrecht en dat merk je aan de aanpak en hoeveelheid leuke content van de toepassing. Je werpt je camera van de iPhone op om de foto te maken die in het voorbeeld wordt weergegeven, bijvoorbeeld van een wagon met kolen erin. Als je die in je camera vangt, start een scherm met een introfilmpje die je leidt naar een opdracht en een fotoarchief. De opdrachten worden door wat stijve mannetjes uitgelegd en omvatten onder andere het vinden van bepaalde objecten. Voltooi je alle zeven opdrachten, dan ontvang je een diploma. De applicatie is met name gericht op kinderen en kan het museumbezoek ongetwijfeld een stuk spannender maken, maar heeft voor alle andere gebruikers ook een uitgebreid fotoarchief waardoor je meer meekrijgt van de objecten in het museum. Alle opdrachten die je in het museum hebt klaargespeeld, kan je later thuis rustig nog eens bekijken – maar de app werkt pas als je echt in het museum bent. Leuk!
Downloaden: Ontdekkingstocht (gratis)
GeoTour
GeoTour is een app toebehorend aan het GeoFort in Herwijnen en werkt net zoals Ontdekkingstocht van Het Spoorwegmuseum, alleen als je in de buurt van het museum bent. In het geval van GeoFort zijn er 26 tags waarover de telefoon je informeert. Zo kan het lonen op je telefoon te kijken in onder andere het intelligente doolhof, in de vleermuisspeurtuin, het 3D café en de GeoExperience. De informatie wordt verstrekt bij monde van Simon Wijckerheld Bisdom, een oud-werknemer van Fort bij de Nieuwe Steeg zoals GeoFort eerder heette. Om er zeker van te zijn dat je niks mist, duidt het park de locaties al aan waarbij je de app kan gebruiken. Met de telefoon scan je dan het aparte soort tag dat zich in het park bevindt, en daarmee krijg je extra informatie op het scherm. Die informatie is tekstueel en statisch van aard en diept vooral de informatie in het GeoFort zelf uit. Achteraf zie je een lijst met alle gescande tags en kan je de verhalen in alle rust teruglezen. Waar Het Spoorwegmuseum het voor kinderen doet, maakt GeoTour dus een kleine ontdekkingstocht voor oudere museumbezoekers.
Downloaden: GeoTour (gratis)
Museumnacht
De Amsterdamse Museumnacht vindt plaats op 3 november van 19.00 uur tot 2.00 uur ‘s nachts en de iPhone-app die er omheen is gemaakt, is tijdens de nacht en daarvoor handig. In de applicatie zie je de het programma van de verschillende bezichtigingen die je kan doen in de aangesloten musea, en tref je ook een overzicht van de musea met op elke pagina een foto, omschrijving en de evenementen die er plaatsvinden. Vanzelfsprekend kan je de musea ook selecteren op nabijheid. De sectie Routes wijst op verschillende wandeltochten die je kan afleggen om bepaalde thema’s aan te houden en dan is er nog de druktemeter. Dat is een indicatie van hoe vol de musea zijn. Hoe hoger de druktemeter, hoe groter de kans is op rijen. Het handige trucje werkt alleen tijdens de Museumnacht, al legt de app niet uit hoe hij tot stand komt. Op een aparte pagina kan je tenslotte nog Twitterberichten lezen met de hashtag #museumnacht, waarop helaas een tweet-knop zelf ontbreekt. Het enige dat dat verder ontbreekt is een kaart met daarop alle locaties van alle musea. Voor de rest is Museumnacht een uitstekende app om tijdens het evenement bij de hand te houden.
Downloaden: Museumnacht (gratis)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 0 reacties