Apple wil 4G-netwerken vooraf keuren voordat de iPhone 5 van het desbetreffende netwerk gebruik mag maken. Dat blijkt uit nieuwe informatie van de Zwitserse provider Swisscom, waar Telecoms.com over bericht. De provider bevestigt tegenover de website dat er sprake is van een dergelijke testprocedure. Deze is opvallend, omdat het normaal gesproken de provider is die het toestel keurt en niet andersom.
De Zwitserse provider introduceerde deze week haar LTE-netwerk en liet in een persbericht weten dat “Apple binnen afzienbare tijd een software update zal uitbrengen”. Zonder de benodigde software-update zou de iPhone 5 dan ook niet op het netwerk werken. Een woordvoerder van Swisscom liet desgevraagd aan Telecoms.com weten dat “Apple alleen 4G toegang activeert nadat het toestel met het werkende netwerk is getest”. Swisscom zou in oktober al van Apple’s beleid op de hoogte zijn gesteld, maar is de eerste provider die publiekelijk erkent dat het juist is.
Experts reageren verontwaardigd op het nieuws. Bengt Nordstrom, oprichter en CEO van consultancybureau NorthStream, laat aan Telecoms.com weten dat hij “geschokt” was toen hem over het beleid werd verteld. Het laat wel zien, zo stelt hij, “wie de leiding heeft in deze markt”. “Apple heeft zichzelf aan het roer gezet; het verandert de regels voortdurend.”
Lucent CTO Marcus Weldon meent dat Apple door dergelijke eisen te stellen een beetje naast zijn schoenen loopt. Wel denkt hij dat Apple’s beleid het belang van netwerken in de mobiele ervaring onderstreept. Niet alleen het toestel en de besturingssoftware maar ook het netwerk, dat in de ogen van eindgebruikers vaak het minst belangrijk is. Nordstrom vindt dat er sprake is van een “unieke” situatie door zoveel macht in de handen van een organisatie te leggen die “niet zelf in netwerken investeert”. Die laatste uitspraak lijkt te wijzen op de plannen om ook fabrikanten van smartphones en aanbieders van mobiele diensten te laten meebetalen aan de mobiele netwerken van providers. Plannen die tot nu toe niet echt van de grond zijn gekomen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 25 reacties