KitCam: filmen met diepte en handmatige focus op iPhone
Foto’s maken kan je met honderden verschillende apps met honderden verschillende filters en tientallen effecten als dieptewerking, witbalans en focus. Maar bij het schieten van een video heb je die luxe niet op de iPhone. KitCam probeert daar verandering in te brengen. De nieuwe iPhone-app laat je kiezen, uit verschillende aspect ratio’s, 13 lenzen, 30 kleurenfilters en een handmatige scherpstelling. Als je graag filmt met de iPhone en een statief hebt, is KitCam beslist een interessante app.
Een statief is geen overbodige luxe voor KitCam. Wil je het beeld precies zo hebben als je in het venster ziet, dan heb je een statief nodig. Daarmee houd je het beeld stabiel en de effecten in stand op de manier dat je ze wilt hebben. Bij elke verandering van het licht en in elke beweging stelt de app anders opnieuw scherp (in de automatische stand) en kunnen je instellingen opeens tegen je werken.
Zodra we in onze testsessie op de iPhone 5 beginnen met filmen, gebeurt dat keurig in 1080p, maar het de camera heeft het zichtbaar zwaar met elke beweging die we maken. Niet zo vreemd, want we testen de app behoorlijk. Zo hebben we ingesteld dat er een licht kleurenfilter op zit, hebben we met een pinch van onze vingers een selectie op de video scherpgesteld à la de Tilt-shift functie van Instagram en hebben we de helderheid een kwart punt opgeschroefd. Het zijn nogal wat softwarematige berekeningen die de app erop los moet laten – maar het aardige is dat je vóór het filmen het resultaat al ziet en tijdens het filmen ook keurig meekrijgt wat je doet.
Net als bij foto’s maken in de foto-app Camera+, kan je in KitCam de focus (scherptestelling) onafhankelijk van de exposure (belichting) instellen met twee vingers op het scherm. Omdat je automatische scherpstelling ook uit kan zetten, heb je zelf alle touwtjes in handen. Wel zijn er wel erg veel handelingen uit te voeren met je vingers op het scherm. Per lens die je instelt, heb je wel een andere gimmick om uit te voeren. Met de ene lens kan je horizontaal swipen om een ander scherpstellings-raster in beeld te krijgen, bij de andere kan je pinchen om een kunstmatig diepte-effect te vergroten of verkleinen. Sommige effecten zijn van zichzelf echter zo subtiel, dat je moeilijk ziet wat je precies doet – zeker als je gedetailleerde informatie als een raster of een histogram in beeld hebt staan. Met een dubbele tap op het scherm schakel je in ieder geval tussen automatisch en handmatig scherpstellen. Dat verandert niet.
De bediening van KitCam gaat aardig snel, maar kan op punten net iets vloeiender. Het uitrollen van animaties met daarin de kleurenfilters en lenzen bijvoorbeeld, gaat nu af en toe een beetje haperig en ook loopt de opname in beeld achter op de werkelijkheid. In de in-app database van gemaakte filmpjes, lopen video’s echter weer totaal vloeiend. Je kan daarbij locatiegegevens, een histogram en algemene EXIF-data en deelfuncties zien. Met een tik op de grijze knop erboven ga je weer meteen naar de opnamestand. Het werkt snel en is niet zo doodgegooid met knoppen als verschillende foto-apps, zoals Camera+. De app mag dan overigens niet meedraaien als je in de liggende houding van de iPhone filmt; de opname is dan wel keurig in de goede stand opgenomen.
KitCam is een leuke app waarbij je de fotofuncties die je van andere apps kent, nu eens kan toepassen op video schieten. Wel is de applicatie door de zware belasting van de camera, echt nuttiger als je over een statief beschikt. Doe je dan niet, dan kan je overigens nog altijd foto’s schieten in KitCam. Dat kan namelijk ook – alleen doet de applicatie op dat gebied niks nieuws tegenover de eerder genoemde Camera+, Camera Awesome of Snapseed.
Downloaden: KitCam (€1,79, iPhone, iOS 5.1+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 3 reacties