Twitterrific 5: oudgediende Twitter-app in nieuw jasje
Een van de eerste Twitter-apps voor de iPhone is terug in een nieuwe gedaante – en ook voor de iPad. Twitterrific 5 for Twitter is een gloednieuwe app van The Iconfactory, met een interface die je eenvoudig naar je eigen hand kan zetten. Witte of zwarte achtergrond, klassiek of moderne letter, groot of klein lettertype? Twitterrific is meegegaan met de trend en laat je tweets in de timeline naar links of rechts trekken om ze meteen te beantwoorden of de conversatie die eraan vooraf ging te lezen.
Het uiterlijk van Twitterrific is ongeacht de dag- of nacht achtergrond (wit of zwart) en het lettertype dat je kiest, onderscheidend van andere Twitter-apps. De applicatie geniet betrekkelijk veel witruimte door de ruimte in het scherm naast een profielfoto, naam en gebruikersnaam open te laten. Dat zorgt ervoor dat je met een groot lettertype amper tweets in je scherm hebt staan, maar ook in een gemiddeld lettertype met korte tweets hooguit vier berichten onder elkaar ziet. Het kleinste lettertype is bijna niet te lezen en dan nog heb je maar vijf tweets in het scherm als je de app op een iPhone 5 gebruikt. Met zo weinig overzicht voelt Twitter in Twitterrific een beetje benauwd. Dat komt ook omdat de tijd linksonder klein onder een tweet staat vermeld in plaats van wat groter, zoals in concurrerende apps. Je moet daardoor goed kijken waar je bent in de timeline. Verder kan je ook nog de lijnafstand en de profielfotogrootte instellen.
Qua functies houdt Twitterrific vast aan zijn eigen traditie: alleen diegene waarvan The Icon Factory denkt dat je ze echt nodig hebt. Maar met zoveel apps op de markt, steekt het wat schril af tegenover bijvoorbeeld de officiële Twitter-app of Tweetbot. Er is geen automatische verversing van de timeline, je kan je niet abonneren op individuele pushberichten van gebruikers en oh… er zijn totaal geen pushberichten. Ze schitteren door afwezigheid in Twitterrific – de functie is zelfs niet te ontgrendelen middels een in-app aankoop met abonnementsvorm, zoals in Twittelator Neue. Er zijn gewoon geen pushberichten. Ook filters om hashtags uit je timeline te verwijderen, zijn niet voorhanden.
Wat biedt Twitterrific 5 dan wel? De mogelijkheid om meerdere accounts toe te voegen en die snel onder een knop linksboven te hebben. En de instelling om ‘s nachts automatisch in de nachtkleur te springen zodat je niet naar het felle wit hoeft te staren. De app is toegespitst voor slechtzienden en is ingedeeld voor de VoiceOver-functie van de iPhone – naast de mogelijkheid voor de grote lettertypes al. Daarnaast kan je ervoor kiezen hoe je voortgang in de timeline wordt bijgehouden: via Tweetmarker als je op andere apparaten andere apps gebruikt, of via iCloud als je vooral Twitterrific op de iPad gebruikt. Ook aardig: als je een antwoord op iemand geeft, zie je diens tweet tijdens het typen nog beeld staan.
De bediening van de applicatie laat zich uitstekend vergelijken met concurrenten. Tik op een tweet en je krijgt een balk onder het bericht te zien met daarin de mogelijkheid een tweet te antwoorden, direct te retweeten, favorieten en er is een optiemenu met extra opties: voorgaande discussie bekijken, tweet vertalen vanuit het Engels naar het Nederlands, e-mail tweet en retweet met quote. De discussie zie je ook als je een tweet naar links trekt. Trek een tweet naar rechts en je beantwoordt alle aangeschreven personen die in een tweet worden genoemd. Links staan aangegeven in het blauw en foto’s openen meteen op een zwarte achtergrond waarop je ze ook kan inzoomen en erover kan bewegen. Met een lange druk kan je foto’s bovendien opslaan zo.
Het ronde en kleurrijke uiterlijk van Twitterrific moet je aanstaan. De animaties zijn in ieder geval aardig: vensters schuiven net zo makkelijk uit beeld als in, en de herlaadanimatie waarmee de Twitter-vogel uit een ei kruipt, is ook erg leuk gedaan. Het compenseert helaas niet voor het totale gebrek aan functies. Het is een goede eigenschap dat accounts gecombineerd kunnen worden gebruikt, maar dat gebeurt wel in een app zonder overzicht in beeld, zonder pushberichten en zonder filterfuncties. Bovendien weigerde Direct Messages helemaal dienst in onze testsessie. We hebben eerder apps gezien die aparte autorisatie aan Twitter moesten vragen om DM’s weer te geven, maar zo’n verzoek treffen we ook niet in deze app. Gecombineerd met de hoge prijs (€4,99 na de introductieperiode), is het eenvoudig te stellen dat Twitterrific niet de comeback heeft gemaakt die we hadden gehoopt.
Downloaden: Twitterrific 5 for Twitter (€2,69 introductieprijs, universeel, iOS 5.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 7 reacties