Fitapp: Nederlandse iPhone-app herstelt schouder, rug, knie en enkel
De nieuwe Nederlandse iPhone-app Fitapp heeft 36 fysiotherapeutische oefeningen om te werken aan de lichaamsdelen die de meeste klachten opleveren. De inhoud van Fitapp is samengesteld door fysiotherapeuten uit de praktijk. Hoewel de app met een disclaimer waarschuwt dat het advies van je eigen fysiotherapeut voorrang heeft, kun je toch aan de slag met oefeningen voor je lage rug, knie, enkel en schouders.
Er zijn drie programma’s voorhanden in Fitapp die je op verschillende manieren op weg kunnen helpen met een gedeelte van het lichaam. Mobiliteit heet de lichtste van de drie en heeft als inzet dat je het lichaamsonderdeel weer soepel(er) zonder pijn kan bewegen. De trainingen die dat met zich meebrengen, bedragen 3 tot 5 sessies van 20-45 seconde per keer. De trainingen voor tussenstap Stabiliteit duren 20-30 seconde per keer, maar zijn wel intensiever. Kracht is de zwaarste training: 3 series van 10-15 keer van een zware intensiteit.
Het is niet zozeer dat je de Kracht gebruikt om sterker te worden dan je ooit was. De applicatie helpt je op weg, maar plaatst je niet in de fitnessschool om jezelf eens lekker op te pompen. In het geval van een lage rug betekent kracht dat na de trainingen tillen makkelijker moet gaan en dat een vermoeid gevoel vertrekt.
In de app-test bekijken wij het Stabiliteits-programma voor de lage rug. Drie opdrachten met een verklaring en foto komen in beeld: een bruggetje maken met je rug, bruggetje zijwaarts en een plankje. Het zijn trainingen die je van een fysiotherapeut verwacht. Bij elke oefening zie je benodigde materialen (oefenmatje), de uitgangspositie, uitvoering, de intensiteit, frequentie, aandachtspunten en een beschrijving die de oefening lichter of zwaarder maakt. Boven de geschreven uitleg zie je bovendien een video die voordoet hoe het moet, begeleid door een duidelijke stem.
De frequentie geeft aan hoe vaak je opdrachten moet uitvoeren en hoe lang. Dwingender dan dat wordt Fitapp niet. Er zijn geen pushberichten om je aan oefeningen te herinneren en helaas mist de app ook een aan elkaar gelust schema van oefeningen waar je je op kan abonneren. Wat dat betreft kan Fitapp, behalve de heldere uitleg en video’s, nog wel een extra steuntje in de rug geven.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 5 reacties