Asknative: vraag locals naar reistips met iPhone-app

Asknative is een iPhone-app waarmee je vragen over reizen en locaties kan stellen voor op reis. De database is handig verweven met Twitter.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Asknative iPhone reis-app headerJe wilt iets weten over het land waar je voor stage een half jaar vertoeft. Welk hostel mag je niet over het hoofd zien in Praag? Waar moet je zijn voor een klimtocht langs geysers in IJsland? De iPhone-app Asknative wil je antwoorden geven op een vernuftige manier. De applicatie laat je vragen stellen op naam van je Twitter-account en verzamelt vervolgens alle antwoorden die je erop krijgt, zowel vanuit Twitter als Asknative zelf. Gebruikers kunnen goede antwoorden liken. De applicatie vertaalt anderstalige vragen voor je zelf naar het Engels.


Je hoeft je vraag niet door te zetten naar je Twitter-account als je daar eenmaal mee bent ingelogd, maar wij deden dat voor onze testvraag vanwege voorlopige afwezigheid van Nederlandse gebruikers in Asknative, juist wel. ‘Wat is dat ene eettentje in Groningen waar je echt gegeten moet hebben?’ Dat is de gestelde vraag in de app, die één op één in Twitter doorkomt met toevoeging van de hashtag #asknative. Er volgen tien directe antwoorden die allen in de app worden geïndexeerd zodra je de app opstart. Dan worden de antwoorden opgehaald van Twitter en zie je ze vervolgens staan. De volgorde lijkt niet perse chronologisch: zeker als je likes uitdeelt aan antwoorden, worden ze anders neergezet. De likes bovenaan. Iedereen die de vraag in Asknative opent, kan een antwoord toevoegen met de knop onderin beeld.

Zowel vanuit Twitter als de app is het geen noodzaak de hashtag in het antwoord te verwerken: Asknative wéét welke antwoorden op je vraag worden gegeven en indexeert alleen die. Het maakt niet uit dat de antwoordgevers geen Asknative hebben.

Asknative is nog niet geoptimaliseerd voor het iPhone 5-scherm, maar is los daarvan een fraaie, rustige applicatie. De wit-grijze interface met oranje accenten heeft een ouderwetse menustructuur onderin beeld, die nog altijd overzichtelijk werkt. Explore laat de laatste berichten in je aangegeven interessegebieden zien, Inbox de laatste antwoorden en reacties op jouw input in de app, met de middelste knop stel je een vraag. Companions is het tabblad waarop je je kan verbinden aan andere gebruikers. De app raadt standaard natives aan, maar je kan ook zoeken en filteren op land en categorie.

Er zijn nog meer menukoppen, die onderin beeld schuiven met de meer-knop rechtsonder. Daar bereik je jouw profiel met een overzicht van je vragen, antwoorden, volgers, gevolgden en categorieën. De Activity-stream laat je laatste volgers en antwoorden zien en dubbelt qua functionaliteit een beetje met je Inbox. Die hadden beter samengevoegd kunnen worden. Het Leaderboard laat zien welke gebruikers het meeste input geven in Asknative. De Settings zijn ook de moeite waard: daar kan je door de Traverler mode te activeren, besparen op dataverbruik omdat de applicatie zo geen afbeeldingen laadt tenzij je erop drukt. Je kan er ook je e-mailnotificaties reguleren (standaard uit) en aangeven in welke taal vragen en antwoorden vertaald worden. Nederlands is daar geen optie, Engels, Duits, Frans, Spaans en Arabisch wel.

Met de zoekbalk bovenin het hoofdscherm, kan je meteen op een plaatsnaam of elk ander trefwoord zoeken. Als Asknative aanslaat, kan het een briljante bron van reisinformatie worden.

Downloaden: Asknative (gratis, iOS 5.0+)

Informatie

Laatst bijgewerkt
26 november 2012 om 13:44
Onderwerpen
,
Categorie
Reizen

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.